PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
După o săptămână în care au parcurs sute de kilometri, tranzitând Polonia de la sud la nord, în cadrul unui marş tactic, militarii români, polonezi şi sloveni au revenit în Nowa Deba Training Area, unde au încheiat evenimentul de instruire multinaţional “Anakonda 23” cu un alt exerciţiu complex, cu trageri de luptă.
Săptămâna trecută, grupul de luptă constituit pentru exerciţiu a executat cea de-a doua fază a instruirii. Aceasta a constat în executarea unui marş tactic pe roţi, cu peste 120 de vehicule. Coloane mixte de tehnică militară au străbătut sute de kilometri pe teritoriul naţional al Poloniei.
Pe parcursul marşului, militarii au desfăşurat diferite secvenţe de instruire, cum ar fi: trecerea unui curs de apă pe pontoane, asigurarea unor raioane de staţionare constituite ca baze de patrulare, instalarea unor puncte de control trafic, instruire în comun pentru cunoaşterea şi aplicarea procedurilor de acţiune într-un mediu operaţional întrunit, multinaţional şi în continuă schimbare. De asemenea, patrule mixte de militari români şi polonezi s-au deplasat în mai multe oraşe poloneze, unde au purtat discuţii cu oficiali ai autorităţilor publice locale şi au prezentat populaţiei civile categorii de tehnică şi armament din dotarea grupului de luptă.
Unul dintre obiectivele principale ale acestei etape a exerciţiului a fost “Show of force, show of capabilities, show of presence”. Cetăţenii din flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice au putut vedea că suntem prezenţi, pregătiţi şi permanent în mijlocul lor. Totodată, ei trebuie să ştie că vor fi în siguranţă în faţa oricărei ameninţări sau agresiuni.
“Lupii Negri” au fost, încă o dată, ambasadori ai ţării noastre, de această dată în Polonia.
Militarii grupului de luptă s-au dislocat în zone împădurite şi au testat condiţiile apropiate câmpului de luptă. Au dormit în corturi lângă maşinile de luptă, au mâncat hrană rece, au înfruntat ploaia şi frigul şi, deşi nu a fost uşor, umăr la umăr, au demonstrat că prin spirit de echipă şi voinţă pot acţiona şi lupta împreună pentru îndeplinirea misiunii.
Duminică, 14 mai, “Lupii Negri” au revenit în poligonul din Nowa Deba, unde au reluat instruirea, iar luni şi-au dovedit din nou măiestria în cadrul unui scenariu tactic cu trageri de luptă, de această dată sub comanda unei alte brigăzi poloneze. Ieri a avut loc ceremonia de închidere a exerciţiului, unul greu, dar în acelaşi timp provocator. “Lupii Negri” merg acasă cu o experienţă frumoasă, dar totodată şi cu conştiinţa misiunii îndeplinite. Au reprezentat cu cinste Iaşiul, Forţele Terestre Române, dovedind astfel că ţara noastră este un aliat credibil în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi că poate acţiona oricând într-un mediu multinaţional.
“ANAKONDA 23 a reprezentat pentru mine o experienţă unică. Nu sunt la primul exerciţiu multinaţional în calitate de comandant al unui Grup de Luptă. Cu toate acestea, specificul evenimentului de instruire, dar mai ales modul în care am proiectat forţa în Polonia sunt elemente de noutate care au reprezentat o reală provocare, o planificare în detaliu şi o execuţie pe măsură. Exerciţiul a validat capacitatea de dislocare în afara graniţelor a unei structuri de nivel batalion, de asumare a comenzii şi controlului unui grup de luptă multinaţional pentru realizarea integrării forţelor în scopul atingerii capacităţii de luptă complete. Mai mult decât atât, a fost o onoare pentru mine să mă aflu la comanda grupului de luptă multinaţional format din militari români, polonezi şi sloveni. La final de exerciţiu, pot spune că sunt foarte mulţumit de modul în care am reprezentat Forţele Terestre aici, în Polonia. Am demonstrat că noi, militarii români, avem atât experienţa, dar şi maturitatea de a ne asuma calitatea de naţiune lider a unei structuri multinaţionale. Mai avem însă o provocare, şi anume redislocarea în siguranţă a tehnicii şi militarilor în ţară. Sunt mândru de echipa mea. S-a adaptat extrem de repede tuturor cerinţelor exerciţiului şi suntem în măsură să raportăm: <Misiune îndeplinită!>. Fără îndoială, plecăm acasă cu un bagaj consistent de cunoştinţe, care ne vor fi de folos în viitoarele activităţi de instruire” - ne-a declarat locotenent-colonelul Marius Butilă, comandantul Batalionului 151 Infanterie “Războieni”.
Comentarii