Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"

Combined Resolve XIX
Maior Ionuț SUCIU
Publicat pe 08.11.2023

Anul 2023 a fost unul plin de exerciţii de importanţă majoră pentru Divizia 4 Infanterie “Gemina”. Fie că vorbim de exerciţii de certificare şi recertificare a structurilor, sau doar de instruire a militarilor, acestea au fost într-un număr însemnat, implicând permanent o cât mai bună organizare şi coordonare a activităţilor, atât din punct de vedere al pregătirii de specialitate, cât şi logistic.

Pentru marea unitate clujeană, luna octombrie a marcat o premieră, un punct de comandă de nivel divizie fiind dislocat în afara ţării pentru a participa la exerciţiul multinaţional “Combined Resolve XIX”. Peste 4.200 de militari, din cel puţin 14 naţiuni, au participat la exerciţiul desfăşurat în perioada 10 octombrie – 3 noiembrie. Gazda pentru reprezentanţii armatelor din Bosnia şi Herţegovina, Finlanda, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Republica Moldova, Macedonia de Nord, România, Slovenia, Spania, Suedia, Marea Britanie şi SUA a fost Germania.

“Combined Resolve XIX” a avut la bază un scenariu fictiv, în cadrul căruia marea unitate clujeană şi unităţile participante s-au implicat în a dovedi capacitatea operaţională, pentru a îndeplini standardele NATO în desfăşurarea operaţiilor militare, în context întrunit şi multinaţional. Participarea la exerciţiu a constituit o oportunitate reală de a dezvolta relaţiile de cooperare cu structuri din cadrul NATO şi partenere, asigurând capacitatea de reacţie la nivel tactic şi interoperabilitatea forţelor participante, precum şi perfecţionarea capabilităţilor de dislocare şi instruire în comun.

Aproximativ 120 de militari români din cadrul Diviziei 4 Infanterie “Gemina” au fost prezenţi în poligonul din Hohenfels, alături de camarazi din cadrul Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere “Decebal”, Regimentului 317 ISR “Vlădeasa”, Batalionului 400 Sprijin “Feleacu”, Batalionului 55 Comunicaţii Informatică “Napoca” şi Batalionului 1 CIMIC “General de corp de armată Ştefan Holban”.

Deplasarea trupelor în poligonul din Hohenfels s-a executat atât pe cale aeriană, cât şi terestră, pe roţi. Această secvenţă a constituit şi ea un element în exerciţiu, vizând modul de acţiune al personalului participant pe timpul deplasării. Un drum destul de lung, dar care s-a executat în condiţii bune.

Odată ajunşi în Germania, militarii noştri au şi început activităţile de instruire. Cercetaşii au fost primii care au intrat în atmosfera exerciţiului, desfăşurând o secvenţă de instruire specifică la elicoptere, alături de militarii Diviziei 10 Munte aparţinând forţelor terestre ale Statelor Unite ale Americii.

Pentru personalul comandamentului, startul exerciţiului a însemnat o simulare pe hartă a operaţiilor viitoare, CAR (Combined Armed Rehearsal), pentru a testa sincronizarea planurilor şi a valida intenţia comandantului.  Tot în cadrul acestei secvenţe, militarii au fost angrenaţi într-o simulare a unei lupte reale, bazată pe un scenariu fictiv şi în dublă partidă, BLUEFOR (forţe proprii) – OPFOR (forţe adverse), cu scopul de a perfecţiona deprinderile militarilor pentru îndeplinirea misiunilor specifice. Activităţile de instruire desfăşurate au demonstrat faptul că militarii folosesc tactici, tehnici şi proceduri similare cu cele ale celorlalţi participanţi la exerciţiu. În acest mod, s-a reuşit atingerea unui nivel optim de interoperabilitate, fapt ce a dus la o performanţă şi coeziune ridicată.  Pe întreaga perioadă de pregătire şi desfăşurare a exerciţiului, comandantul Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, generalul de brigadă Bogdan Cernat, a fost aproape de militari şi de nevoile acestora, pentru ca instruirea lor să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

În timpul desfăşurării exerciţiului, militarii noştri au primit vizite atât din partea conducerii Armatei Române, cât şi din partea reprezentaţilor ţărilor partenere. Astfel, în cadrul DV Day, eveniment organizat de către JMRC (Joint Multinational Readiness Center), în data de 28 octombrie, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Ciprian Marin, comandantul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, generalul-maior Dorin Toma, şi comandantul Diviziei 2 Infanterie “Getica”, generalul-maior Claudiu-Mihail Sava au efectuat o vizită oficială în Hohenfels, care a reunit reprezentanţi militari ai naţiunilor participante la exerciţiu. DV Day-ul a reprezentat cadrul ideal de evaluare a facilităţilor de instruire în comun puse la dispoziţia NATO şi a partenerilor de către JMRC. De asemenea, participanţii la exerciţiul “Combined Resolve XIX” au primit vizita comandantului forţelor terestre finlandeze, generalul-locotenent Välimäki Pasi, a comandantului Corpului V Armată, generalul-locotenent John S. Kolasheski, a locţiitorului comandantului Diviziei 3 Infanterie, generalul de brigadă Jean-Pierre Fagué, şi a locţiitorului comandantului Diviziei 101 Aeropurtată, colonelul Phillip Kiniery, care au apreciat modul de desfăşurare al exerciţiului şi, implicit, de cooperare a trupelor.

Militarii Regimentului 317 ISR “Vlădeasa” şi ai Batalionului 26 Cercetare Supraveghere Montană “Avram Iancu” au luat parte în cadrul exerciţiului multinaţional la situaţii în care au dat dovadă de o rezistenţă fizică şi psihică prelungită. Zi şi noapte, fără întreruperi, aceştia şi-au desfăşurat activitatea în câmpul de instrucţie, în condiţii de supravieţuire, alături de militarii americani, fiind asistaţi de observatorii-controlori, care le-au inserat diverse incidente ce au vizat evaluarea tacticilor şi procedurilor şi creşterea nivelului de interoperabilitate al subunităţilor. Pe timpul desfăşurării acţiunilor de luptă, aceştia au utilizat sistemele MILES instalate pe echipamente şi armament, oferindu-le astfel posibilitatea simulării tragerilor reale.

Exerciţiul “Combined Resolve XIX” s-a încheiat cu analiza post-acţiune, în care s-au pus în balanţă plusurile şi minusurile, s-au analizat în amănunt detaliile acţiunilor şi modul în care acestea ar putea fi perfecţionate. În cadrul ceremoniei de încheiere, militarii au fost felicitaţi, într-un cadru festiv, pentru profesionalismul, seriozitatea şi implicarea de care au dat dovadă.

În ansamblul său, exerciţiul s-a dovedit a fi o reuşită, asigurând cadrul optim de consolidare a nivelului de interoperabilitate şi de antrenare a personalului naţiunilor participante pentru prevenirea şi descurajarea unei potenţiale crize regionale. De asemenea, experienţa acumulată pe parcursul exerciţiului va fi utilizată în viitoarele activităţi de instruire ale marii unităţi, în vederea familiarizării militarilor, dar şi a aprofundării procedurilor folosite.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 174
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 48
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 104
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 94

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 127
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 88
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 165

Comentarii