PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Detaşamentul format din militarii Batalionului 811 Infanterie “Dej” şi cei ai Batalionului 813 “Maramureş” din Brigada 81 Mecanizată “General Grigore Bălan” au participat, în perioada 17.10 – 28.10.2022, alături de militarii din cadrul Batalionului 71 Mecanizat “SIBERIAN”, pe teritoriul Republicii Cehe, la exerciţiul multinaţional “MORAVIAN LANCE 2022”.
Acest exerciţiu a asigurat un cadru eficient, necesar schimbului de experienţă în pregătire la nivel tactic al detaşamentului, contribuind semnificativ la ridicarea nivelului de instruire al militarilor Brigăzii 81 Mecanizată “General Grigore Bălan”. Printre obiectivele de instruire urmărite de către conducerea detaşamentului s-au numărat: armonizarea şi verificarea procedurilor de operare, a tehnicilor şi tacticilor; dezvoltarea limbajului operaţional şi formarea deprinderilor necesare pentru a acţiona într-un context multinaţional.Activitatea detaşamentului pe timpul celor două săptămâni de exerciţiu a fost condusă de către locotenent-colonel Mihai Dăiescu, comandantul Batalionului 811 Infanterie “Dej”.
Pe timpul exerciţiului de tip LIVEX “MORAVIAN LANCE 22”, militarii Batalionului 811 Infanterie “Dej” şi cei ai Batalionului 813 Infanterie “Maramureş” au avut posibilitatea instruirii în cadrul unui scenariu tactic complex, alături de Batalionul 71 Mecanizat ceh. “Practic, am parcurs o nouă etapă de instruire, a cărei finalitate a fost consolidarea cunoştinţelor şi deprinderilor practice de luptători. Mai mult, considerăm că am reuşit să validăm aspecte legate de interoperabilitatea între structurile participante şi să consolidăm relaţia şi cooperarea începută cu partenerul ceh”. – a afirmat, la sfârşitul exerciţiului, locotenent-colonelul Mihai Dăiescu.
Desfăşurarea instrucţiei, pregătirile şi repetiţiile pentru exerciţiu au fost conduse de către maior Grigore-Dan Motofelea, şef al modulului “Operaţii şi Instrucţie” din Batalionul 811 Infanterie. “Participarea la acest exerciţiu a reprezentat rezultatul unei colaborări eficiente cu partenerul ceh, pe parcursul ciclului rotaţional 2019-2021, în cadrul pachetului unic de forţe puse la dispoziţia NATO” – ne-a relatat acesta.
În teren, pentru îndeplinirea cu succes a obiectivelor de instruire amintite anterior, militarii au participat la o serie de activităţi, printre care amintim: executarea unei şedinţe de tragere cu armamentul partenerului ceh în vederea familiarizării cu acesta, executarea unor şedinţe de tip cross training în domeniul medical, conducerea maşinilor de luptă, exerciţii militare în zone urbane, exerciţii de rezolvare a unor situaţii tactice, exerciţii de antrenament în teren, dar şi exerciţii cu trageri de luptă. Bineînţeles, la finalul acestor activităţi s-au executat briefing-uri de analiză post-acţiune, care furnizează un feedback pentru a elimina deficienţele de instruire, acolo unde este cazul, şi care permit analizarea celor mai importante aspecte, pozitive sau negative, de unde se pot desprinde lecţii învăţate foarte relevante. Pe parcursul programului de instrucţie, cele două structuri au acţionat în cadru tactic, conform procedurilor de operare NATO pentru planificarea, pregătirea şi executarea acţiunilor tactice. Fără doar şi poate, acest tip de program a facilitat buna antrenare a forţelor şi a reprezentat un plus de experienţă pentru toţi militarii implicaţi. Nu au existat probleme legate de comunicare, militarii participanţi acţionând eficient, în comun, pentru rezolvarea tuturor situaţiilor create.
“Exerciţiul multinaţional <MORAVIAN LANCE 22> a fost un exerciţiu complex, din care am învăţat multe lucruri noi şi, totodată, am pus în aplicare ceea ce am acumulat pe parcursul anilor de studiu. A fost o provocare pentru mine, aflându-mă în postura de a conduce un pluton la puţin timp după absolvirea Academiei Forţelor Terestre, dar şi un pas important în dezvoltarea mea profesională. Militarii din cadrul plutonului pe care l-am condus, majoritatea aflându-se la primul exerciţiu de acest tip, au dat dovadă de seriozitate şi implicare, depăşind cu succes fiecare moment din cadrul exerciţiului tactic. Instrucţia în comun cu partenerul ceh a condus spre o colaborare eficientă, asigurându-ne un cadru practic pentru dezvoltarea cooperării internaţionale militare” – ne-a relatat sublocotenent Laura-Bianca Pop, în calitate de participant la exerciţiu şi având funcţia de comandant pluton Antiblindate “Spike”.
Totodată, sergentul Angelo Cociş a declarat: “Este pentru prima dată când particip la un exerciţiu multinaţional organizat de către partenerii NATO. Mă bucur că am avut acest privilegiu şi sper ca pe viitor să mai particip la acest tip de exerciţii. Am abordat împreună teme de instrucţie interactive, cum ar fi: diferite tehnici de mascare, tehnici de supravieţuire, supravieţuire în mediu ostil. De asemenea, am executat exerciţii de antrenament în teren, exerciţii de rezolvare a unor situaţii tactice în cadrul cărora am fost 48 de ore în situaţie tactică, urmând ca, la final, să avem tragere de luptă cu muniţie de război. Deşi nu am fost familiarizaţi cu detaliile de planimetrie şi de teren, am reuşit să ne adaptăm, ne-am format deprinderi şi am îmbunătăţit nivelul de interoperabilitate”.
Acest program a asigurat cadrul necesar pentru antrenarea forţelor şi a reprezentat un plus de experienţă pentru toţi militarii implicaţi în program. De asemenea, activitatea a facilitat optimizarea procesului de coordonare a acţiunilor militare în cadru multinaţional, creşterea interoperabilităţii şi a capacităţii de acţiune întrunită, antrenarea în comun folosind aceleaşi tehnici, tactici şi proceduri standard NATO, precum şi realizarea schimbului de experienţă şi valorificare a lecţiilor identificate la nivelul structurilor proprii. Reprezentanţii Batalionului 811 Infanterie au participat la toate activităţile prevăzute în program, răspunzând la toate cerinţele privind planificarea şi coordonarea exerciţiului multinaţional “MORAVIAN LANCE 2022”.
La finalul exerciţiului, partenerul ceh şi-a manifestat dorinţa de a desfăşura în viitor şi alte exerciţii în comun cu Batalionul 811 Infanterie “Dej”. Aceştia au scos în evidenţă importanţa continuării procesului de instruire în comun cu militari din cadrul armatelor partenere din Alianţa NATO, în scopul creşterii interoperabilităţii şi optimizării procesului de coordonare a operaţiilor militare în cadru multinaţional.
Comentarii