PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
În cadrul Centrului Secundar de Instruire pentru Luptă Babadag, în perioada 10-21 octombrie s-a desfăşurat exerciţiul multinaţional “Mărăşeşti 22.2”.
Ceremonia de deschidere a exerciţiului a avut loc în data de 11 octombrie şi a fost condusă de către comandantul brigăzii, colonelul Adrian Costaru. La ceremonie au luat parte detaşamentele reprezentative ale structurilor subordonate Brigăzii 9 Mecanizată ”Mărăşeşti”şi un detaşament de militari americani aparţinând Diviziei 101 Paraşutişti, dislocaţi la Baza 57 Aeriană “Mihail Kogălniceanu”.
Timp de două săptămâni, aproximativ 800 de militari români şi americani, cu peste 70 de mijloace tehnice, s-au instruit în comun, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Babadag, din judeţul Tulcea, în cadrul exerciţiului”Mărăşeşti 22.2”.
În data de 20 octombrie a avut loc DVDay (Ziua Distinşilor Vizitatori). În calitate de invitaţi de onoare, la această activitate au participat:şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Iulian Berdilă, comandantul Diviziei 2 Infanterie “Getica”, general-maior Ciprian Marin, oficialităţi ale autorităţilor publice şi locale, comandanţi ai unităţilor din Dobrogea.
“Mărăşeşti 22.2” este un exerciţiu de tip LIVEX şi a vizat dislocarea forţelor şi mijloacelor tehnice a tuturor unităţilor din componenţa Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti”, în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Babadag şi executarea graduală, de la simplu la complex, a exerciţiilor de tip STX, FTX şi LFX, începând de la nivel grupă, pluton, companie, până la nivel Battle Group.
Etapa de planificare a exerciţiului a cuprins trei conferinţe: conferinţa iniţială de planificare – în luna iulie, conferinţa principală de planificare – în luna august şi conferinţa finală de planificare – în luna septembrie.
În cadrul exerciţiului, partenerii americani au participat cu o companie din cadrul Batalionului 1-502 Paraşutişti al Brigăzii 2 Paraşutişti, dislocată în Baza 57Aeriană “Mihail Kogălniceanu”.
Este principalul eveniment de instruire al Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti” din acest an. A fost un exerciţiu bilateral, la care au participat structurile brigăzii, împreună cu militarii Batalionului1-502 Paraşutişti al Brigăzii 2 Paraşutişti.
Pe parcursul celor două săptămâni s-au executat exerciţii de rezolvare a unor situaţii tactice (STX-Situational Training Exercise), exerciţii tactice de antrenament în teren (FTX – Field TrainingExercise) şi exerciţii tactice cu trageri de luptă (LFX – Live Fire Exercise).
“Exerciţiul a fost unul complex, în ultima etapă fiind utilizată muniţia de război, de către toate structurile participante.Din compunerea acestui Battle Group au făcut parte subunităţi de tancuri, infanterie, artilerie, apărare antiaeriană, subunităţi de cercetare, logistice, o companie de paraşutişti aparţinând partenerului american, plus susţinerea aeriană realizată cu elicoptere Black Hawk şi Puma” – a declarat comandantul brigăzii, colonelul Adrian Costaru.
Referindu-se la colaborarea cu militarii americani, acesta a precizat: “...Am cooperat foarte bine, atât pe timpul procesului de planificare, cât şi în etapa de execuţie. Limba engleză nu este o problemă pentru militarii brigăzii, fiind chiar un obiectiv în cadrul exerciţiului,şi anume îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare”.
Un alt obiectiv propus a fost acela de a verifica nivelul de coeziune al subunităţilor, dar şi cel al Battle Group-ului, creşterea nivelului de interoperabilitate, verificarea procedurilor de operare în vigoare, adaptarea acestora la situaţia curentă şi dezvoltarea încrederii reciproce între militari.
Obiectivele propuse au fost atinse în totalitate,şi asta datorită încrederii şi profesionalismului de care au dat dovadă militarii din subordine.
Exerciţiul”Mărăşeşti” se desfăşoară anual pe teritoriul României şi are ca obiective creşterea interoperabilităţii cu partenerul strategic dislocat la Baza 57 Aeriană din Mihail Kogălniceanu, menţinerea capabilităţii de dislocare şi instruire în comun prin exersarea sprijinului logistic aferent şi dezvoltarea unui mediu regional favorabil, în vederea cooperării militare multinaţionale.
Comentarii