Antrenamentul preciziei

Locotenent Cornelia DUMITRU
Publicat pe 22.03.2022

Mulți dintre noi am văzut filmul “American Sniper” și n-am putut să nu admirăm dedicarea, răbdarea și precizia de care dau dovadă lunetiștii. Cu toate acestea, rareori am reflectat la toată munca din spatele orelor de așteptare.

O secundă poate schimba vieți, o decizie poate modifica tot cursul istoriei. Trecutul ne-a învățat cât ecou poate avea o acțiune de-o clipă în apasărea unui trăgaci. O apăsare de trăgaci a dus la asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, iar ecoul a declanșat Primul Război Mondial. Putem spune că glonțul care a luat viața arhiducelui a ucis milioane de luptători de pe fronturile războiului. Iată câtă putere a avut o simplă mișcare a unui deget.

Tot apăsarea unui trăgaci a luat viața președintelui american John Fitzgerald Kennedy. Asasinatul a zguduit întreaga lume, retragerea completă a trupelor americane nu a mai avut loc, iar războiul din Vietnam și-a luat nestingherit tributul în vieți.

Când vine vorba despre conflictele militare, lunetiștii au o putere inimaginabilă într-un singur cartuș. Cu el pot scoate din luptă ținte importante, iar cursul războiului poate fi manipulat.

A devenit deja o tradiție pentru Divizia 2 Infanterie „Getica” să instruiască, anual, lunetiști. Programul de instruire a militarilor pentru executarea misiunilor specifice lunetiștilor este un modul destinat militarilor din marile unități și unități din compunerea Diviziei 2 Infanterie „Getica” ce sunt încadrați pe funcțiile de lunetiști sau au în dotare pușcă semiautomată cu lunetă (PSL) și au fost selecționați, pe baza criteriilor și standardelor stabilite, să se formeze ca lunetiști pentru executarea misiunilor specifice.

Scopul programului este de a realiza condiții optime pentru pregătirea, instruirea, antrenarea și executarea misiunilor specifice lunetiștilor în diverse medii, iar obiectivul general constă în perfecționarea și evaluarea deprinderilor necesare militarilor de a utiliza sistemele de armament pentru neutralizarea țintelor cu importanță deosebită, dispuse în teren la distanțe mai mari decât bătaia armamentului principal de asalt al pistolarilor din plutoanele de infanterie.

De la jumătatea lunii martie până la începutul lunii aprilie, viitorii lunetiști se instruiesc atât în sălile de clasă, cât și în poligonul de la Mărăcineni, Buzău, unde am avut ocazia să îi vedem la treabă alături de instructorii din teritoriu și de responsabilul de proiect, plutonierul-adjutant principal Neculai Hulub, care ne-a declarat: “Acest curs a luat naștere la inițiativa comandantului diviziei de la acel moment, generalul-maior Dragoș-Dumitru Iacob. Ne aflăm deja la cea de-a treia serie de pregătire, care include trei module. Primul modul este selecționarea și se organizează de către marile unități și unități în care sunt încadrați militarii, iar modulele doi și trei se execută în garnizoana Buzău cu instructori din teritoriu și, la seria aceasta, cu instructori pe care am reușit să îi brevetăm cu ajutorul Centrului de Pregătire-Instruire Parașutiști și JTAC”.

De unde, însă, ideea acestui curs? “Acest curs are la bază un manual de instruire al lunetiștilor din armata americană, care include modulul de selecție, de perfecționare și cel tactic, având teme și ședințe de tragere specific” - ne explică subofițerul.

Importanța lunetiștilor ne este din nou subliniată de plutonierul-adjutant principal Neculai Hulub: “Dacă ne uităm la contextul și la formele de război actuale, ne dăm seama că rolul lunetiștilor este foarte important în acțiunile militare. Rolul lor este să descopere și să neutralizeze ținte de valoare ridicată, deci nu trebuie confundat lunetistul cu pistolarul sau cu militarul infanterist. Lunetiștii au o misiune foarte clară și sunt folosiți în special pentru acțiuni în dispozitivul inamicului”.

Lunetist nu poate fi oricine. Militarii trebuie să îndeplinească anumite criterii: “Câteva dintre cerințele care stau la baza selecției sunt categoriile de vârstă; este recomandat ca potențialul lunetist să aibă până în treizeci și cinci de ani, să fie apt medical, să nu aibă vicii, ca de exemplu fumatul. Un lunetist care este nevoit să stea nemișcat zece sau douăsprezece ore ca să neutralizeze ținta, trebuie să aibă răbdare să nu fumeze, ceea ce pentru un fumător bănuiesc că este foarte dificil”. Trebuie să adăugăm că, printre altele, militarii lunetiști trebuie să aibă foarte bune performanțe individuale fizice, să obțină un anumit scor la evaluările psihologice pe anumite direcții ca disciplina, echilibrul și stabilitatea emoțională, să aibă o bună acuitate vizuală, să nu fi avut aprecieri negative în anii precedenți sau un istoric de instabilitate și aplecare către conflict.

Caporalul clasa a II-a Cătălin Vlăsceanu vine de la Batalionul 280 Infanterie Mecanizată “Valter Mărăcineanu” din Focșani. “Am ales să particip la acest curs pentru a deprinde cât mai multe tehnici în a executa trageri cu pușca semiautomată cu lunetă la distanțe cât mai mari, iar focul să fie cât mai precis. Până acum am realizat atât trageri, cât și pregătire teoretică. Am învățat cât mai multe despre balistica acestei arme din dotarea noastră și am executat inclusiv trageri în funcție de condițiile meteo. Informațiile sunt foarte utile, deoarece avem cei mai buni instructori, care au făcut acest curs în alte țări”.

După finalizarea cursului, unii militari aleg să se întoarcă în poligon în calitate de instructori, cum este și cazul fruntașului Claudiu Alexandru Bezea, din Batalionul 280 Infanterie Mecanizată “Valter Mărăcineanu”. Acesta ne-a mărturisit: “Acum sunt instructor la cursul de lunetiști, dar am fost la modulul de instrucție lunetiști cu un an în urmă. Este o trecere foarte importantă de la a fi cursant, la a fi instructor, pentru că am ocazia să instruiesc și alți militari, colegi de-ai noștri, ca să poată să devină niște trăgători foarte buni și niște lunetiști excepționali. La rândul meu, nu mă așteptam să devin instructor, dar mă bucur că pot să fac ceva pentru colegii mei”.

Nu există excelență fără muncă. În spatele preciziei stau ore întregi de trageri în poligoane, iar lunetiștii de astăzi sunt un exemplu de dedicare, căci fiecare respirație le este antrenată. În fond, simpla lor apăsare pe trăgaci poate decide soarta unui război.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 181
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 54
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 105
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 95

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 127
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 169

Citeşte şi:

Publicat pe 30.06.2020
Epidemia de coronavirus a schimbat, cu siguranță, modul în care instrucția se va desfășura anul acesta. Ușor-ușor, odată cu relaxarea situației din...

Comentarii