ZIUA CÂRTIȚEI

Căpitan Narcis RĂDUCU
Publicat pe 29.09.2021

Își va aminti cu drag de curajul de a așterne pe hârtie gândurile și trăirile pe care le-a avut din postura de redactor-șef, care uneori au venit transpuse într-un stil jurnalistico-memorial aproape insolit. Blestemul de a reuși să împletească estetic vocabule într-o asociere fantasmagorică a figurilor de stil va rămâne crucea pe care va trebui să o parastisească pe mai departe.

Să scrii un editorial în presa militară este echivalent cu un oximoron sau mai bine spus cu încercarea de a pune față în față, într-o confruntare, neputința omului și erorile sistemului; totul raportat la absurdul timpului în nemărginita lui inerție.

Teama celor care mai îndrăznesc să cântărească idei, uneori pe contrasens cu viziunea colectivă, este simbolizată de ziua în care totul este întors pe dos, ziua în care nu mai pot avea păreri, chiar și în agnosticul nostru sistem militar, ziua în care intențiile bune se lovesc de pereți. Pentru un militar atașat breslei jurnaliștilor în uniformă, Ziua Cârtiței este aceea în care nu mai poate scrie, în care totul pare să se transforme într-o cenzură, în care devine incomod, ca parte a unui defect profesional. Este poate punctul de cotitură, care vine la pachet cu momentul în care trebuie să găsescă puterea de a-și încheia socotelile cu acest domeniu, pentru că ajunge să fie enigmatic. Când sună gongul înflorește vremea detașării finale și clipa unică când pleacă fără să se uite în spate, când părerile de rău îl părăsesc și realizează că o epocă apune în urma lui.

Dacă o să îl întrebe cineva la un moment dat de ce a plecat din presa militară, probabil va răspunde că nu se mai cade să vadă peste tot doar lucrurile pozitive, chiar și acolo unde ele nu mai există, că nu mai poate denatura prin omisiune realitatea. Totul are o limită, iar el a ajuns să o cunoască și să o îmbrățișeze, să o accepte și, în cele din urmă, să îi întoarcă spatele. Viața trece prea repede ca să se mai lupte cu morile de vânt atunci când știe că nu are cum să câștige, dar îi rămâne satisfacția de a-și fi rezervat dreptul să încerce. Îi este totul destul de clar: nu a fost făcut să vadă doar ce vor alții să îi arate, ci, mai degrabă, e îndrăgostit de ideea de a afla adevărul. Numai că acesta, în anumite împrejurări, supără, și atunci nu se mai poate iluziona nici pe el și nici pe cei care mai au îndrăzneala să rămână demni. Defect profesional pentru o dublă specializare: militar și jurnalist. Pe cât de mult o îndrăgește pe prima, pe atât îi este de dragă și cea de-a doua, mai ales când știe cu câtă trudă au fost ele obținute. Ține foarte mult la punctele de vedere pe care le pronunță, chiar dacă ele inoportunează și nu sunt întotdeauna ușor de ingerat. Fabrica de opinii continuă să funcționeze. Rămâne o persoană care privește dincolo de nemărginire, un boem postat ca un stabilopod în calea valului.

Viața într-o redacție este presărată cu multe evenimente, pe unele le anticipezi, de altele te lovești ca de un zid. Întotdeauna acolo găsești un profesionalism dat de talent, dăruire, experiență și exigență. Nu este pentru toată lumea; chiar dacă mulți sunt chemați, puțini vor fi cei aleși. O triere care, de obicei, se produce de la sine, fără a fi nevoie de intervenție externă. Lipsa de profesioniști creează dezechilibru, iar într-o redacție, lucrurile nu sunt atât de simple pe cât ar putea părea la prima vedere. Fiecare specialist reprezintă un pilon care susține publicația. Ei bine, ea poate rezista și pe avarie până la un anumit punct, dar dincolo de această limită, în față nu îi mai rămâne decât prăbușirea.

Atât timp cât vor mai exista cei care nu își dau seama când trebuie să facă un pas în spate și să lase vremurilor pe cei care s-au upgradat noilor rigori și s-au autodepășit, lucrurile nu se vor schimba. Uneori, încăpățânarea de a te agăța de o anumită funcție nu este decât o zbatere a unui orgoliu șifonat, sau un moment de neputință mascată cu lipsă de argumente valide. O carieră militară, raportată unui sistem dinamic, se clădește în timp și trebuie să fie la orice oră cuantificabilă. Ori, în lipsa unei determinări a extensiunii predicatului într-o judecată logică, care înlocuiește înțelesul prin cantitatea lui, ar trebui să fie puse în balanță și cele mai grele decizii ale acestei plăsmuiri, acelea de a spune "Stop!" și de a găsi energia necesară pentru a o lua de la capăt.

Pentru el urmează a doua debarcare din branșă. După prima i s-a spus că este o pierdere pentru presa militară, acum s-ar mulțumi doar cu o strângere de mână cât timp o să se întrebe unde a dispărut entuziasmul care însoțea fiecare documentare. Nu a putut să stea cu capul plecat, chiar dacă ziua asta nu are niciun câștigător. Cu toate acestea, se înclină în fața celor de la care a avut ceva de învățat în cei aproximativ trei ani cât a rezistat pe baricade la "Revista Forțelor Terestre".

                                                                                                         ***

Închei, adaptând situației vorbele celui mai mare dramaturg pe care l-a cunoscut Pământul în existența lui efemeră în acest Univers, cu o abordare îndrăzneață, care m-a făcut mereu să cred că sfârșitul nu-i aici: "Editorialu-i gata, trag oblonul/ Hei, ce ploaie e afară!/ Dacă v-a plăcut bufonul/ Reveniți și-n altă seară"

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 29
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 113
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 91
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 83

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 113
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 83
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 81
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 148
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 133

Citeşte şi:

Publicat pe 22.03.2022
Mulți dintre noi am văzut filmul “American Sniper” și n-am putut să nu admirăm dedicarea, răbdarea și precizia de care dau dovadă lunetiștii. Cu...

Comentarii