PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
"Lupii Negri" participă la primele cursuri, înainte de începerea exerciţiului
Publicat pe 16.05.2015
Detaşamentul din Batalionul 151 Infanterie "Războieni", cunoscut sub numele de "Lupii Negri", a început pregătirile pentru desfăşurarea exerciţiului multinaţional "Combined Resolve IV".
După deplasare atât pe calea ferată cât şi rutieră, "Lupii Negri" au ajuns la Joint Multinational Readiness Center (JMRC) din Hohenfels, Germania. După rezolvarea problemelor administrative, militarii români au început o altă etapă a desfăşurării exerciţiului.
O altă experienţă benefică
Toată săptămâna, militarii din Batalionul 151 Infanterie au participat la cursuri de pregătire specifice acestui centru de instruire. Având în vedere numărul mare de militari, aproximativ 4.700 din 13 ţări, atât din NATO cât şi partenere, organizarea este esenţială. Cu toate că au o vastă experienţă internaţională, prin participarea la multe misiuni în afara ţării, "Lupii Negri" au profitat din plin şi au cules tot ce este nou la acest moment în domeniul operaţiilor militare. Ei ştiu că orice informaţie nouă contează, aşa că privesc acest exerciţiu cu mare seriozitate şi implicare. Pentru militarii aflaţi la început drum această participare este un bun prilej de verificare, autocunoaştere şi învăţare.
Am fost alături de câţiva dintre ei şi instructorii lor la desfăşurarea unor cursuri.
Prima zi a fost deschisă de discursul de bun venit al comandantului JMRC (Joint Multinational Readiness Center – Centrul Multinaţional Întrunit de Pregătire pentru Luptă), colonel Thomas Mackey. Acesta şi-a arătat încântarea de a găzdui rotaţia acestui exerciţiu multinaţional, atrăgând totodată atenţia asupra zilelor solicitante ce urmează pe parcursul următoarelor trei săptămâni, efortului şi capacităţilor de interoperabilitate multinaţională. Au urmat apoi prezentări privind modul de organizare şi desfăşurare a exerciţiului, accentuându-se insistent aspectele referitoare la protecţia şi siguranţa participanţilor la exerciţiu, protecţia mediului înconjurător şi a mijloacelor tehnice din dotarea fiecărei ţări participante.
În altă facilitate a JMRC, militari din Batalionul 151 Infanterie au participat alături de militari din Albania la un curs privind drepturile omului. Cursul este condus de locotenent-comandorul Da Ponte, care a ajuns de puţin timp în această structură de instruire. După o vastă experienţă în domeniul antidrog, migraţie ilegală pe mare, avocat în Statele Unite, acesta a prezentat aspecte referitoare la drepturile omului, abuzuri şi încălcări ale acestora, tratamente inumane de-a lungul istoriei contemporane.
"Nu am mai interacţionat cu militari români până în prezent – a declarat locotenent-comandorul Da Ponte, încântat de această experienţă. Pe parcursul prezentării mele, militarii români au interacţionat în permanenţă, au răspuns corect la diferite întrebări sau provocări specifice domeniului de activitate. Am fost plăcut surprins de cunoştinţele de specialitate deţinute de militarii români, dar şi de dorinţa acestora de a se implica şi de a da dovadă de profesionalism, lucru specific unei armate profesioniste."
Într-un dialog cu militarii români participanţi la curs, aceştia au afirmat că activitatea a fost pe cât de interesantă pe atât de utilă, deşi fiecare a trăit experienţe reale pe tărâmuri ostile din Irak şi Afganistan. Modul de prezentare, interacţiunea şi experienţa profesională a locotenent-comandorului Da Ponte i-a făcut pe "Lupii Negri" să considere această experienţă drept un plus profesional pentru fiecare dintre ei.
Pe drumurile din Hohenfels
Un alt curs la care au fost prezenţi militarii români a fost cel de Safety Drivers Familiarization (Familiarizarea cu procedee de siguranţă privind conducerea autovehiculelor de diferite tipuri), prezentat de Staff Sergeant (SSG) Dustin Harris, veteran cu trei misiuni în Irak. La activitate au mai participat şi militari din Republica Moldova.
Obiectivul acestui curs este de a prezenta procedeele de siguranţă în conducerea diferitelor tipuri de autovehicule, pentru a preveni accidentele ce se pot întâmpla în zona de instruire, a declarat SSG Harris. "Este pentru a doua oară când lucrez cu militari români. Se instruiesc foarte bine. Este foarte uşor să lucrezi cu ei pentru că au multe cunoştinţe specifice, cunosc procedurile NATO, comunicăm foarte bine."
După teorie, a venit şi practica. La lăsarea serii şi apoi pe timp de noapte, "Lupii Negri" au efectuat exerciţii de conducere în teren, atât cu autovehicule HMMWV, cât şi cu autocamioane.
"Este prima dată când conduc acest tip de vehicul – a spus caporalul Ovidiu Darie, veteran al teatrelor de operaţii din Irak şi Afganistan. Mi-a plăcut, este uşor. Părea dificil la prima vedere, dar după câţiva metri totul a intrat în normal. Sincer, îmi doresc să mai conduc. Toate activităţile pe care le desfăşurăm aici ne ajută şi sunt benefice în experienţa noastră profesională."
Indiferent de grad sau funcţie, militarii români îşi doresc să acumuleze cât mai mult cunoştinţe. Chiar dacă unii au mai fost în astfel de centre sau au avut experienţe similare în teatrele de operaţii, orice contact cu tehnica sau cu militari din NATO este bun pentru reîmprospătarea cunoştinţelor sau autoevaluare.
"Acest exerciţiu este foarte bun pentru mine, a afirmat sergentul-major Vasile Mustaţă. Ne antrenăm în comun cu alţi militari din celelalte armate şi vedem stadiul nostru de pregătire. Condusul pe timp de noapte nu este dificil şi ne descurcăm destul de bine. După ce am folosit acelaşi tip de maşină în Afganistan, acum este mult mai uşor. Acest antrenament este benefic fiindcă ne împrospătăm cunoştinţele pe care le aveam."
Militarii români au mai participat la cursuri pentru personalul de stat major, interacţiune cu mass-media, operaţii informaţionale, sprijin luptă şi evacuare medicală.
Comentarii