SCUTUL DE FOC 23.1

Scutul de foc 23.1

În prima săptămână a lunii aprilie, militarii Batalionului 335 Artilerie ”Alexandru cel Bun” din Botoșani s-au instruit alături de militari aparținând Brigăzii 2 Infanterie Motorizată din Armata Națională a Republicii Moldova, în cadrul exercițiului SCUTUL DE FOC 23.1, ce s-a desfășurat în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă ”Smârdan” din județul Galați.

De această dată, pe lângă cele două structuri menționate, la exercițiu au mai luat parte și militari din cadrul Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere din Timișoara și cei ai Batalionului 84 Asigurare Date din Focșani.

Chiar dacă vremea le-a fost potrivnică militarilor, antrenamentele au continuat conform planificării. Ploaia torenţială şi frigul nu i-au oprit pe artileriști, care au executat diferite secvenţe de instruire şi manevre de forţe.

Partea cea mai spectaculoasă a fost reprezentată de tragerile cu obuzierele calibru 152 milimetri. Pe Valea Mălinei, din poligon, s-a tras proiectil după proiectil și salvă după salvă, iar ţintele au fost nimicite.

Activităţile de instruire sub denumirea SCUTUL DE FOC au ca scop realizarea interoperabilității și capacității de acțiune întrunită, îmbunătățirea procesului de coordonare a operațiilor militare în cadru multinațional, precum și antrenarea în comun a structurilor participante cu echipamentele de artilerie, folosind aceleași tehnici și proceduri. Din 2015, de regulă, exercițiul se desfăşoară de două ori pe an, o dată în țara noastră, iar a doua etapă în Republica Moldova.

În spatele acestei reuşite este nevoie de multă muncă, o planificare riguroasă, dar şi o execuţie pe măsură. Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă (CSIL) ”Smârdan” a fost şi de această dată o găzdă primitoare, iar artileriştii prezenţi şi-au atins obiectivele propuse.

”Militarii noștri sunt mereu deschiși pentru orice colaborare și posibilitate de a acumula noi experiențe, așa că au primit această oportunitate cu brațele deschise. Am reușit să acumulăm informații noi din acest exercițiu, care, după părerea mea, este unul necesar pentru dezvoltarea continuă în domeniul armei Artilerie. Atât mie, cât și efectivului ne-au plăcut exercițiul în ansamblu și nivelul la care s-a desfășurat. În mod special o să menționez activitatea comandanților din poziția de tragere, dar și de la punctul de observare. Aş dori să mulțumesc gazdei exercițiului, CSIL Smârdan, colegilor din Batalionul 335 Artilerie, și îi  așteptăm cu drag la exercițiul SCUTUL DE FOC 23.2, planificat pentru luna septembrie” - a spus locotenent-colonelul Anatolie Cojuşnean, comandantul batalionului de artilerie din cadrul Brigăzii 2 Infanterie Motorizată ”Ștefan cel Mare” din Chișinău.

Colaborarea dintre artileriştii din cele două state a fost una la cel mai înalt nivel, din toate punctele de vedere, fiind un bun prilej pentru militari să se antreneze în comun și să-și perfecționeze deprinderile practice.

”Am continuat seria de exerciții de instruire în cadrul inițiativei regionale SCUTUL DE FOC, la care noi participăm începând cu anul 2015. Activitățile pe care le-am desfășurat au fost din cele mai diverse, începând cu dislocarea structurilor, ulterior antrenare, instruire în comun și toate au culminat cu executarea tragerilor de luptă. Am avut ocazia să revedem pe listele participanților la activitate nume cunoscute, militari care au mai fost la edițiile precedente ale exercițiului în calitate de studenți ai Academiei Militare Alexandru cel Bun din Chișinău, fapt care ne permite să spunem că deja ne cunoaștem. Știm să lucrăm împreună și, mai mult, am dezvoltat o relație de încredere. Dorim ca prin acest exercițiu să dezvoltăm relațiile de cooperare în plan bilateral și regional, iar în mod sigur acest exercițiu trebuie să aibă continuitate” - a afirmat locotenent-colonelul Codruț Obreja, comandantul Batalionului 335 Artilerie.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 31
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 115
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 92
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 85

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 116
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 83
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 152
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Comentarii