"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia

"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Căpitan Gabriela NOHAI
Publicat pe 03.03.2023

Detaşamentul de Apărare Antiaeriană, rotaţia a XIII-a, generat de Batalionul 348 Apărare Antiaeriană "Dobrogea", a executat pregătirea pentru misiune în poligonul Capu Midia, în perioada 20.02.-03.03.2023, prin executarea tragerilor cu complexele antiaeriene “Gepard” şi cu  armamentul individual din dotare.

Cei aproximativ 100 de militari din cadrul Detaşamentului de Apărare Antiaeriană denumit "Gheparzii de Fier" fac parte din Batalionul 348 Apărare Antiaeriană, dar şi din alte structuri subordonate Statului Major al Forţelor Terestre, urmând ca începând cu luna aprilie 2023 să îi înlocuiască pe colegii lor din cadrul Detaşamentului de Apărare Antiaeriană "Sky Guardians", generat de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană "Milcov" din garnizoana Focşani.


Militarii dobrogeni vor face parte din Grupul de Luptă NATO din Polonia, unde se vor antrena împreună cu aliaţii americani, croaţi, britanici şi polonezi, în vederea asigurării prezenţei înaintate consolidate în flancul Nord-Estic al Alianţei şi a descurajării inamicului, conform măsurilor adoptate în cadrul Summit-ului NATO din 2016.
Tehnica ce o au în dotare militarii dobrogeni şi pe care o vor folosi şi în Polonia  constă în tunurile antiaeriene “Gepard”, tunuri de calibrul 35 mm, foarte fiabile şi care pot fi folosite atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, în orice condiţii meteo.


Provocarea săptămânii trecute pentru militarii dobrogeni a fost prinderea şi nimicirea cu succes a ţintelor aeriene în cadrul exerciţiului cu trageri de luptă reale "Dobrogea 23”. Militarii au executat foc cu complexele antiaeriene “Gepard”, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, asupra inamicului ce atacă din direcţia mării, conform scenariului exerciţiului. Ca element de noutate, pentru prima dată, după mulţi ani, s-a executat foc asupra avionului-ţintă, conform spuselor comandantului Batalionului 348 Apărare Antiaeriană "Dobrogea", locotenent-colonel Mihail-Sebastian Vişan: "Un obiectiv primordial pentru artileriştii antiaerieni îl reprezintă angajarea, combaterea şi nimicirea ţintelor aeriene care survolează la înălţimi mici. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv în cadrul exerciţiului cu trageri de luptă de nivel baterie, s-a executat foc asupra ţintei aeriene AEROTM 01, ţintă care a survolat la înălţimi de 1.000-2.000 m şi pe distanţa de 2.000-2.500 m. Rezultatele pozitive obţinute în urma executării tragerilor dau încredere echipajelor de luptă, şi în special comandantului de baterie, că îşi vor îndeplini cu succes misiunile încredinţate".


Coeziunea echipajelor ce încadrează tehnica de luptă, punerea în practică a deprinderilor formate prin operarea tehnicii de către militari şi adaptarea acestora la modul de reacţie la diferite incidente au reprezentat principalele obiective în cadrul pregătirii. Maiorul Constantin Caţaonu, comandantul detaşamentului, ne relatează: "În cele trei luni de pregătire efectuate până acum, militarii din compunerea detaşamentului au dat dovadă de interes continuu, atât în pregătirea militară generală, cât şi în cea de specialitate. Acest lucru a fost verificat în cadrul evaluării statice, dar şi în modul de executare a tragerilor de luptă din poligonul Capu Midia".


În cadrul detaşamentului avem militari aflaţi deja la a doua misiune în teatrul de operaţii Polonia, dar şi militari aflaţi la prima misiune, care s-au integrat foarte bine în cadrul colectivului. "Fiind la prima tragere cu complexul antiaerian Gepard, bineînţeles că emoţiile au existat. Am învăţat atât de la ceilalţi colegi care au mai fost, cât şi pe cont propriu, lucru care s-a concretizat prin obţinerea de calificative foarte bune la trageri" – ne povesteşte plutonier Mirela Marinel, aflată la prima tragere cu complexul antiaerian “Gepard”, şi totodată la prima misiune în afara ţării.


Pentru a raporta: “Gata de misiune!”, militarii dobrogeni mai au de executat o tragere cu complexele antiaeriene “Gepard” săptămâna aceasta, activitate ce precede evaluarea finală de către o comisie din cadrul Comandamentului Forţelor Întrunite, la mijlocul lunii martie.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 180
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 53
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 104
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 94

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 127
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 168

Comentarii