"Platinum Eagle 15", prima etapă – instrucţie la cursul de apă

Geniştii brăileni contruiesc un pod de pontoane peste braţul Arapu al fluviului Dunărea

Modulul de pregătire "Platinum Eagle", care se va desfăşura în perioada 18-28 mai în poligoanele Babadag - judeţul Tulcea şi Vărsătura - judeţul Brăila face parte din exerciţiul multinaţional "Black Sea Rotational Force 15" (BSRF 15).

La acest exerciţiu se vor instrui în comun 750 de militari din cadrul Brigăzii 1, precum şi structuri în sprijin din forţele aeriene şi navale, împreună cu militari din Bulgaria şi din cadrul Corpului de infanterie marină al Statelor Unite ale Americii, dislocat în Europa (MARFOREUR).

Prima etapă a exerciţiului a debutat vineri, 15 mai, când pe timpul deplasării spre poligonul Babadag, subunităţi din Brigada 1 Mecanizată "Argedava" au executat, într-un cadru tactic, treceri cu tehnica din dotare peste fluviul Dunărea, folosind mijloace puse la dispoziţie de Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos".

"Am exersat mai multe tipuri de trecere, de forţare, de cercetare la un curs de apă. A fost pentru noi o pregătire foarte bună la un curs mare de apă, cum este fluviul Dunărea, o oportunitate de a ne instrui în asemenea condiţii" – ne-a declarat colonelul Gheorghiţă Vlad, comandantul Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava". "Urmează deplasarea spre poligonul Babadag unde, timp de două săptămâni, se va derula partea multinaţională a exerciţiului <Platinum Eagle>, împreună cu partenerii americani şi bulgari."

La această etapă de instrucţie au participat, din cadrul Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos", militari din Batalionul Nave Treceri Fluviale şi Batalionul 72 Geniu "Matei Basarab".

Brigada 1 Mecanizată "Argedava" participă cu structuri din Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni", Batalionul 114 Tancuri "Petru Cercel", Compania Cercetare şi Compania Geniu. Ca element de noutate pentru această primă etapă ar trebui să amintim faptul că trecerea tehnicii pe podul de pontoane s-a făcut pe trei fire distincte, pe lateral tehnica uşoară, partea de  mijloc fiind rezervată tancurilor.

"Acest exerciţiu este doar o secvenţă din multitudinea exerciţiilor în curs de desfăşurare, exerciţii ce fac parte din cadrul unui complex de măsuri cuprinzătoare ale NATO de asigurare a flancului de sud şi sud-est al Alianţei – a ţinut să precizeze generalul de brigadă Dorin Ioniţă, şeful structurii Instrucţie şi Doctrină din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre. Avem şi de această dată o contribuţie şi o acţiune complexă, folosind forţe de tip joint, multinaţionale, cu angajări pe secvenţe importante din pregătirea noastră şi din dorinţa de a dezvolta capacităţi şi capabilităţi strategice".

Cea de-a doua etapă a exerciţiului "Platinum Eagle" se anunţă a fi una pe cât de importantă pentru participanţi, pe atât de spectaculoasă pentru opinia publică. Astfel, în poligonul din Babadag vor "concerta împreună" infanteriştii aparţinând atât forţelor terestre cât şi forţelor navale, elicoptere IAR 330, avioane "Spartan C" 27 şi C130 "Hercules" aparţinând forţelor aeriene,  toate acestea cu scopul instruirii într-un mediu multinaţional, dezvoltării cooperării şi îmbunătăţirii interoperabilităţii între armatele membre NATO, precum şi exersării în comun a tehnicilor, tacticilor şi procedurilor standard de operare.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 31
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 115
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 92
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 85

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 117
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 152
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Cercetaşii traversează braţul Arapu al fluviului Dunărea cu transportoarele amfibii blindate TABC-79
Publicat pe 08.09.2016
Poligonul Vărsătura, de la marginea Brăilei, a fost timp de aproape o lună "teatrul de operaţii" al cercetaşilor din Batalionul 528 Cercetare, al...

Comentarii