PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
În perioada 20-24.09.2021 a avut loc, în garnizoana Sibiu, etapa finală pe Ministerul Apărării Naționale a Campionatului de Pentatlon militar pentru unitățile de instrucție. Pe durata a cinci zile, 61 de militari, aparținând loturilor sportive ale Statului Major al Forțelor Terestre, Statului Major al Forțelor Aeriene, Statului Major al Forțelor Navale, Comandamentului Logistic Întrunit, Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii, Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale și Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” au luat parte la o competiție antrenantă, purtând o luptă acerbă pentru primul loc. Totul s-a desfășurat însă într-un mediu dominat de fair-play, fiecare concurent luptând în primul rând cu el însuși, și mai apoi cu colegii de competiție.
Probele de tir, de înot, aruncarea grenadelor de tip CISM la precizie și la distanță, de parcurgere a pistei cu obstacole tip CISM și alergare în teren variat 8 kilometri la masculin și 4 kilometri la feminin au solicitat concurenții la maximum, fiecare încercând să adune un punctaj cât mai bun. Oscilațiile în evoluție, pe care militarii le-au avut de-a lungul probelor, au făcut ca rezultatul final să fie unul foarte echilibrat și calculele să se schimbe de la o zi la alta.
Totuși, după prima probă, cea de tir, lucrurile s-au scindat, atât la masculin, cât și la feminin, și practic concurenții s-au împărțit în două: cei care aveau să se lupte pentru podium, și cei cărora le rămânea o cursă de recuperare pentru a prinde un loc cât mai sus în clasament. O altă probă dificilă a fost cea de înot, acolo unde nu toți militarii au reușit să parcurgă cei 50 de metri ai lungimii de bazin. Nici pista cu obstacole nu s-a dovedit a fi mai îngăduitoare și, la rându-i, și-a luat partea de abandonuri.
Astfel, după cele trei probe, aruncarea grenadelor și alegarea în teren variat au oferit prilejul tuturor participanților să se ridice la nivelul competiției și să arate că pregătirea fizică este la un nivel bun și pentru cei care, într-un moment de neatenție, au avut neșansa să iasă din lupta pentru top zece.
La sfârșit, cununile cu lauri au mers cu preponderență spre militarii din cadrul Forțelor Terestre, care parcă s-au abonat la primul loc în competițiile la care participă pe plan național. Ca să aflu care este secretul din spatele acestor reușite am stat de vorbă cu locotenent-colonelul Luigi Udrea, șeful Biroului Educație Fizică din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre, care, pe lângă sportivi, este unul dintre artizanii acestor rezultate sau, cum îmi place mie să afirm, omul din spatele performanțelor.
„Sunt foarte mulțumit de cum s-au descurcat militarii Forțelor Terestre și nici nu aș avea cum să nu fiu, când, practic, au acaparat podiumul de premiere, atât la masculin, cât și la feminin. Noi ne propunem de fiecare dată să ajungem la linia de finiș a oricărui concurs primii. Față de anii trecuți, pot să spun că cea mai mare provocare a reprezentat-o pandemia de Covid-19, care ne-a îngreunat un pic modul de desfășurare a probelor. De asemenea, condițiile atmosferice au fost mai aprige, vremea a fost destul de rece, cu nori și reprize de ploaie, care au făcut viața concurenților grea. De exemplu, în poligon, un rol importantant l-a jucat vântul, care a încercat să ne încurce, dar cu toate acestea, cel mai bun punctaj a fost realizat de sergentul Alin Petric, din lotul nostru.
Nu este niciun secret care ne aduce mereu în postura de învingători; după cum se știe, în Forțele Terestre se pune accent pe componenta fizică, și de aici rezultă nivelul ridicat pe care îl avem. Totodată, participăm și la competiții internaționale. Nu mai târziu de luna trecută, ne-am întors de la un concurs de alergare montană, care s-a desfășurat sub egida Consiliului Internațional al Sportului Militar, în Republica Serbia, și unde am terminat pe locul secund, după Federația Rusă. Acolo am fost apreciați atât de gazde, cât și de reprezentanții celorlalte delegații participante. Tocmai aceste experiențe pe care le acumulăm pe plan extern ne ajută să ne focusăm în competițiile interne.
Chiar dacă 2021 a fost un an mai greu, am reușit să luăm parte la câteva concursuri. Lucrul acesta ne ajută să ținem militarii într-o continuă pregătire și, datorită acestui proces perpetuu, reușim să fim mereu pe prima treaptă a podiumului, la toate etapele organizate de Ministerul Apărării Naționale.
Cu toate acestea, nu putem spune că ne-am făcut abonament la primul loc; dar în spatele fiecărui participant stau sute de ore de antrenament, care de cele mai multe ori se contabilizează după orele de program. Doar cu multă muncă poți ajunge în față, printre aplauze și felicitări, acolo unde fiecare sportiv își dorește să cunoască gloria.
Pentatlonul este o întrecere amplă și se impune să excelezi la cinci probe diferite, care îți solicită tot corpul. Astfel, trebuie să existe o distribuire atentă a fiecărui dram de efort, importantă fiind și rapiditatea cu care corpul se reface de la o probă la alta. Acum pe noi ne-a ajutat și aria de selecție; fără a brava, pot spune că dacă făceam o a doua echipă și ne prezentam cu ea aici, și aceea ar fi câștigat. La nivelul Forțelor Terestre, concurența este mare și fiecare militar își dorește un singur lucru: să fie cel mai bun.
Din cauza creșterii nivelului ratei de infectare cu COVID-19, anul acesta nu vom mai avea decât niște stagii de pregătire pentru toate loturile, în câteva garnizoane: Brașov, Bistrița și Craiova. În aceste stagii ne vom pune la punct cu pegătirea, pentru că anul viitor vom avea un calendar competițional mai încărcat, și aș enumera aici: Campionatul Mondial de Iarnă, Campionatul Mondial de Maraton din Peru și Campionatul Mondial de Pentatlon Militar, din care vrem să facem o prioritate și să înscriem pentru prima dată și o echipă feminină.
Celor care astăzi au terminat pe locurile doi, trei și mai jos le transmit că pregătirea este totul și nici noi nu eram la acest nivel în urmă cu ceva ani. Resursa umană este foarte importantă, și de aceea încercăm să-i integrăm și pe cei care vin din urmă, pentru a avea continuitate și a fi capabili să înlocuim un militar care se accidentează, de exemplu” - a concluzionat șeful de lot al Statului Major al Forțelor Terestre.
Cu toate că a terminat doar a treia, fruntaș Lenuța Ștef a spus că este foarte mulțumită de locul pe care l-a ocupat la Pentatlon militar, și asta pentru că nu toate probele au avantajat-o: „Mă bucur enorm că, la sfârșit, lotul Statului Major al Forțelor Terestre a reușit să ocupe podiumul în întregime, atât la fete, cât și la băieți. Din punctul meu de vedere, concursul a fost foarte bine organizat, iar cel mai important lucru este că toți am reușit să terminăm probele cu brio, dovadă fiind podiumul. Cele mai multe dificultăți mi-a pus proba de înot, dar pe viitor mi-am propus să mă antrenez mai mult, astfel încât să pot obține un punctaj cât mai bun. Atu-ul meu este pregătirea fizică și rezistența psihică, plus experiența tuturor concursurilor la care am participat. Fiecare loc obținut mă motivează să devin din ce în ce mai bună, indiferent că particip la un concurs militar sau civil, pe plan național sau internațional”.
Sergentul-major Ionuț Aranghel a ratat locul întâi pentru doar 42 de puncte sau, într-o traducere aproximativă, pentru trei secunde la natație, ori patru cartușe trase mai departe de cercul cu cifra 10. Cu toate acestea, este mulțumit și știe că perseverența la antrenamente îi va aduce satisfacții pe viitor: „Concursul de Pentatlon este unul foarte complex, unde cea mai mică eroare te costă. Cu un pic mai multă concentrare la tragere și la aruncarea grenadelor, cred că acum aș fi vorbit din postura câștigătorului, și nu cu medalia de locul doi la gât. La faza pe Statul Major al Forțelor Terestre am terminat primul, dar știam că acum concurența va fi și mai puternică. Față de etapa trecută, mi-am îmbunătățit prestația, am adunat mai multe puncte, dar până la urmă, nu au fost suficiente. Frumusețea în sport este că întotdeauna există o data viitoare, unde poți să îți iei revanșa. Voi încerca să mă pregătesc mai mult la înot, pentru că acolo simt că este loc de progres. La tir, cred că totul ține de starea de moment, de concentrare și de miimile de secundă care fac diferența între două respirații și momentul când degetul alunecă pe trăgaci”.
Dar să dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Primul lucru pe care l-am observat la câștigător, pe lângă modestie, văzută de unii ca un defect dar pe care eu o asociez cu virtutea de învingător, a fost rana adâncă din palmă. Și acum îmi închipui câtă determinare are, dacă a obținut cel mai mare punctaj la aruncarea grenadelor și cel mai bun timp la parcurgerea pistei, în condițiile în care durerea l-a însoțit la fiecare pas unde a fost nevoit să se folosească de mâini. Îmi vine în minte un singur obstacol al pistei: masa irlandeză.
„Primul adversar al meu am fost eu însumi, apoi colegii din Forțele Terestre. Foarte bine au evoluat și militarii de la Forțele pentru Operații Speciale. Emoții am avut pe parcursul întregii săptămâni, dar îmi cunosc potențialul și știu cât de mult stau și mă antrenez. Una peste alta, sportul înseamnă sănătate. Eu sunt polisportiv, particip la competiții și vara și iarna, deci sunt într-o pregătire continuă. Pista CISM este foarte complexă, dificilă și necesită, pe lângă o pregătire fizică foarte bună, forță și tehnică, pentru a trece peste obstacole cât mai rapid. Am venit pe locul întâi, dar greul de acum începe, pentru că îmi doresc să rămân acolo cât mai mult timp” - a spus caporalul Vasile Luci.
Concluziile întrecerii le-a tras colonelul Cristian Pelea, şeful Serviciului Educaţie Fizică Militară din Statul Major al Apărării, vineri, la Festivitatea de Premiere de pe platoul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”: „Am ajuns la finalul competiţiei și apreciez faptul că această ediţie a Campionatului militar de pentatlon pentru unităţile de instrucţie a fost una cu un nivel superior faţă de cele anterioare. Am urmărit cu atenţie evoluţiile pe parcursul zilelor şi am constatat că militarii care au fost angrenaţi dispun de o mare capacitate de efort fizic şi un nivel ridicat al deprinderilor motrice specifice pentatlonului militar, ceea ce îmi permite să îi felicit din toată inima. În afară de scopul principal atins de acest concurs, respectiv ierarhizarea loturilor şi recompensarea sportivilor militari, am avut şi un obiectiv secundar, şi anume selecţionarea celor mai buni dintre aceştia, pentru a face parte din lotul reprezentativ de pentatlon militar al Armatei României. Urmează ca cei care s-au dovedit a fi cei mai buni dintre competitori să demareze un program de pregătire în vederea participării la întrecerile sportive organizate sub egida Consiliului Internaţional al Sportului Militar. Ştiu că nu este deloc uşor să participi într-o astfel de competiţie, antrenamentele sunt foarte intense, condiţiile câteodată sunt precare şi este clar că doar cei cu caractere puternice pot reuşi până la capăt; dar sunt convins, după ceea ce am văzut în această perioadă, că sportivii români ne vor reprezenta cu cinste la întrecerile internaţionale următoare. Nu vreau să închei înainte de a adresa mulţumiri comandanţilor unităţilor militare din garnizoana Sibiu, care ne-au sprijinit în organizarea şi desfăşurarea acestei finale pe Ministerul Apărării Naţionale”.
CLASAMENT PENTATLON INDIVIDUAL FEMININ:
Locul I: fruntaș Dana RĂZVANȚĂ, Statul Major al Forțelor Terestre;
Locul II: sergent Diana SALMAN, Statul Major al Forțelor Terestre;
Locul III: fruntaș Lenuța ȘTEF, Statul Major al Forțelor Terestre.
CLASAMENT PENTATLON INDIVIDUAL MASCULIN:
Locul I: caporal Vasile LUCI, Statul Major al Forțelor Terestre;
Locul II: sergent-major Ionuț ARANGHEL, Statul Major al Forțelor Terestre;
Locul III: caporal Bogdan MOTOGNA, Statul Major al Forțelor Terestre.
CLASAMENT PENTATLON ECHIPE FEMININ:
Locul I: Statul Major al Forțelor Terestre;
Locul II: Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale;
Locul III: Statul Major al Forțelor Aeriene.
CLASAMENT PENTATLON ECHIPE MASCULIN:
Locul I: Statul Major al Forțelor Terestre;
Locul II: Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale;
Locul III: Statul Major al Forțelor Aeriene.
CLASAMENT GENERAL:
Locul I: Statul Major al Forțelor Terestre;
Locul II: Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale;
Locul III: Statul Major al Forțelor Aeriene;
Locul IV: Brigada 30 Gardă;
Locul V: Statul Major al Forțelor Navale;
Locul VI: Comandamentul Logistic Întrunit;
Locul VII: Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii.
Comentarii