PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
ZIMBRU 23 a reprezentat un exerciţiu complex, planificat şi condus de Brigada 15 Mecanizată “Podu Înalt”. Această activitate a fost un eveniment de instruire major al marii unităţi ieşene şi s-a desfăşurat în perioada 17 – 30 septembrie, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă “Smârdan” din judeţul Galaţi.
ZIMBRU 23 a implicat un număr de aproximativ 600 de militari şi o gamă variată de mijloace tehnice de luptă. Structurile participante au activat pe baza unui scenariu fictiv. În cadrul activităţii de instruire s-au desfăşurat exerciţii tactice, inclusiv cu trageri reale. Infanteriştii, artileriştii şi tanchiştii au acţionat împreună, conform standardelor şi procedurilor NATO.
Fiecare zi a început cu antrenamente intensive, sub soarele prietenos, într-un nor dens de praf, tipic poligonului de pe Valea Mălinei, pe un teren care nu tolerează niciun fel de slăbiciune. Vântul aspru şi-a făcut de multe ori simţită prezenţa şi a încercat să zdruncine hotărârea participanţilor, dar militarii au stat neclintiţi cu mâinile pe arme.
În ciuda terenului dificil şi a cerinţelor specifice Poligonului Smârdan, militarii Brigăzii 15 Mecanizată şi-au demonstrat abilităţile dobândite la instrucţia din cazărmi în ceea ce priveşte combaterea şi supravieţuirea pe terenurile de luptă actuale. O parte esenţială a exerciţiului a urmărit şi evaluarea capacităţii de autosusţinere din punct de vedere logistic.
Cooperarea multinaţională la acest exerciţiu a inclus militari aliaţi din cadrul Grupului de luptă al NATO din România, care au fost integraţi în Brigada 15 Mecanizată. Această colaborare a permis trupelor româneşti să exerseze interoperabilitatea cu partenerii din Alianţa Nord-Atlantică. Tinerii absolvenţi repartizaţi pe funcţiile de la Batalionul 335 Artilerie, precum şi soldaţii/gradaţii rezervişti voluntari ai Batalioanelor 634 Infanterie din Piatra Neamţ şi 631 Tancuri din Bacău au fost integraţi în activitătile de instruire ale exerciţiului, primind totodată “botezul focului”, o trăire unică şi o amintire de neuitat.
Piloţii Bazei 95 Aeriene “Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” din Bacău şi cei ai Bazei 57 Aeriene “Mihail Kogălniceanu” din Constanţa au participat în cadrul exerciţiului cu avioane IAR-99 “Şoim”, IAR-330 SOCAT şi LRM, ce au executat foc cu bombe pentru sprijin aerian apropiat şi pentru introducerea în luptă a blindatelor de infanterie, atac cu rachete neghidate, exerciţii de evacuare medicală, precum şi lansare de contramăsuri termice.
Tot în aceeaşi perioadă, militarii Batalionului 11 Infanterie Motorizată din cadrul Brigăzii 1 Motorizată aparţinând Armatei Naţionale a Republicii Moldova s-au alăturat militarilor din Batalionul 634 Infanterie “Mareşal Joszef Pilsudski” din garnizoana Piatra Neamţ, pentru desfăşurarea instruirii în comun. Activităţile executate de către militarii celor două structuri au avut drept obiective perfecţionarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor specifice, precum şi întărirea colaborării dintre militarii români şi cei moldoveni.
În data de 27 septembrie, la exerciţiile tactice cu trageri de luptă desfăşurate de structurile participante a fost prezent comandantul Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, generalul Bogdan Cernat. Exerciţiul ZIMBRU 23 a demonstrat angajamentul ferm al militarilor români pentru pregătirea şi dezvoltarea continuă a capacităţii lor operaţionale, în contextul actual de securitate naţională şi internaţională. La finalul exerciţiului, Brigada 15 Mecanizată a putut afirma: “Misiune îndeplinită!”.
“ZIMBRU 23 a fost un exerciţiu complex, ce a presupus o etapă de planificare şi una de execuţie. Pare uşor ce s-a întâmplat aici, dar în spatele a tot ce a avut loc în Poligonul Smârdan sunt luni de pregătiri, antrenamente şi planificări, pentru a desfăşura un exerciţiu de real succes. Scenariul după care s-a desfăşurat a fost unul fictiv, în care am dorit să implicăm toate forţele participante din brigadă şi nu numai, în diferite faze ale operaţiei. La ZIMBRU 23 au luat parte şi militarii rezervişti voluntari ai structurilor subordonate Brigăzii 15 Mecanizată ce au primit zilele acestea “botezul focului” în Poligonul Smârdan. De asemenea, ca noutate, am demarat un proiect de colaborare între marea unitate ieşeană şi Spitalul Clinic Militar de Urgenţă <Dr. Iacob Czihac> din Iaşi care pregăteşte o componentă de medicină operaţională ce este dedicată unităţii noastre. Specialişti din cadrul spitalului au fost invitaţi să ia parte la exerciţiu pentru a putea înţelege modul în care noi executăm procedurile de evacuare ale militarilor din câmpul de luptă, astfel încât să aibă o imagine corectă despre ce se va întâmpla atunci când componenta de medicină operaţională va fi operaţionalizată” – a declarat comandantul Brigăzii 15 Mecanizată, colonelul Claudiu-Mădălin Tamaş.
Comentarii