PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Exerciţiul "Platinum Eagle 15", a doua etapă – instrucţie în mediu multinaţional

adrian.curiman@forter.ro
Publicat pe 26.05.2015
Modulul de pregătire "Platinum Eagle 15" ce face parte din exerciţiul multinaţional ”Black Sea Rotational Force 15” (BSRF 15), planificat să se desfăşoare în perioada 18-28 mai în poligoanele Babadag - judeţul Tulcea şi Vărsătura - judeţul Brăila, se apropie de sfârşit.
La acest exerciţiu au avut posibilitatea de a se instrui în comun peste 750 de militari din cadrul Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava", precum şi structuri în sprijin din forţele aeriene şi navale, împreună cu militari din Bulgaria şi din cadrul Corpului de infanterie marină al Statelor Unite ale Americii, dislocat în Europa (MARFOREUR).
Aşa cum aminteam în articolul anterior, prima etapă a exerciţiului a debutat în poligonul Vărsătura din Brăila, când pe timpul deplasării spre poligonul Babadag, o parte din subnităţile din Brigada 1 Mecanizată "Argedava" au executat, într-un cadru tactic, treceri cu tehnica din dotare peste fluviul Dunărea, folosind mijloace puse la dispoziţie de Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos".
Cea de-a doua etapă a exerciţiului "Platinum Eagle" a fost una pe cât de importantă pentru participanţi, pe atât de spectaculoasă pentru opinia publică, iar acest lucru a fost posibil deoarece poligonul din Babadag este unul multifuncţional, ce oferă posibilităţi de instrucţie multiple, în care se pot executa trageri cu foarte multe categorii de armament.
De această dată s-au instruit împreună tanchişti, infanterişti din forţele terestre cât şi din forţele navale, cărora li s-au alăturat militari din forţele aeriene cu elicoptere IAR 330, avioane "Spartan" C 27 şi C130 "Hercules", iar toate acestea în scopul instruirii într-un mediu multinaţional, al dezvoltării cooperării şi îmbunătăţirii interoperabilităţii între armatele membre NATO, precum şi exersării în comun a tehnicilor, tacticilor şi procedurilor standard de operare.
Se ştie că sincronizarea aviaţiei cu acţiunile trupelor de la sol este esenţială în spaţiu şi timp. Manevra pe verticală permite militarilor paraşutişti să ajungă în timp scurt în zone greu accesibile sau inaccesibile cu alte categorii de tehnică, pentru a menţine aliniamente importante din teren până la executarea joncţiunii cu forţele principale. Executarea exerciţiilor de paraşutare a conferit acţiunii un grad sporit de complexitate. Aceste trupe pot realiza surprinderea şi pot devansa acţiunile adversarului, aducând avantaje tactice semnificative, cu condiţia unei planificări şi execuţii riguroase.
Dezvoltarea frontală şi adâncimea poligonului au permis antrenarea unităţilor şi subunităţilor de toate armele – infanterie, tancuri, artilerie, în toate formele luptei armate - apărare şi ofensivă, dar şi în toate formele asociate luptei armate, cu respectarea normelor tactice prevăzute de regulamentele militare şi în depline condiţii de siguranţă.
Dacă pentru o parte din militarii Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava", şi mă refer aici în special la Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni", participarea la activităţi de instruire multinaţionale a devenit deja un lucru firesc, pentru Batalionul 114 Tancuri „Petru Cercel” aceasta este prima participare la un exerciţiu multinaţional de o asemenea amploare.
În data de 26 mai, la Ziua Distinşilor Vizitatori organizată în poligonul din Babadag, acţiunile în teren ale militarilor au putut fi urmărite în cadrul unui exerciţiu complex, condus de către colonel Gheorghiţă Vlad, comandantul Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava".
"Platinum Eagle 15" este unul din exerciţiile importante planificate a se desfăşura pe teritoriul ţării noastre în acest an şi, din acest motiv, prezent la această activitate a fost şi şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, alături de ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, împuternicitul prentru afaceri al SUA în România, E.S. Dean Thompson, locţiitorul comandantului USMC (US Marine Corp) pentru Europa şi Africa, general de brigadă Cooling Norman şi şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă.
Acest exerciţiu trebuie văzut, totuşi, doar ca o secvenţă din multitudinea exerciţiilor în curs de desfăşurare, exerciţii ce fac parte din cadrul unui complex de măsuri cuprinzătoare ale NATO, de asigurare a flancului de sud şi sud-est al Alianţei.
Se poate spune că am avut parte, şi de această dată, de un tip de acţiune complexă, folosind forţe de tip joint, multinaţionale, cu angajări pe secvenţe importante din pregătirea noastră, a forţelor terestre.
De asemenea, partenerul american a prezentat un exerciţiu demonstrativ al infanteriştilor marini, folosind avioane "Osprey".
Comentarii