PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ

Căpitan Narcis RĂDUCU
Publicat pe 15.06.2021

În perioada 26 mai - 11 iunie 2021, Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu” a desfăşurat o serie de activităţi de instruire în cadrul exerciţiului tactic cu trageri de luptă cu sistemul de rachete antiaeriene OSA-AKM, din înzestrarea Batalionului 1 Rachete Antiaeriene, în Centrul Național de Instrucție pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu”.

De peste 30 de ani, regimentul este structura de bază pentru ducerea luptei cu inamicul aerian în scopul apărării antiaeriene a forțelor și mijloacelor Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Unitatea de rachete antiaeriene este singura structură din Armata României dotată și cu complexul de rachete antiaeriene OSA-AKM (SA-8 GECKO). Acest complex este destinat pentru nimicirea țintelor aeriene care zboară la înălțimi foarte mici, mici și medii, asigurând apărarea antiaeriană a obiectivelor și forțelor în toate formele luptei. Sistemul asigură cercetarea, descoperirea, identificarea, selectarea și prinderea țintelor aeriene, însoțirea automată a acestora, în condițiile folosirii bruiajului radioelectronic, determinarea momentului intrării țintei în zona de nimicire și a lansării uneia sau a două rachete succesiv, de pe loc sau din opriri scurte, și dirijarea automată a acestora către ținte, prin comenzi radio.

Rachetiștii antiaerieni au avut privilegiul ca în acest an să desfăşoare acțiunile de luptă alături de militari şi tehnică antiaeriană din dotarea altor state partenere NATO, tragerea reprezentând, în sine, punctul culminant al efortului colectiv, care a început în momentul dislocării din cazarma unităţii şi s-a încheiat cu redislocarea în siguranţă a tuturor forţelor şi mijloacelor tehnice care au participat la exerciţiu.

Ca și în precedentul an de instrucţie, militarii şi tehnica regimentului participante în centrul de instruire de la malul mării au executat transportul, atât pe timpul dislocării, cât şi al redislocării, în formă combinată - pe cale ferată, aeriană şi pe roţi, oferind astfel posibilitatea pregătirii în toate condiţiile de deplasare şi a îmbunătăţirii procedurilor proprii, specifice acestei etape în desfăşurarea operaţiilor. Ca parte integrantă a activităţilor de pregătire în comun cu Forţele Aeriene Române, militarii regimentului au executat deplasarea cu aeronave  C-130B HERCULES.

Înainte de a vedea măiestria rachetiștilor antiaerieni, am stat de vorbă cu locotenent-colonelul Valentin Petrescu, comandantul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, care era ușor emoționat pentru militarii din subordine, în special pentru echipajele de luptă în care și-au făcut apariția mulți tineri:

Mă aflu în poligon pentru a verifica modul în care se desfășoară activitățile și tragerile de luptă ale batalionului. Anual, structurile regimentului participă în Centrul Național de Instrucție pentru Apărare Antiaeriană <General de brigadă Ion Bungescu> din Capu Midia, la trageri de luptă reale, cu sistemele din dotare. Începând cu 22 mai (a.c.), militarii unității au participat la o suită întreagă de exerciții complexe cu ținte nemarcate, în condiții de bruiaj electronic și cu ținte aeriene fictive, care se vor finaliza cu tragerile de luptă reale, de nivel baterie. Astăzi avem oportunitatea de a verifica modul de instruire și pregătire. Mă aștept ca echipajele să prindă și să însoțească ținta, iar comandantul bateriei să raporteze la sfârșit: <Misiune Îndeplinită!>. Crearea condițiilor necesare pentru un exercițiu de asemenea calibru durează două – trei luni, însumând o muncă asiduă pentru pregătirea specifică a tehnicii, care are o complexitate ridicată, necesitând, totodată, și antrenarea cu atenție a echipajelor, astfel încât acestea să reacționeze în cel mai scurt timp și să fie capabile să aibă o reacție rapidă la apariția țintei în sectorul de tragere”.

Emoțiile comandantului s-au risipit odată cu încheierea exercițiului, pentru că echipele de luptă au trecut din nou peste examenul aspru din poligon. Rachetiștii au prins, însoțit și combătut, țintele.

Pentru pregătirea exercițiului de astăzi am parcurs toate etapele de instruire (grupă, pluton și baterie), astfel încât să executăm cu succes lansarea simultană a seriei de rachete pe o țintă aeriană alocată. Acum pentru noi urmează redislocarea în siguranță, cu toate forțele și mijloacele, în garnizoana Florești” - a spus maiorul Emil Chidean, comandantul detașamentului.

Noi suntem niște veterani ai poligoanelor, venim în fiecare an aici, dar de fiecare dată provocările sunt diferite. De exemplu, în acest an putem să ne bazăm pe un colectiv tânăr, datorită faptului că s-a produs un schimb de generații. Ofițerii de la comanda bateriei sunt tineri, avem, de asemenea, militari care s-au prezentat pentru prima dată în poligon, în vederea executării tragerilor. Totuși, aici este mediul cel mai potrivit pentru a se antrena și a se pregăti în deservirea tehnicii. Este foarte important momentul lansării, dar până acolo, pașii sunt nenumărați, mentenanța tehnicii, deservirea ei, întreținerea echipamentelor, toate acestea necesită mult timp și o pregătire sârguincioasă  - a concluzionat maiorul Chidean.

Performanțe cu parfum de femeie

Despre sublocotenent Elena Andronic scriam anul trecut, cam tot în aceeași perioadă a anului, că a primit botezul focului odată cu lansarea primei sale rachete 3M9ME, punctând și faptul că a fost singura femeie din cadrul acelei serii de trageri. Anul acesta mă văd nevoit să menționez o nouă performanță în dreptul tinerei sublocotenente, și anume faptul că a lansat prima rachetă de pe complexul OSA-AKM, devenind singurul militar din Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu” care are trageri cu ambele complexe din înzestrarea unității.

„Pe timpul tragerii, am avut rolul de ofițer cu siguranța. Asta presupune că a trebuit să raportez superiorilor când se afla ținta în sector, pentru a o putea angaja. Sunt absolventă a Academiei Forțelor Aeriene <<Henri Coandă>>, promoția 2019, și în cei aproximativ doi ani de activitate am reușit să lansez rachete de pe două complexe diferite. Încă din prima lună a anului am început să mă pregătesc pentru momentul din poligon, iar aici mi-a fost mai ușor, având în vedere că aveam experiența de anul trecut de partea mea și aproximativ cinci luni de pregătire alături de colegi, lângă care am stat și astăzi. Din mașina de luptă, o tragere îți oferă diferite stări, inima îți pulsează mult mai repede, emoțiile au locul lor rezervat, chit că sunt constructive; adrenalina crește și atinge cote maxime. Trăim acolo, printre gradele ridicate din interior, momente emoționante, mai ales când știm că munca noastră de până atunci se rezumă la câteva clipe, din momentul în care primim traseul de luptă și până când racheta pleacă din containerul de deasupra noastră.

În momentul de față, sunt singurul ofițer din regiment care are lansări cu cele două complexe antiaeriene pe care le deservim noi, la Florești, și lucrul acesta mă face să fiu foarte mândră de mine, pentru că am reușit în doi ani consecutivi o performanță destul de greu de atins. Acum pot face o comparație între cele două momente trăite, chiar dacă au fost diferite, și am ajuns la concluzia că mi-au plăcut amândouă la fel de mult. Mi-aș dori ca și anul viitor să am ocazia să lansez rachete în poligonul de la Capu Midia, căci, până la urmă, aici dovedim cât de bine suntem pregătiți și tot de aici ne luăm energiile pentru a lucra mai mult de la un an la altul și a continua să progresăm și să ne împingem limitele cât mai departe” - ne-a declarat Elena.

Desfăşurarea de trupe şi tehnică a avut ca scop îmbunătăţirea pregătirii pentru luptă într-un mediu operaţional complex, dezvoltarea şi demonstrarea capacităţii de planificare, organizare şi executare a misiunilor, funcţionarea sistemului de comandă şi control, familiarizarea cu specificităţile unui mediu geostrategic versatil, incert şi ambiguu.

Reuşita tragerilor a fost meritul militarilor din cadrul echipelor de luptă, care şi-au pregătit minuţios tehnica, şi a statului major, care a planificat judicios toate activităţile executate în centrul de instruire.

La finalul activității, locotenent-colonelul Valentin Petrescu și maiorul Emil Chidean au felicitat echipele de luptă pentru îndeplinirea misiunii şi pentru nivelul ridicat de performanţă demonstrat pe timpul tuturor exerciţiilor desfăşurate, și au înmânat diplome celor mai merituoși militari și celor care au primit botezul focului, aflându-se pentru prima dată în casa artileriștilor antiaerieni din toată România: Centrul Național de Instrucție pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 71
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 69
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 74

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 99
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 76
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 75
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 135
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 121

Citeşte şi:

La 8 decembrie 2017, România a lansat, cu sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO, campania de comunicare publică ,,# WeAreNATO ” , menită să...
Publicat pe 30.06.2020
Epidemia de coronavirus a schimbat, cu siguranță, modul în care instrucția se va desfășura anul acesta. Ușor-ușor, odată cu relaxarea situației din...
Publicat pe 11.10.2019
Militarii Batalionului 2 Rachete Antiaeriene din Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” au executat miercuri, 9 octombrie, trageri de...

Comentarii