PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Exerciţiul "KFOR-20": Antrenament "Fire Fobia"
Publicat pe 22.06.2015
În cadrul instruirii pe care o efectuează în baza militară de la Hohenfels, militarii români din cadrul companiei destinată ca rezervă strategică pentru teatrul de operaţii din Balcani se pregătesc pentru a face faţă ameninţărilor specifice acestei zone de conflict.
Una din provocările cu care se pot confrunta forţele KFOR în acest teatru de operaţii este atacul cu cocktailuri Molotov din partea manifestanţilor. Dar focul deschis poate reprezenta o ameninţare chiar şi în viaţa de zi cu zi. Confruntaţi cu aceste probleme, instructori din cadrul trupelor de poliţie militară portugheză au pus la punct un antrenament denumit fire phobia, care îi ajută pe militari să-şi testeze limitele în faţa focului şi să depăşească frica de acesta.
Locotenent-colonelul Alves de Sousa este comandantul unui batalion de poliţie militară portughez şi conducătorul acestui modul de pregătire. „Scopul acestui antrenament este de a conştientiza militarii şi a-i învăţa procedurile corecte pentru a reacţiona la atacul cu cocktailuri Molotov pe timpul operaţiilor de tip CRC (Crowd and Riot Control) – Controlul Mulţimii şi Revoltelor. Am început cu o parte teoretică în care am explicat liderilor cum pregătim un astfel de curs, le-am prezentat concepţia portugheză pentru operaţiile de CRC, pentru a putea înţelege de ce aplicăm aceste proceduri şi când putem folosi arme cu muniţie neletală. De asemenea, am explicat tacticile, tehnicile şi procedurile de urmat la atacul cu cocktailuri Molotov, fiecare etapă în parte, mai întâi simulând atacul cu sticle cu apă, apoi antrenamentul la cald. Am procedat mai întâi la instruirea individuală, apoi în pereche, la final dezvoltând antrenamentul la nivel grupă şi pluton. La nivel de pluton am complicat mai mult exerciţiul, simulând o deplasare pe stradă, formaţia având misiunea de a împinge înapoi manifestanţii care se aflau pe acea comunicaţie. Deci, a trebuit ca ei să meargă înainte şi să depăşească cocktailurile Molotov cu care erau atacaţi de manifestanţi, respectând tehnica de reacţie exersată pentru astfel de situaţii. La acest exerciţiu nu folosim arme de foc, aşa cum am explicat în partea teoretică, dar puteţi exersa utilizând arme cu gloanţe de cauciuc, atunci când vă veţi antrena acasă”, ne-a declarat ofiţerul portughez.
Acest antrenament vizează cunoaşterea particularităţilor focului propagat prin dispozitivele artizanale şi modul de reacţie la astfel de atacuri.
Caporalul Alin Atinge din Batalionul 26 Vânători de Munte este foarte mulţumit de experienţa acumulată: „Am participat la exerciţiul FIRE PHOBIA unde ne pregătim să ne învingem frica de foc, am învăţat şi modul de reacţie la atacul cu foc. Nu am mai trăit niciodată pe viu aşa ceva, am avut ceva emoţii, dar am învăţat să le învingem. Numai când ai trecut printr-o asemenea experienţă realizezi exact cu ce te poţi confrunta la un astfel de atac.”
Pentru caporalul Cornel Ciolan din Batalionul 26 Vânători de Munte a fost „o experienţă nouă şi interesantă, aici, la Centrul de pregătire din Hohenfels. Este prima dată când particip la un asemenea exerciţiu, nu am frică de foc, aş putea repeta fără probleme şi cred că aş face faţă chiar într-o situaţie reală.”
Caporal Marian Prelipceanu din Batalionul 265 Poliţie Militară nu este la prima experienţă în acest domeniu: „Azi am participat la un exerciţiu denumit FIRE PHOBIA, adică frica de foc, la care ni s-a explicat ce înseamnă focul şi am învăţat cum să trecem în formaţie şi individual de atacul cu cocktailuri Molotov, cum să înfruntăm focul, cum să ne apărăm sau cum să recuperăm un coleg care a luat foc. Provenind dintr-o structură de poliţie militară sunt oarecum obişnuit cu astfel de experienţe. Am mai făcut acest gen de antrenament, ştim în mare parte despre ce este vorba deoarece am executat şi în activităţile de controlul mulţimii astfel de acţiuni, dar acesta este încă un tip de antrenament pentru depăşirea fricii de foc. Îl consider o experienţă pozitivă care ar trebui repetată mai des, pentru a avea mai multă experienţă şi a ne descurca cât mai bine în situaţii reale.”
Caporalul Iulian Betea din Batalionul 26 Vânători de Munte este foarte atent la detaliile antrenamentului: „Astăzi am efectuat o pregătire cu instructorii din armata portugheză referitor la frica de foc. Echipamentul care l-am avut pentru protecţia părţilor descoperite a fost compus din mănuşi, cască cu vizetă, apărători pentru gambe şi scut, iar ca armă bastonul. Am trecut prin mai multe etape în primul rând teoretic, mai apoi practic, la nivel individ, grupă, pluton. Instructorii portughezi ne-au arătat în primul rând modul de acţiune în cazul în care suntem atacaţi cu un cocktail Molotov, cum să ne protejăm şi cum să ieşim dintr-o astfel de situaţie. Am mai făcut şi anul trecut, este destul de simplu, totul e să respecţi regulile, să urmezi paşii de instructaj şi să ai spirit de luptător.”
Chiar dacă aceste activităţi nu fac parte neapărat din pregătirea specifică militarilor – în România interacţiunea cu populaţia civilă şi acţiunile de control ale mulţimii făcând parte din misiunile executate exclusiv de efective ale jandarmeriei – totuşi, specificul teatrului de operaţii din Balcani, riscurile şi ameninţările la care pot fi expuşi acolo, îi obligă pe militarii români din compania destinată ca rezervă strategică pentru acest teatru de operaţii să se pregătească pentru astfel de misiuni. Şi o fac foarte conştiincios !
Comentarii