PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Exerciţiu de instruire multinaţional, la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”
Publicat pe 09.11.2022
Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, a participat în data de 9 noiembrie la Exerciţiul de instruire multinaţional, cu structuri de artilerie din cadrul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice, destinat asimilării Conceptului de infiltrare rapidă a HIMARS / High Mobility Artillery Rocket System (Rapid Aerial Insertion / HI-RAIN)".
Exerciţiul, axat pe un scenariu fictiv, s-a desfăşurat la Baza 57 Aeriană “Mihail Kogălniceanu” şi a urmărit verificarea şi testarea posibilităţilor de îmbarcare şi debarcare a echipamentului HIMARS în aeronave de tip Airbus A400 M, aparţinând Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii. În cadrul activităţii, a fost executată, în premieră, o misiune de transport aerian şi infiltrarea unei instalaţii de lansare HIMARS şi a echipajului care o deserveşte, pe teritoriul României.
În discursul său, generalul-maior Iulian Berdilă a subliniat faptul că obiectivul principal privind realizarea “Capabilităţii de sprijin de foc indirect”, aferentă programului de înzestrare “Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” – HIMARS, avut în vedere la nivelul Forţelor Terestre Române, este operaţionalizarea întregii brigăzi până la finalul anului 2024.
“Organizarea unor astfel de exerciţii constituie o oportunitate de dezvoltare a parteneriatului dintre Armata României şi forţele armate din cadrul Alianţei şi, totodată, o necesitate pentru demonstrarea capabilităţilor naţionale în domeniul sprijinului prin foc indirect, având în vedere interesul comun de Securitate regională” – a menţionat şeful Forţelor Terestre Române.
* * *
Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul NATO.
Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, acţionează, pentru îndeplinirea misiunilor, independent sau integrat cu celelalte sisteme. Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale, sistemul HIMARS dovedindu-şi maturitatea operaţională în conflicte reale, fiind testat pe timpul operaţiilor militare.
Comentarii