L.F.X. “TOMIS 22.11.2”

Locotenent Cosmin-Alexandru ISCRU
Publicat pe 18.11.2022

În perioada 07-09.11.2022, Batalionul 345 Artilerie “TOMIS” a desfăşurat, în S.I.Ap.A. Capu Midia, exerciţiul tactic cu trageri de luptă “TOMIS 22.11.2”, aceasta reprezentând a doua secvenţă de instruire majoră din acest an de instrucţie, după participarea la exerciţiul tactic cu trageri de luptă “MĂRĂŞEŞTI 22”, desfăşurat în perioada 10-21.10.2022, în C.S.I.L. Babadag. Diferenţa dintre aceste exerciţii constă în faptul că acesta din urmă s-a desfăşurat întrunit, cu participarea tuturor structurilor din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti”, în timp ce primul menţionat a fost o activitate proprie, desfăşurată fără participarea altor structuri.

Exerciţiul a debutat în cazarmă, în săptămâna premergătoare dislocării, odată cu desfăşurarea admiterii personalului şi tehnicii nominalizate să participe şi, de asemenea, prin crearea scenariului, unul fictiv, dar adaptat actualei situaţii geopolitice. Situaţia tactică a constat în executarea marşului, pe roţi, din cazarma de dislocare la pace, din localitatea Medgidia, în zona de manevră a artileriei din S.I.Ap.A. Capu Midia, ocuparea poziţiei de tragere şi executarea oportună a misiunilor pentru sprijinirea prin foc a forţelor proprii, în scopul apărării zonei de litoral şi respingerii forţelor adverse. În ceea ce priveşte forţele participante, batalionul a dislocat statul major diminuat, un pluton obuziere cal. 152 mm, un post de cercetare de artilerie şi o grupă logistică.

Particularitatea tragerilor cu tehnica de artilerie în Capu Midia constă în executarea acestora la suprafaţa apei. Mai mult decât atât, pentru obţinerea unui efect la ţintă vizibil şi mai spectaculos pe timpul tragerilor, batalionul a folosit lovituri explozive echipate cu focos de proximitate. În acest context, ne mândrim cu faptul că suntem pionieri în ceea ce priveşte utilizarea acestui tip de focos, unitatea noastră fiind prima unitate de artilerie din ţară care l-a întrebuinţat pe timpul tragerilor, în anul 2016.

Începând cu executarea recunoaşterilor pentru alegerea poziţiei de tragere şi ocuparea acesteia, până la executarea lucrului în poziţia de tragere, fiecare militar şi-a îndeplinit temeinic funcţia din cadrul subunităţii, semn al numeroaselor ore de instrucţie executate pe parcursul anului, întregul personal fiind nerăbdător pentru a primi comanda: “Pluton, FOC!”, comandă care nu s-a lăsat mult aşteptată. Astfel, un nor uriaş de praf s-a ridicat, instantaneu, deasupra poziţiei de tragere, iar peste ţinta amplasată în largul mării s-a revărsat o ploaie de lovituri, asemeni unei perdele de fum, graţie echipării loviturilor cu focoase de proximitate. Tragerea a continuat cu aceeaşi intensitate, comandanţii de piesă nedând răgaz obuzierelor “să se odihnească” decât după epuizarea muniţiei.

La finalul tragerilor de luptă, comandantul plutonului obuziere, lt. Doroftei Gabriel s-a declarat mulţumit de felul cum a decurs exerciţiul: “Având în vedere faptul că pentru toţi comandanţii de piese, cât şi pentru mulţi dintre servanţi, aceasta a reprezentat prima tragere la suprafaţa apei, sunt încântat de modul în care s-a desfăşurat exerciţiul.Consider că fiecare militar şi-a îndeplinit atribuţiile funcţionale, obiectivele de instruire fiind îndeplinite în totalitate, la finalul tragerilor putând raporta:<<Ţintă neutralizată>>.” De asemenea, acesta a adăugat faptul că “odată cu sfârşitul acestui exerciţiu, munca noastră nu s-a încheiat, urmând, în continuare, să desfăşurăm instrucţia în cazarmă,în vederea menţinerii nivelului atins al deprinderilor individuale şi coeziunii subunităţii”.

De asemenea, comandantul batalionului, locotenent-colonelul Ilie Ion, aflat pentru prima dată în S.I.Ap.A. Capu Midia în calitate de comandant, a apreciat pozitiv activitatea desfăşurată de către participanţi: “Sunt mulţumit de aportul adus de către fiecare militar pentru îndeplinirea obiectivelor de instruire propuse. Astfel, începând cu planificarea şi conducerea acţiunilor de luptă, de către statul major, continuând cu afluirea, în condiţii de maximă siguranţă, a personalului şi tehnicii în poligon, mulţumită militarilor din cadrul Bateriei Sprijin şi, în final, executării tragerilor de luptă în deplină siguranţă şi cu maximă precizie, acest exerciţiu a reprezentat un bun prilej pentru dezvoltarea coeziunii structurilor participante şi validarea procedurilor de operare existente la nivelul batalionului. Vreau să le mulţumesc tuturor participanţilor pentru efortul depus pentru atingerea acestor obiective. Totuşi, exerciţiul nu s-a încheiat, acesta continuând până la defluirea personalului, armamentului şi tehnicii în cazarma de dislocare la pace, activitate ce trebuie executată cu responsabilitate”.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 29
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 113
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 91
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 83

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 113
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 83
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 81
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 149
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 133

Comentarii