Chimiştii militari bistriţeni au executat exerciţii tactice în Valea Poienii

Compania 383 Apărare CBRN, împreună cu grupele de cercetare CBRN din unităţile subordonate Brigăzii 81 Mecanizate "General Grigore Bălan", au desfăşurat în poligonul  Valea Poienii exerciţii tactice pentru rezolvarea unor situaţii (STX)

Timp de o săptămână, la începutul lunii mai, militarii din Compania 383 Apărare CBRN, împreună cu grupele de cercetare CBRN din unităţile subordonate Brigăzii 81 Mecanizate "General Grigore Bălan" au desfăşurat în poligonul "Valea Poienii" exerciţii tactice pentru rezolvarea unor situaţii (STX – Situational Training Exercise).

Exerciţiile  au fost de nivel pluton şi au avut teme de asigurarea sprijinului de cercetare CBRN, pregătirea şi executarea decontaminării totale a unei unităţi, prognoza şi avertizarea privind pericolul chimic. De asemenea, mecanicii-conductori au executat exerciţii de conducere a transportoarelor amfibii blindate în coloană, pe drumuri publice şi în localităţi, ziua şi noaptea.

Câmpul de luptă modern a devenit un mediu neliniar, multidimensional şi asimetric, şi impune, aşa cum rezultă din acţiunile desfăşurate în teatrele de operaţii, o mare mobilitate şi flexibilitate. În acest context, implementarea noilor politici şi strategii euroatlantice privind apărarea CBRN a devenit o condiţie sine qua non pentru  sporirea capacităţii de răspuns la provocările existente în acest domeniu.

În cadrul situaţiei speciale planificate s-au regăsit activităţi specifice, cum ar fi: executarea recunoaşterilor; pregătirea şi executarea operaţiilor de cercetare CBRN pe timpul manevrei forţelor proprii; prelevarea de probe; acţiunea grupelor la atac chimic; executarea operaţiilor de decontaminare operaţională; executarea prognozei zonei contaminate şi alertarea trupelor.

Întreaga activitate, desfăşurată în perioada sus-menţionată, s-a finalizat cu analiza post-acţiune, activitate condusă de comandantul Companiei 383 Apărare CBRN, locotenent Ionela Motîntan, ale cărei concluzii au făcut referire la consolidarea încrederii militarilor în EPI CBRN actuale, în procedurile operaţionale implementate şi în comandanţii de grupe şi de plutoane, pe de o parte, dar a vizat, pe de altă parte, şi consolidarea deprinderilor practice de utilizare a aparaturii din dotare, actualizarea cunoştinţelor de specialitate şi îmbunătăţirea vitezei de reacţie la incidentele create.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 180
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 54
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 104
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 94

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 127
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 169

Citeşte şi:

În data de 5 aprilie, la comandamentul Brigăzii 81 Mecanizate "General Grigore Bălan" a avut loc ceremonia prilejuită de aniversarea a 66 de ani de...

Comentarii