"Platinum Eagle 15", prima etapă – instrucţie la cursul de apă

Geniştii brăileni contruiesc un pod de pontoane peste braţul Arapu al fluviului Dunărea

Modulul de pregătire "Platinum Eagle", care se va desfăşura în perioada 18-28 mai în poligoanele Babadag - judeţul Tulcea şi Vărsătura - judeţul Brăila face parte din exerciţiul multinaţional "Black Sea Rotational Force 15" (BSRF 15).

La acest exerciţiu se vor instrui în comun 750 de militari din cadrul Brigăzii 1, precum şi structuri în sprijin din forţele aeriene şi navale, împreună cu militari din Bulgaria şi din cadrul Corpului de infanterie marină al Statelor Unite ale Americii, dislocat în Europa (MARFOREUR).

Prima etapă a exerciţiului a debutat vineri, 15 mai, când pe timpul deplasării spre poligonul Babadag, subunităţi din Brigada 1 Mecanizată "Argedava" au executat, într-un cadru tactic, treceri cu tehnica din dotare peste fluviul Dunărea, folosind mijloace puse la dispoziţie de Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos".

"Am exersat mai multe tipuri de trecere, de forţare, de cercetare la un curs de apă. A fost pentru noi o pregătire foarte bună la un curs mare de apă, cum este fluviul Dunărea, o oportunitate de a ne instrui în asemenea condiţii" – ne-a declarat colonelul Gheorghiţă Vlad, comandantul Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava". "Urmează deplasarea spre poligonul Babadag unde, timp de două săptămâni, se va derula partea multinaţională a exerciţiului <Platinum Eagle>, împreună cu partenerii americani şi bulgari."

La această etapă de instrucţie au participat, din cadrul Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos", militari din Batalionul Nave Treceri Fluviale şi Batalionul 72 Geniu "Matei Basarab".

Brigada 1 Mecanizată "Argedava" participă cu structuri din Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni", Batalionul 114 Tancuri "Petru Cercel", Compania Cercetare şi Compania Geniu. Ca element de noutate pentru această primă etapă ar trebui să amintim faptul că trecerea tehnicii pe podul de pontoane s-a făcut pe trei fire distincte, pe lateral tehnica uşoară, partea de  mijloc fiind rezervată tancurilor.

"Acest exerciţiu este doar o secvenţă din multitudinea exerciţiilor în curs de desfăşurare, exerciţii ce fac parte din cadrul unui complex de măsuri cuprinzătoare ale NATO de asigurare a flancului de sud şi sud-est al Alianţei – a ţinut să precizeze generalul de brigadă Dorin Ioniţă, şeful structurii Instrucţie şi Doctrină din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre. Avem şi de această dată o contribuţie şi o acţiune complexă, folosind forţe de tip joint, multinaţionale, cu angajări pe secvenţe importante din pregătirea noastră şi din dorinţa de a dezvolta capacităţi şi capabilităţi strategice".

Cea de-a doua etapă a exerciţiului "Platinum Eagle" se anunţă a fi una pe cât de importantă pentru participanţi, pe atât de spectaculoasă pentru opinia publică. Astfel, în poligonul din Babadag vor "concerta împreună" infanteriştii aparţinând atât forţelor terestre cât şi forţelor navale, elicoptere IAR 330, avioane "Spartan C" 27 şi C130 "Hercules" aparţinând forţelor aeriene,  toate acestea cu scopul instruirii într-un mediu multinaţional, dezvoltării cooperării şi îmbunătăţirii interoperabilităţii între armatele membre NATO, precum şi exersării în comun a tehnicilor, tacticilor şi procedurilor standard de operare.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 527

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 715
Hohenfels, prima provocare
Hohenfels, prima provocare
Publicat pe: 17.09.2021
Afişări: 350

PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 578

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 678

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 858

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 938

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 685

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 459

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 583

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 743

Citeşte şi:

Comentarii