Chimiştii militari bistriţeni au executat exerciţii tactice în Valea Poienii

Compania 383 Apărare CBRN, împreună cu grupele de cercetare CBRN din unităţile subordonate Brigăzii 81 Mecanizate "General Grigore Bălan", au desfăşurat în poligonul  Valea Poienii exerciţii tactice pentru rezolvarea unor situaţii (STX)

Timp de o săptămână, la începutul lunii mai, militarii din Compania 383 Apărare CBRN, împreună cu grupele de cercetare CBRN din unităţile subordonate Brigăzii 81 Mecanizate "General Grigore Bălan" au desfăşurat în poligonul "Valea Poienii" exerciţii tactice pentru rezolvarea unor situaţii (STX – Situational Training Exercise).

Exerciţiile  au fost de nivel pluton şi au avut teme de asigurarea sprijinului de cercetare CBRN, pregătirea şi executarea decontaminării totale a unei unităţi, prognoza şi avertizarea privind pericolul chimic. De asemenea, mecanicii-conductori au executat exerciţii de conducere a transportoarelor amfibii blindate în coloană, pe drumuri publice şi în localităţi, ziua şi noaptea.

Câmpul de luptă modern a devenit un mediu neliniar, multidimensional şi asimetric, şi impune, aşa cum rezultă din acţiunile desfăşurate în teatrele de operaţii, o mare mobilitate şi flexibilitate. În acest context, implementarea noilor politici şi strategii euroatlantice privind apărarea CBRN a devenit o condiţie sine qua non pentru  sporirea capacităţii de răspuns la provocările existente în acest domeniu.

În cadrul situaţiei speciale planificate s-au regăsit activităţi specifice, cum ar fi: executarea recunoaşterilor; pregătirea şi executarea operaţiilor de cercetare CBRN pe timpul manevrei forţelor proprii; prelevarea de probe; acţiunea grupelor la atac chimic; executarea operaţiilor de decontaminare operaţională; executarea prognozei zonei contaminate şi alertarea trupelor.

Întreaga activitate, desfăşurată în perioada sus-menţionată, s-a finalizat cu analiza post-acţiune, activitate condusă de comandantul Companiei 383 Apărare CBRN, locotenent Ionela Motîntan, ale cărei concluzii au făcut referire la consolidarea încrederii militarilor în EPI CBRN actuale, în procedurile operaţionale implementate şi în comandanţii de grupe şi de plutoane, pe de o parte, dar a vizat, pe de altă parte, şi consolidarea deprinderilor practice de utilizare a aparaturii din dotare, actualizarea cunoştinţelor de specialitate şi îmbunătăţirea vitezei de reacţie la incidentele create.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 223

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 260
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 230
Datorie și altruism
Datorie și altruism
Publicat pe: 16.04.2020
Afişări: 156

Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 679

Demonstrație de forță: JUSTICE EAGLE 20!
Publicat pe: 17.02.2020
Afişări: 435
Caporal Marius DABIJA
Cercetarea - la borna instrucție
Publicat pe: 29.01.2020
Afişări: 864
Dragostea de țară nu se uită niciodată
Dragostea de țară nu se uită niciodată!
Publicat pe: 21.01.2020
Afişări: 622

Între Jurământul lui Hipocrate și Jurământul militar
Publicat pe: 05.11.2019
Afişări: 875

Citeşte şi:

ATENŢIE... TRAG "ŞOIMII"!
Publicat pe 19.08.2014
La începutul lunii august, un pluton din compania KAF GDA a executat trageri cu armament uşor de infanterie în poligonul de pe baza KAF, alături de...
În data de 5 aprilie, la comandamentul Brigăzii 81 Mecanizate "General Grigore Bălan" a avut loc ceremonia prilejuită de aniversarea a 66 de ani de...

Comentarii