Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”

Exercițiul ”SARMIS 22 / OLT 22”
Căpitan Gabriel CONSTANTIN
Publicat pe 14.10.2022

Pe Muntele Grohotiș și pe văile adiacente acestuia, în perioada 3 – 14 octombrie a avut loc exercițiul multinațional ”SARMIS 22 /OLT 22”, cel mai important eveniment de instruire pentru vânătorii de munte. 

Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, având în compunere, pe timpul exercițiului, structuri din Batalionul 2 ”Royal Gurka Rifles” (Marea Britanie), din Regimentul 26 Infanterie „Blue Spaders” (Divizia 101 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii), din Regimentul 317 ISR  „Vlădeasa” (culegere de informații, supraveghere și cercetare) și fiind sprijinită de elemente ale Forțelor Aeriene Române, alături de Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, a desfășurat timp de două săptămâni instrucție în comun, în vederea atingerii obiectivelor stabilite.

În acest an, exercițiul ”SARMIS 22” al Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” a fost conectat pentru prima dată cu exercițiul ”OLT 22” al Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, astfel dezvoltându-se cel mai complex eveniment de instruire al anului pentru cele două mari unități de vânători de munte din armata României. 

Prima perioadă a exercițiului a fost dedicată activităților de instruire specifice anumitor probleme tactice de tip STX (Situational Training Exercise), în care militarii români și aliați au exersat modul de răspuns la diferite situații care pot apărea pe timpul desfășurării misiunilor în teren muntos împădurit. Toate aceste aspecte ale activității de instruire în comun au pus bazele unei înțelegeri profunde a capacităților celor trei țări participante la exercițiu. 

Pe toată perioada alocată instruirii în comun a forțelor și ca element de noutate pentru ”SARMIS”, o structură de medicină operațională aparținând Spitalului Militar de Urgență „Regina Maria” din Brașov a fost dislocată în raionul Cabanei militare Brădet, în sprijinul vânătorilor de munte și al aliaților din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. 

Turcia, un alt aliat NATO, a trimis la exercițiul vânătorilor de munte doi observatori, pentru a lua parte la procesul de planificare și a participa la toate acțiunile tactice în teren montan. 

Punctul culminant al ”SARMIS”-ului a fost reprezentat de secvența finală de instruire, care a implicat trei zile de acțiuni tactice coordonate de fiecare grup de luptă, deplasarea în teren compartimentat și greu accesibil având ca obiectiv luarea cu asalt a unei poziții a adversarului, aflată pe partea opusă a unui lanț muntos. În sprijinul îndeplinirii acestei misiuni au venit elicoptere de la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii și Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, care au oferit cadrul necesar atât instruirii la îmbarcarea și debarcarea din aeronavă, cât și la introducerea în luptă, pe calea aerului, a unui detașament de întoarcere, acest detașament având ca obiectiv primar obligarea adversarului să aloce resurse umane și materiale substanțiale pentru păstrarea aliniamentelor inițiale. 

Cu sprijinul acelorași aeronave, o altă premieră pentru ”SARMIS 22” a fost reprezentată de transportul unor piese de artilerie de calibrul 120 mm pe calea aerului și punerea acestora în poziție de tragere. Piesele de artilerie au fost mutate ulterior spre alte poziții de tragere, tot cu ajutorul elicopterelor IAR 330 M, observarea efectului focului de artilerie la țintă și transmiterea corecțiilor necesare făcându-se din aeronavă. 

Analiza postacțiune a zilelor de pregătire și executare a asaltului final a scos la lumină îmbunătățirile observate în cadrul grupului de luptă multinațional în ceea ce privește interoperabilitatea structurilor și coeziunea militarilor din cele trei țări. 

Amploarea exercițiului ”SARMIS” a fost demonstrată atât de seria de vizite din partea eșaloanelor superioare, cât și din partea comandanților aliați, care au trimis trupe spre instruire, alături de vânătorii de munte români. 

Penultima zi a exercițiului a fost marcată de o serie de activități sportive și aplicativ-militare, la care au luat parte echipe reprezentative ale structurilor române, britanice și americane. Probele au variat de la traversarea echipei compusă din șase militari și a unor lăzi grele de-a lungul unui funicular, la probe de lupte și întrecere cu canistre. 

Ceremonia de închidere a exercițiului multinațional ”SARMIS 22 / OLT 22” a avut loc joi, 13 octombrie, la sediul comandamentului Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Brașov și a reprezentat prilejul oportun pentru înmânarea de certificate de apreciere și plachete cu însemnele exercițiului militarilor care s-au remarcat pe timpul activităților de instruire. 

Încă din 2015, Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” a fost implicată în desfășurarea exercițiului multinațional ”SARMIS”, cel mai mare exercițiu tactic desfășurat în zone muntoase din România, astfel generând cadrul perfect pentru antrenarea și evaluarea tuturor batalioanelor de vânători de munte din subordine, bucurându-se în același timp și de participarea aliaților NATO. De-a lungul anilor, printre țările care au contribuit cu trupe la exercițiul ”SARMIS” se numără Bulgaria, Canada, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, cu observatori din Franța și Turcia. 

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 71
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 69
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 74

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 99
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 76
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 75
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 135
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 121

Citeşte şi:

Publicat pe 26.03.2021
Mișunând prin valuri de zăpezi, militarii Batalionului 21 Vânători de Munte ”General Leonard Mociulschi” au desfășurat un exercițiu tactic cu trageri...
Publicat pe 25.11.2020
Joi, 19 noiembrie, în cadrul poligonului din Capu Midia a avut loc exercițiul româno-american RAPID FALCON, la care au participat peste 130 de...

Comentarii