Efort, motivaţie şi dorinţa de a fi cel mai bun

Curs intensiv de luptă urbană

La sfârşitul acestui de an de instrucţie, militari din Batalionul 151 Infanterie ”Războieni” au efectuat un modul intensiv de instruire ce priveşte lupta în mediul urban.

Cazarma, poligoanele de pe dealul Garofeanu şi împrejurimile Iaşiului au fost locurile unde militari din Batalionul 151 Infanterie, cunoscuţi drept ”Lupii Negri”, au urmat un curs intensiv de luptă urbană.

Desfăşurarea acţiunilor militare în mediul urban necesită aplicarea unor proceduri specifice. Complexitatea lor solicită militarii la un efort psihic şi fizic prelungit şi îi obligă să ia decizii în timp scurt. Aşa că, timp de patru săptămâni, cu ajutorul unor instructori din batalion, o serie de militari s-au instruit pe principiul ”train the trainers”. Aceştia, la rândul lor, vor pregăti alte serii de ”Lupi Negri” pentru desfăşurarea acţiunilor în mediul urban.

Echipa de instructori, chiar dacă este tânără şi cu grade mici, a fost formată din oameni cu experienţă. O parte dintre ei sunt foşti operatori de forţe pentru operaţii speciale, actualmente militari ai Batalionului  151 Infanterie. Au specializări şi deprinderi formate atât în teatrele de operaţii, cât şi în exerciţii internaţionale sau cursuri specifice. Unii sunt brevetaţi paraşutişti militari, altul este sportiv de performanţă, fost participant la campionate de orientare turistică şi, ca hobby în timpul liber, căutător de artefacte militare. S-a alăturat echipei şi un armurier, care în timpul liber participă la stagii de pregătire în domeniul armelor şi muniţiilor, alături de cei care sunt poliţişti şi jandarmi. Până la momentul începerii acestui curs, instructorii au urmat, la rândul lor, un program intensiv de pregătire, în special pe topografie, tactică şi trageri în condiţiile impuse de planificarea misiunilor în zona urbană.

Problematica MOUT ( Military Operations in Urbanized Terrain) este complexă. Această instruire şi-a propus să prezinte cursanților noțiunile de bază și să le formeze imaginea de ansamblu a modului de acțiune pentru a fi capabili să înţeleagă munca din spatele misiunilor efective ce se desfăşoară într-un mediu urban. Programul comprimat de patru săptămâni, a cuprins tactică, topografie, cunoaştere armament, noţiuni de pregătire misiuni, analiză informaţională, tehnici, tactici şi proceduri utilizate în lupta urbană şi, nu în ultimul rând, acordarea primului ajutor pe câmpul de luptă. Fiecare săptămână s-a finalizat cu o evaluare intermediară, în care a fost analizat modul de pregătire al fiecărui cursant.

Un fost coleg de misiune şi prieten american îmi spunea, pe scurt, ce înseamnă să conduci operaţiuni în mediul urban: ”Dacă ai mai mult de o casă (compound) în zona în care îţi desfăşori operaţiunile militare, ai intrat pe tărâmul MOUT. Este mult de învăţat şi, bineînțeles, că am avut şi mici probleme inerente. Încercăm să aplicăm bazele conform standardelor NATO, astfel încât militarii să se instruiască etapizat, de la simplu la complex. Dorim ca instruirea de bază să se adapteze şi vrem ca standardele să poată fi aplicate până la ultimul militar” - a afirmat unul dintre instructori, plutonierul-major Mihai Enciu.

Au fost 12 cursanţi, din care două fete. A fost făcută o selecţie, fiindcă au fost mulţi voluntari. Am fost alături de cursanţi de mai multe ori. Au fost zile şi nopţi de instruire. Au avut parte de soare, dar şi de frig, ceaţă, ploaie, lapoviţă şi noroi din plin. A curs multă transpiraţie, au fost emoţii, scrâşnet din dinţi şi multe repetiţii. În ciuda efortului, motivaţia şi-a spus cuvântul. Spiritul ”Lupilor Negri” s-a simţit, nimeni nu a dat înapoi, chiar dacă a fost greu. La final, a avut loc o evaluare complexă.

”Cursul este o continuare a dorinţei de a ne îndeplini obiectivele de instruire pe anul 2022 şi pentru a pregăti procesul de instruire pentru 2023. Am decis ca în această perioadă, cu un număr limitat de militari, să executăm un modul intensiv de instruire ce priveşte lupta în mediul urban. <Lupii Negri> nu sunt la prima experienţă de acest gen. Acum, am vrut să desfăşurăm acest program într-un mod intensiv. Militarii au executat de-a lungul anului exerciţii de pregătire a luptei în mediul urban, iar acum vrem să şlefuim ce am realizat şi să pregătim la nivelul fiecărei structuri de manevră, instructori care în următoarea perioadă să instruiască alţi militari” - a explicat maiorul Ioan Levărdă, locţiitorul comandantului Batalionului 151 Infanterie.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 165
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 47
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 102
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 93

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 126
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 88
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 163

Comentarii