PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Poliţiştii militari participă la operaţia "Resolute Support"

Publicat pe 29.01.2015
După şase săptămâni de pregătire specifică, poliţiştii militari care vor încadra Detaşamentul IMP (International Military Police) şi urmează să plece în Afganistan, în cadrul operaţiei "Resolute Support", au raportat "Gata pentru misiune!".
În data de 28 ianuarie 2002, un pluton de poliţie militară format din 26 de militari din Batalionul 265 Poliţie Militară decola de pe aeroportul Otopeni cu destinaţia Kabul, teatrul de operaţii Afganistan, în cadrul misiunii internaţionale ISAF. Era prima subunitate a Armatei României care ajungea într-un teatru de operaţii. Astăzi, la o distanţă în timp de 12 ani, Batalionul 265 Poliţie Militară trimite din nou militari în Afganistan, pentru a participa la misiunea "Resolute Support".
La ceremonia militară şi religioasă organizată cu ocazia plecării în teatrul de operaţii a celor zece poliţişti militari desfăşurată joi, 29 ianuarie, în cazarma Batalionului 265 Poliţie Militară, au fost prezenţi comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, colonelul Gheorghe Vişan, împreună cu comandantul Componentei Operaţionale Terestre, colonelul Laurenţiu Grigoraş, reprezentanţi din Statul Major General şi familiile militarilor care urmează să plece în teatrul de operaţii.
De data aceasta, misiunea poliţiştilor militari va fi diferită faţă de ceea ce au executat anterior în teatrul de operaţii Afganistan, deoarece în Baza aeriană Bagram, împreună cu partenerul american, vor trebui să prevină şi să investigheze activităţile infracţionale, să implementeze regulile de circulaţie în interiorul bazei, să investigheze cauzele accidentelor de circulaţie şi să-i identifice pe cei responsabili de producerea lor, dar vor executa şi misiuni de verificare a pasagerilor înainte de îmbarcare în aeronave la terminalul aeroportuar. Având în vedere aceste misiuni, unele dintre ele mai puţin familiare poliţiştilor militari, colonelul Gheorghe Vişan aprecia: "Provocările la adresa mediului de securitate din Afganistan vor continua să fie diverse. Se apreciază că în anul 2015 insurgenţii vor fi capabili să ameninţe personalul aliat participant la misiune, de aceea vă cer să fiţi vigilenţi, să vă îndepliniţi misiunile încredinţate, în condiţiile luării tuturor măsurilor de protecţie necesare de a reduce cât mai mult riscurile. Prezenţa militarilor din Batalionul 265 Poliţie Militară la misiuni internaţionale în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan a confirmat pe deplin statutul dumneavoastră de unitate de elită a Armatei României".
Majoritatea militarilor din detaşamentul IMP nu sunt la prima misiune într-un teatru de operaţii, inclusiv în Afganistan. Comandantul detaşamentului, căpitanul Cristian Rotaru, este la a treia misiune şi, cu toate că ceea ce urmează să facă în următoarele şase luni este oarecum diferit faţă de misiunile anterioare, nu are foarte mari emoţii. "Pregătirea s-a realizat după un program flexibil şi chiar dacă a fost relativ scurt – ceva mai mult de o lună – am acoperit prin instrucţie toată lista cu cerinţele esenţiale pentru misiune. Plecăm cu gândul de a ne face treaba aşa cum i-am obişnuit pe toţi comandanţii noştri încă de la înfiinţarea unităţii şi să ne întoarcem cu toţii, sănătoşi". Un alt veteran al misiunilor externe din detaşament este plutonierul Mihai Cătălin Cărbunaru care, în următoarele şase luni, va fi administratorul detaşamentului românesc de poliţie militară. "În afara misiunilor pe care le voi executa împreună cu colegii mei voi fi şi administrator, ca atare mă voi ocupa şi de partea logistică detaşamentului". Are şapte ani de căsnicie, este la a patra misiune, însă pentru soţia sa este... ca la prima. "Chiar dacă nu a fost foarte încântată că plec din nou, a spus că este decizia mea şi că mi-o respectă". În detaşament sunt şi aşa-zişii "beginners" – începătorii, cei aflaţi la prima misiune. Fruntaşul Laurenţiu Pletea va fi la prima întâlnire cu Afganistanul: "Pentru că este prima misiune am şi emoţii, fiindcă voi ajunge într-un loc nefamiliar, însă sunt sigur că pe parcurs pregătirea îşi va spune cuvântul iar emoţiile vor dispărea".
Detaşamentul care urmează să plece în Afganistan este prima formaţiune strict specializată pe probleme de poliţie militară. Ca atare, misiunile pe care le vor executa în teatru vor fi, în general, cele pe care le execută curent şi pe teritoriul naţional, precum impunerea măsurilor de ordine şi disciplină în bază, impunerea regulilor de trafic, misiuni de control vamal limitat. "Militarii noştri vor conlucra în cadrul Detaşamentului International Military Police cu militari din Statele Unite ale Americii – preciza comandantul Batalionului 265 Poliţie Militară, colonelul Gabriel-Tiberiu Buceac. Acum, înainte de plecare, putem spune că suntem onoraţi că unitatea noastră a fost nominalizată pentru constituirea unei astfel de structuri şi am depus eforturi susţinute pentru operaţionalizarea detaşamentului şi pentru pregătirea militarilor la standarde cât mai înalte, pentru a face faţă misiunilor specifice de poliţie militară pe care le vor executa în teatrul de operaţii".
Poliţiştii militari bucureşteni vor fi în teatrul de operaţii pentru o perioadă de şase luni, începând cu luna februarie şi până în luna august 2015. Scopul final al misiunii poliţiştilor militari în cadrul operaţiei "Resolute Support" este de asigurare a capacităţii autorităţilor afgane de exercitare a responsabilităţii în domeniul securităţii într-o manieră sustenabilă, cu respectarea deplină a legalităţii şi a drepturilor omului, astfel încât să nu mai fie necesară asistenţa NATO pentru forţele de securitate afgane.
Comentarii