PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, a participat în data de 10 iunie la exerciţiile cu trageri de luptă UNIREA 22 şi VIFORUL 22, desfăşurate de structuri din cadrul Brigăzii 8 Rachete Operativ-Tactice “Alexandru Ioan Cuza” la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General Ion Bungescu" din Capu Midia, cu sistemele HIMARS (intrate în înzestrarea marii unităţi focşănene în anul 2021) şi LAROM.
Exerciţiile, la care au participat aproximativ 250 de militari şi 80 de mijloace tehnice, s-au desfăşurat în baza unui scenariu fictiv de către Batalionul 81 Rachete Operativ-Tactice “Maior Gheorghe Şonţu” (care a executat, în premieră, trageri cu sistemul HIMARS), precum şi de către Batalionul 83 LAROM “Bogdan I”.
Scopul acestor activităţi a fost de exersare a tehnicilor, tacticilor şi procedurilor în vederea asigurării sprijinului prin foc al unei grupări de forţe ce desfăşoară operaţia de apărare a litoralului. De asemenea, structuri aparţinând Forţelor Aeriene Române, Brigăzii de Informaţii Militare, Batalionului 84 Asigurare Date “Mărăşti”, Batalionului 85 Sprijin Logistic “Mihai Cerchez” şi reprezentanţi ai partenerului american au sprijinit desfăşurarea activităţilor de instruire.
* * *
Achiziţionarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea nr.46/2018 pentru realizarea “Capabilităţii de sprijin de foc indirect" aferentă programului de înzestrare “Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” – HIMARS.
Documentul prevede achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea: muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi serviciul de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.
Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul NATO.
Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, acţionează pentru îndeplinirea misiunilor, independent sau integrat cu celelalte sisteme. Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale.
Sistemul HIMARS şi-a dovedit maturitatea operaţională în conflicte reale, fiind testat pe timpul operaţiunilor militare.
Comentarii