Exerciţiul ”Red Dragon – 15” – Cercetaşi în acţiune

 

La jumătatea lunii iunie, timp de două săptămâni, militarii Batalionului 528 Cercetare “Vlad Ţepeş” din Brăila s-au instruit alături de militarii americani din cadrul Unităţii 1-131 de Cercetare şi Supraveghere, ce aparţine Gărzii Naţionale a statului Alabama.

Exerciţiul denumit generic “Red Dragon-15” a fost unul de amploare şi s-a desfăşurat în poligonul Babadag, precum şi în alte raioane din judeţul Tulcea, inclusiv în Delta Dunării.

Militarii au format structuri de cercetare mixte, care s-au instruit în comun pentru executarea misiunilor specifice, desfăşurate în poligonul Babadag, precum şi în alte raioane din judeţul Tulcea, inclusiv în Delta Dunării.

Pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, militarii din cele două armate au stabilit de comun acord o reorganizare, generând structuri de cercetare mixte, româno-americane, şi care să fie specifice zonelor de responsabilitate încredinţate, adică poligonul Babadag şi zona adiacentă, precum şi raioane mai îndepărtate din zona centrală a judeţului Tulcea, într-un mediu împădurit şi uşor frământat, dar şi în câteva zone ale Deltei Dunării.

Misiunile de antrenament planificate i-au solicitat pe militari atât din punct de vedere fizic, dar mai ales psihic şi au testat, printre altele, capacitatea acestora de a se adapta rapid la situaţiile nou create şi a coeziunii în cadrul subunităţilor mixte.

“Acest exerciţiu a fost un succes, ne-a spus cu convingere căpitanul Juan Miguel Divera. Am venit aici fără să ştim de la început ce ne aşteaptă, dar după câteva zile de lucru alături de militarii români, deja învăţaserăm foarte multe. Unul din lucrurile pe care le-am învăţat este acela de a şti cum să acţionezi în cadrul unor subunităţi mici. Am învăţat cum trebuie să acţionezi în mod individual, dar şi în cadrul unor structuri mici. Pentru mine este prima dată când vin în România şi sper că mă voi reîntoarce. Militarii români sunt deosebiţi şi îmi voi aduce aminte mereu de ei.”

Şi pentru sublocotenentul David Luce Isaiah a fost o experienţă inedită: “Tot ceea ce am avut de făcut a fost destul de greu, dar până la urmă realizabil. Am învăţat foarte multe de la colegii noştri români: cum să supravieţuim în acest mediu şi, de asemenea, cum să luptăm în această zonă. Sunt câteva aspecte diferite faţă de zonele în care ne-am instruit până acum, şi mă refer aici în special la Delta Dunării, care are mulţi ţânţari, şi la zonele deluroase, împădurite, foarte greu accesibile.”

Mult mai sigur pe el, poate şi datorită vastei experienţe de cercetaş într-o astfel de zonă de responsabilitate, căpitanul Răzvan Osoianu ne-a spus: “Pentru mine personal nu a fost un lucru deosebit, deoarece am mai participat la astfel de exerciţii în comun cu militari din alte state, cum ar fi Grecia, Anglia. Acest tip de instruire în comun este benefic pentru noi deoarece avem posibilitatea de a face schimb de informaţii în ceea ce priveşte modul de operare sau tehnicile folosite în diferite situaţii tactice, chiar dacă avem tipuri de acţiune similare.”

Dovada realizării coeziunii dintre militari, care s-a realizat de-a lungul celor două săptămâni de instruire în comun, s-a putut observa şi în cadrul unei competiţii organizate la finalul exerciţiului. Opt echipe mixte, formate din doi români şi doi americani s-au putut confrunta în cadrul unei întreceri complexe, ce a presupus parcurgerea unei piste cu obstacole. Confruntarea a fost una acerbă şi a fost trăită cu maximă intensitate chiar şi de susţinătorii de pe margine, care îşi încurajau fiecare echipa favorită. Recompensa a fost una simbolică: posibilitatea de a prezenta un exerciţiu demonstrativ în cadrul activităţilor pregătite pentru “Ziua Distinşilor Vizitatori”.

 

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 180
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 53
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 104
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 94

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 127
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 169

Citeşte şi:

Timp de două săptămâni, cercetaşii Diviziei 2 Infanterie „Getica” s-au reunit în Centrul de instruire de la Babadag pentru desfăşurarea Taberei de...

Comentarii