Miercuri, 28 ianuarie, începând cu ora 13.30, pe platoul Brigăzii 81 Mecanizate "General Grigore Bălan" s-a desfăşurat ceremonialul militar – religios  prilejuit de plecarea în Afganistan a Detaşamentului AIAT (ARMY INSTITUTIONAL ADVISORY TEAM).

La ceremonial au participat comandantul Diviziei 4 Infanterie "GEMINA", general de brigadă Ioan Manci, comandantul Brigăzii 81 Mecanizate "General Grigore Bălan ", general de brigadă Ovidiu – Liviu Uifăleanu, colonel Cheptănariu Valentin din partea Comandamentului Forţelor Terestre Întrunite, cadre militare în activitate,  rudele militarilor care pleacă în misiune,  invitaţi.

A fost un moment emoţionant, iar în alocuţiunea rostită, comandantul Diviziei 4 Infanterie "GEMINA" a spus:

"Iată, Brigada 81 Mecanizată deschide un nou capitol al misiunilor internaţionale pe care militarii României le execută într-unul dintre cele mai provocatoare medii de securitate, teatrul de operaţii din Afganistan. Dumneavoastră, detaşamentul "ARMY INSTITUTIONAL ADVISORY TEAM", pentru următoarele şase luni veţi fi introduşi în "NEW KABUL COMPOUND AFGANISTAN", alăturându-vă celorlalte structuri participante în activitatea de instruire, consiliere şi asistenţă a luptătorilor din A.N.S.F.

Sunteţi o echipă alcătuită din profesionişti, însă, existenţa şi activitatea diverşilor poli locali de putere în competiţie cu autorităţile legitime şi stadiul incomplet de pregătire a forţelor afgane fac din Afganistan, în continuare, unul dintre cele mai periculoase teatre de operaţii.

Cu toţii cunoaşteţi că veţi fi angajaţi într-o activitate foarte dificilă. Veţi acţiona într-un mediu de securitate cu grad ridicat de risc şi veţi fi în contact continuu cu militari afgani şi cu modul lor de a fi, nu în totalitate predictibil. Executaţi-vă misiunile, în acord cu regulile de angajare, dar respectaţi tradiţiile şi aspectele culturale specifice societăţii afgane. În rest, să ne vedem, cu misiunea îndeplinită, în aceeaşi formaţie, peste jumătate de an ! Misiune uşoară!".

Începând cu anul 2002, România s-a alăturat luptei împotriva terorismului, participând activ în teatrul de operaţii din Afganistan, atât în cadrul NATO, cât şi în cadrul coaliţiei multinaţionale, cu scopul de a stinge focarele de conflict şi asigurarea intrării în normalitate a vieţii economico – sociale din Afganistan.

Detaşamentul "ARMY INSTITUTIONAL ADVISORY TEAM" va participa pe o perioadă de aproximativ şase luni la misiunea "RESOLUTE SUPPORT ", unde va consilia personal din cadrul Armatei Naţionale Afgane, încadrat în structuri militare de diferite niveluri, plecând de la batalion şi terminând cu comandament de corp de armată.

De asemenea, comandantul detaşamentului, locotenent-colonelul Daniel Pop a spus: "Nu este momentul angajamentelor şi nici al promisiunilor. Este momentul de start într-o nouă competiţie, o competiţie cu noi înşine, în dorinţa de a arăta încă o dată că personalul din Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan" este bine pregătit, cu un fundament moral şi profesional care-i permite la orice oră să-şi îndeplinească misiunea şi să răspundă unei noi provocări. Am trecut de la misiuni de menţinere a păcii, treptat, la cele de stabilitate şi sprijin, iar acum, iată-ne la un nou început, în asigurarea unei stabilităţi teoretice şi practice în Afganistan, pentru ca militarii din această ţară să devină o garanţie a unui mediu de securitate propice pentru populaţia din zonă şi, în acelaşi timp, de consolidare a autorităţii acestui stat. Vă mulţumim pentru încrederea acordată în a fi ambasadorii dumneavoastră ca unitate de elită a armatei României şi în speranţa că la apelul executat cu ocazia înapoierii din misiune tot personalul detaşamentului va putea răspunde "PREZENT !".

 Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea subunităţii în ritmurile muzicii militare şi în aplauzele celor prezenţi.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 186
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 54
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 128
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 106
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 96

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 128
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 93
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 170

Citeşte şi:

Comentarii