JUSTICE EAGLE – 23.1

Justice Eagle-23.1

La început de aprilie, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă “Smârdan” din judeţul Galaţi s-a desfăşurat exerciţiul “Justice Eagle 23.1”, la care au participat militari ai Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti”, alături de parteneri din armata Statelor Unite ale Americii, din cadrul Batalionului 1-18 Infanterie.

“Justice Eagle” este un exerciţiu multinaţional bianual, care are ca scop principal sporirea gradului de interoperabilitate şi încredere reciprocă între aliaţi. În acest an, la activitatea de pregătire au participat militari din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată, cu forţe din Batalionul 911 Infanterie “Capidava”, Batalionul 341 Infanterie “Constanţa”, Batalionul 912 Tancuri “Scythia Minor “şi Batalionul 114 Tancuri  “Petru Cercel”, împreună cu parteneri americani din Batalionul 1-18 Infanterie, staţionaţi în Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. “Justice Eagle 23.1” s-a desfăşurat în condiţii meteo dure, parcă special comandate pentru această ocazie, cu vânt puternic şi ploaie, ceea ce nu i-a împiedicat însă pe militari să se mobilizeze exemplar în toate acţiunile.

S-a constituit un Task Force (grup de luptă) coordonat de locotenent-colonelul Irinel Ristea, comandantul Batalionului 911 Infanterie. La exerciţiu au participat infanterişti şi tanchişti, care au beneficiat de sprijin de artilerie din partea Batalionului 335 Artilerie,  angrenat în exerciţiul “Scutul de Foc 23.1”, în aceeaşi perioadă, împreună cu parteneri din Republica Moldova.

Structurile participante au pregătit în detaliu fiecare misiune încredinţată. Mai întâi s-a trecut la faza de pregătire, la macheta terenului, apoi la cea de execuţie. Comandanţii de la nivelurile grupă, pluton şi companie s-au asigurat că au luat în considerare toţi factorii necesari îndeplinirii misiunii. Prima parte a exerciţiului a cuprins module specifice acordării primului ajutor, dar şi referitoare la cunoaşterea armamentului individual şi antitanc, în special a complexurilor “Spike” şi “Javelin”. Pregătirea s-a făcut inclusiv pe timp de noapte. După încheierea acestor secvenţe, s-a făcut trecerea către exerciţii tactice, pornind de la simplu către complex, de la nivel grupă până la nivel de companie multinaţională.

“Cooperarea cu partenerul american s-a manifestat la toate nivelurile. Aceştia au fost integraţi cu militarii români în echipe mixte încă de pe timpul instruirii modulare, astfel încât au ajuns la final să execute acţiuni tactice complexe, a căror reuşită a presupus un grad sporit de cooperare şi încredere. Am avut posibilitatea instruirii alături de partenerul american într-un spectru larg de acţiuni ce au vizat printre altele şi asaltul unui buncăr” – a afirmat locotenent-colonelul Irinel Ristea.

Prin planificarea amănunţită şi exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor, comandanţii de subunităţi s-au asigurat că fiecare militar îşi cunoaşte locul şi rolul în cadrul dispozitivului, fie el român sau american. S-a muncit umăr la umăr, într-un util şi eficient schimb de experienţă. Partenerul american a fost încântat de programul orar propus, de nivelul de instruire al militarilor români în acordarea primului ajutor pe timpul asaltului unui buncăr, precum şi de puterea de adaptare a militarilor noştri la noi situaţii, dictate de desfăşurarea acţiunilor militare. Pe viitor, se doreşte îmbunătăţirea activităţilor ce preced executarea unei misiuni, precum precombat checks/ precombat inspections, etape importante în desfăşurarea ulterioară a acţiunilor militare.

Pe toată perioada exerciţiului s-au observat implicarea profesională a tuturor participanţilor, indiferent de specialitatea militară, cooperarea pe toate nivelurile şi o comunicare adecvată. A fost mult de muncă, cu acţiuni complexe, din care s-a învăţat pas cu pas.

În cadrul Zilei Distinşilor Vizitatori, militarii participanţi la “Justice Eagle 23.1” au fost vizitaţi de locţiitorul pentru Operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, colonel Adrian Popescu, de comandantul Brigăzii 9 Mecanizată, colonel Adrian Costaru, de comandanţii batalioanelor subordonate brigăzii şi de tineri ofiţeri, absolvenţi ai academiilor militare, recent repartizaţi marii unităţi dobrogene.

“Oportunităţile variate de instruire au constituit, probabil, cel mai tare punct al exerciţiului Justice Eagle 23.1. S-au folosit la maximum capabilităţile Poligonului Smârdan, s-au executat module de pregătire, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Un alt punct forte l-a constituit cooperarea cu partenerul american. În cadrul exerciţiilor tactice, inclusiv cu trageri de luptă, echipele ce executau asaltul unui buncăr au fost mixte atât pe timpul antrenamentelor cu muniţie de manevră, cât şi pe timpul exerciţiilor cu muniţie reală. Consider că Justice Eagle 23.1 şi-a atins scopul principal, acela de a creşte interoperabilitatea şi încrederea reciprocă între structurile participante” – a încheiat locotenent-colonelul Ristea.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 49

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 66
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 50
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 54
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 109
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 101
Curs intensiv de luptă urbană
Efort, motivaţie şi dorinţa de a fi cel mai bun
Publicat pe: 19.12.2022
Afişări: 73
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
Publicat pe: 28.11.2022
Afişări: 108

Comentarii