Artileriştii bârlădeni, mânuitorii traiectoriilor precise. BIZONUL NEGRU 22.11

Bizonul Negru 22
Plutonier-adjutant Liviu GHERGHESCU
Publicat pe 17.10.2022

În perioada 10-14 octombrie 2022, structuri din organica Regimentului 52 Artilerie „General Alexandru TELL” din Bârlad au participat la activități de instruire în cadrul exercițiului cu trageri de luptă „BIZONUL NEGRU 22.11”, desfășurat la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, județul Galați.

Exercițiul propriu-zis a început încă din cazarma de dislocare la pace a subunităţilor, prin planificarea și pregătirea executării deplasării personalului și a tehnicii de luptă prin marş, pe roţi, pe o distanță de aproximativ 110 km, traseu pe care artileriștii bârlădeni au avut de rezolvat un număr de 10 incidente. Exercițiul a continuat cu ocuparea pozițiilor de lansare, pregătirea muniției pentru tragere și executarea misiunilor de foc.

La comanda dată de comandantul bateriei, locotenent Robert Călin, gurile instalațiilor LAROM au lansat o „ploaie de foc” asupra unor ținte stabilite printr-un scenariu fictiv de către compartimentul Operații.

Șeful compartimentului Planificare operații și instrucție, căpitan Andrei Pohoață, confirmă faptul că exercițiile cu trageri de luptă cu muniție reală de tip LFX (Live Fire Exercises) din anul acesta au avut o însemnătate deosebită pentru regiment, având ca scop atât testarea nivelului de instruire a personalului, cât și a tehnicii LAROM nou intrate în dotare, în urma procesului de reorganizare și transformare a Regimentului 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell” în Regimentul 52 Artilerie „General Alexandru Tell”. Parte din structurile regimentului au fost testate și în Poligonul Capu Midia, în luna iunie a acestui an, atât „la rece”, cât și prin trageri de luptă.

Obiectivul prioritar s-a concentrat pe realizarea FOC - Full Operational Capability a bateriilor LAROM, în funcție de nivelul de încadrare și resursele alocate, prin pregătirea și instruirea structurilor de forțe cu grad ridicat de reacție și interoperabilitate, care să asigure capabilitățile necesare pentru sprijinul acțiunilor forțelor de manevră în respingerea oricăror acțiuni agresive din zona de responsabilitate a Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

Ca de fiecare dată, prin implicarea, profesionalismul și seriozitatea de care au dat dovadă militarii Regimentului 52 Artilerie „General Alexandru Tell”, unitatea a reușit să-și îndeplinească majoritatea obiectivelor de performanță stabilite pentru anul de instrucție 2022 și să participe activ la îndeplinirea obiectivelor eșalonului superior.

Comandantul bateriei LAROM, locotenent Robert Călin, relatează faptul că exercițiile cu trageri de luptă cu muniție de război reprezintă o adevărată provocare, dar și un moment oportun pentru a demonstra calitățile, capabilitățile de comandă-control, de conducere și de executare a focului, atât a comandanților de instalații, cât și a subordonaților: ”Am executat evaluarea de la finalul etapei de instrucție – în cazul meu, la nivelul bateriei de artilerie, în cadrul căreia am executat misiuni de foc folosind muniție reală. Proiectil după proiectil, sau salvă după salvă, ţintele au fost nimicite. În spatele reuşitei s-a aflat multă muncă, o planificare riguroasă şi o execuţie pe măsură”.

Regimentul 52 Artilerie „General Alexandru Tell” s-a aflat anul acesta într-un amplu proces de transformare, prin luarea în primire a tehnicii LAROM, fapt ce constituie o provocare permanentă în ceea ce privește instruirea personalului pentru deservirea acesteia în condiții de siguranță. Obiectivul principal al instruirii îl constituie atingerea nivelului de exploatare cât mai apropiat de capabilitățile maxime ale sistemului LAROM pentru achiziția și angajarea țintelor.

În concluzie, exercițiul ”Bizonul Negru 22.11” a reprezentat ocazia perfectă pentru militarii bateriei LAROM să-și fixeze cunoștințele teoretice și practice, dobândite pe parcursul anului de instrucție.

„Botezul focului” a fost primit de plutonierul-major Radu Marian la exercițiul „BIZONUL NEGRU 22.11” din poligonul Smârdan în calitate de comandant de instalație LAROM: „Pentru mine a fost prima aplicație cu acest tip de tehnică din dotarea regimentului, drept pentru care ne-am pregătit temeinic pentru a fi în măsură să executăm misiunile de foc primite. Am învățat și sistemul ACCS cu care s-au executat misiunile de foc primite, instalația s-a comportat foarte bine, echipajul a dat dovadă de seriozitate și profesionalism, astfel încât, la finalul tragerilor, am fost apreciați cu <Foarte bine, bateria!>”.

Pentru descoperirea, angajarea şi evaluarea efectelor la ţinte, secțiile de angajare a ţintelor din regiment au fost sprijinite de un modul asigurare date electrono-optice dotate cu tehnica Argus, din cadrul Batalionului 84 Asigurare Date „Mărăşti”.

Realizarea legăturilor radio reprezintă un element principal în coordonarea și conducerea trupelor. Comanda, controlul şi comunicaţiile între secţiile de angajare a ţintelor din cadrul regimentului și modulul de asigurare date au fost gestionate de sistemul ACCS (Artillery Command and Control System), prin aplicațiile instalate pe terminalele din compunerea tehnicii de luptă, care, împreună cu mijloacele de comunicații cu salt de frecvență și lucrul în secretizat, au accelerat şi eficientizat procesul de angajare și lovire a ţintelor.

În cadrul exercițiului, artileriștii bârlădeni au sprijinit cu foc forțele de manevră ale Brigăzii 15 Mecanizată „Podul Înalt” în scenariul exercițiului „ZIMBRUL 22”, unde au participat structuri din cadrul Batalionului 284 Tancuri ,,Cuza Vodă”, Batalionului 2 Infanterie ,,Călugăreni”, Batalionului 1-26 Infanterie din Statele Unite, Contingentului Militar Polonez dislocat în România în Brigada Multinațională Sud-Est.

La finalul exercițiului, comandantul regimentului, colonelul Florin Coteț, a apreciat efortul depus și disponibilitatea fiecărui militar pentru îndeplinirea cu succes a fiecărei misiuni de foc primită. Reușita misiunilor de foc demonstrează faptul că militarii din subordine și-au însușit și au pus în practică toate prevederile din procedurile operaționale specifice artileriștilor.

Capabilă să lovească cu precizie inamicul de la bătaia maximă a sistemelor din dotare şi să-i provoace pierderi irecuperabile, structurile de artilerie terestră continuă să asigure sprijinul necesar îndeplinirii misiunilor şi atingerea scopurilor și obiectivelor operațiilor militare.

Având în vedere caracterul complex al operaţiilor contemporane - confirmat în cele mai recente conflicte militare, în special cel din Ucraina, precum şi a tendinţelor care se prefigurează pentru cele viitoare, structurile de artilerie terestră continuă să rămână principalul sistem de armă ce asigură lovirea/angajarea țintelor de către componenta terestră în operaţii. Este evident faptul că, pentru a putea ţine pasul cu toate aceste transformări novatoare, este nevoie ca şi structurile de artilerie terestră să se adapteze rapid tuturor acestor tendinţe şi cerinţe ale spațiului de luptă modern într-o perspectivă largă, scopul principal fiind creşterea eficienţei acestora în operaţiile militare. Procesul de transformare și adaptare a structurilor de artilerie terestră nu trebuie să se producă în afara cadrului general de evoluţie a operaţiilor militare naționale sau cele în context NATO. 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 40
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 40
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 40
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 89
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 83
Curs intensiv de luptă urbană
Efort, motivaţie şi dorinţa de a fi cel mai bun
Publicat pe: 19.12.2022
Afişări: 56
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
Publicat pe: 28.11.2022
Afişări: 88

L.F.X. “TOMIS 22.11.2”
Publicat pe: 18.11.2022
Afişări: 113

Comentarii