Exerciţiu de instruire multinaţional, la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”

Exerciţiu de instruire multinational, la Baza 57 Aeriană “Mihail Kogălniceanu”
Colonel Cristian MARIȘ
Publicat pe 09.11.2022

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, a participat în data de 9 noiembrie la Exerciţiul de instruire multinaţional, cu structuri de artilerie din cadrul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice, destinat asimilării Conceptului de infiltrare rapidă a HIMARS / High Mobility Artillery Rocket System (Rapid Aerial Insertion / HI-RAIN)".

Exerciţiul, axat pe un scenariu fictiv, s-a desfăşurat la Baza 57 Aeriană “Mihail Kogălniceanu” şi a urmărit verificarea şi testarea posibilităţilor de îmbarcare şi debarcare a echipamentului HIMARS în aeronave de tip Airbus A400 M, aparţinând Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii. În cadrul activităţii, a fost executată, în premieră, o misiune de transport aerian şi infiltrarea unei instalaţii de lansare HIMARS şi a echipajului care o deserveşte, pe teritoriul României.

În discursul său, generalul-maior Iulian Berdilă a subliniat faptul că obiectivul principal privind realizarea “Capabilităţii de sprijin de foc indirect”, aferentă programului de înzestrare “Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” – HIMARS, avut în vedere la nivelul Forţelor Terestre Române, este operaţionalizarea întregii brigăzi până la finalul anului 2024.

“Organizarea unor astfel de exerciţii constituie o oportunitate de dezvoltare a parteneriatului dintre Armata României şi forţele armate din cadrul Alianţei şi, totodată, o necesitate pentru demonstrarea capabilităţilor naţionale în domeniul sprijinului prin foc indirect, având în vedere interesul comun de Securitate regională” – a menţionat şeful Forţelor Terestre Române.

                                                                    * * *

Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul NATO.

Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, acţionează, pentru îndeplinirea misiunilor, independent sau integrat cu celelalte sisteme. Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale, sistemul HIMARS dovedindu-şi maturitatea operaţională în conflicte reale, fiind testat pe timpul operaţiilor militare.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 29
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 113
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 91
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 83

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 113
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 83
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 81
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 149
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 133

Comentarii