S-a încheiat prima etapă a exerciţiului "Combined Resolve IV"

"Combined Resolve" reprezintă o serie de exerciţii bianuale ale Forţelor Terestre SUA în Europa ce-şi propun antrenarea participanţilor în misiuni comune într-un mediu multinaţional
Maior Adrian GÎTMAN
Publicat pe 05.06.2015

Prima şi cea mai complexă etapă a exerciţiului "Combined Resolve IV" s-a încheiat. Au fost patru săptămâni pline şi foarte dificile pentru cei 4.700 de militari din cele 13 ţări participante.

Organizatorii exerciţiului au creat un scenariu dinamic, în care fiecare militar a avut rolul său, iar structurile din care fac parte au putut să-şi perfecţioneze procedurile de operare. Unul dintre obiectivele exerciţiului a fost acela de a creşte nivelul de interoperabilitate între armatele participante. Dar acest lucru nu se poate realiza decât prin cât mai multe activităţi de acest gen.

Despre modul în care a decurs cooperarea dintre militari am aflat de la maiorul Ioan Levărdă, unul dintre cei 250 de militari din Batalionul 151 Infanterie, prezenţi aici, în Germania: "Este o experienţă inedită, suntem aici pentru a ne antrena şi pentru a fi antrenaţi, încercăm să luăm tot ce este mai avantajos din această cooperare cu partenerul american şi cu partenerul bulgar. Evident, sunt proceduri la nivelul NATO pe care toţi le aplicăm în pregătirea şi desfăşurarea exerciţiilor, deci vorbim aceeaşi «limbă» când este vorba de proceduri de conducere a exerciţiilor în câmp tactic."

Militarii români au constituit, în cadrul exerciţiului, un batalion multinaţional împreună cu partenerii americani şi bulgari. O companie de infanterie a fost în întregime românească iar alţi şase militari români au făcut parte din statul major al batalionului comandat de locotenent-colonelul Tihomir Dincev din armata bulgară. "Misiunea noastră aici este să ne antrenăm aşa cum luptăm în câmpul de luptă modern. Avem toate mijloacele de care avem nevoie: aviaţie, artilerie, geniu, tancuri şi aşa mai departe. Colegii noştri din România sunt foarte bine antrenaţi. Sunt profesionişti şi acest fapt contribuie foarte mult la pregătirea militarilor bulgari. Suntem vecini iar obiceiurile noastre şi modul de a gândi în executarea misiunilor sunt similare. Este foarte uşor să ne înţelegem unii pe alţii."

"Combined Resolve" reprezintă o serie de exerciţii bianuale ale Forţelor Terestre SUA în Europa ce-şi propun antrenarea participanţilor în misiuni comune într-un mediu multinaţional. Armata română a fost prezentă şi la această a patra rotaţie a exerciţiului, o participare constantă apreciată chiar de comandantul centrului de instruire de la Grafenvoehr,  Cristofer Cavuli: "Armata română este unul dintre cei mai constanţi participanţi la aceste exerciţii, care cresc nivelul de interoperabilitate. Vedem unităţi care se reîntorc aici pentru instruire, vedem ofiţeri şi subofiţeri pe care am ajuns să-i cunoaştem foarte bine. Cooperarea pe care o avem aici cu armata română este remarcabilă, pentru că la fel se întâmplă şi în Afganistan. Unul din batalioanele americane care se află aici a luptat în Afganistan alături de batalionul românesc. Şi-au dat viaţa acolo dar, între timp, au legat şi foarte multe prietenii. Apreciem foarte mult nu doar abilităţile şi implicarea militarilor români, ci şi relaţiile strânse care s-au realizat între noi.

Cea mai mare parte a militarilor Batalionului 151 Infanterie participanţi la exerciţiul "Combined Resolve IV" se află acum în drum spre casă. Însă  o altă parte se îndreaptă spre Grafenvöhr, un alt poligon din Germania unde, până la sfârşitul acestei luni, vor executa exerciţii tactice cu trageri de luptă.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 32
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 116
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 92
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 86

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 117
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 152
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Exerciţiul "Combined Resolve IV" este în plină desfăşurare. Militarii Batalionului 151 Infanterie, cunoscuţi drept "Lupii Negri", au ajuns în zonele...
Timp de o lună, militarii Batalionului 151 Infanterie participă la exerciţiul multinaţional "Combined Resolve IV", care se desfăşoară în Centrul...

Comentarii