PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Exerciţiul "KFOR 20": Scenariu fictiv, construit după situaţii reale

Publicat pe 07.07.2015
Fiecare teatru de operaţii are specificul său. Pentru aceasta, antrenamentul militarilor care urmează sau se pregătesc să desfăşoare o misiune într-o anumită zonă de conflict este conceput pe răspunsul la ameninţările specifice.
Misiunea KFOR din Kosovo, ce presupune o interacţiune continuă cu populaţia civilă, se desfăşoară pentru sprijinul acţiunii forţelor de ordine locale şi vizează mai ales răspunsul la diferite acţiuni ale grupurilor infracţionale organizate, care pot destabiliza ordinea şi siguranţa publică. Exerciţiul MRE-KFOR 20, desfăşurat în perioada 10-30 iunie în Centrul de instruire al armatei SUA din Hohenfels-Germania, la care au participat militari din cadrul Batalionului 26 Vânători de Munte „Avram Iancu” şi ai Batalionului 265 Poliţie Militară, ce încadrează compania destinată ca rezervă strategică pentru teatrul de operaţii din Balcani, a fost conceput să pună militarii în astfel de situaţii.
Astfel, activităţile au fost structurate într-un scenariu fictiv, dar bazat pe lecţii învăţate pe timpul derulării unor misiuni reale. Acest scenariu a presupus executarea patrulării pe jos sau pe mijloace auto, aeropurtat cu elicopterul, cu sau fără sprijin aerian, pe teritoriul Kosovo, de-a lungul ABL (Administrativ Border Line - Linia de frontieră administrativă), în colaborare directă cu o patrulă sârbă. Scopul acestor misiuni specifice a fost observarea eventualelor activităţi ilegale, luarea măsurilor specifice în colaborare cu poliţia kosovară, precum şi acţiuni de CRC (Crowd and Riot Control – Controlul Mulţimii şi Revoltelor), în cazul existenţei unor astfel de manifestări.Sublocotenent Irina Macoveiciuc – comandant pluton Poliţie Militară:„Pe parcursul acestui exerciţiu am participat la mai multe etape de pregătire, antrenamentul FIRE PHOBIA, cel de CRC (Crowd and Riot Control) – Controlul Mulţimii şi Revoltelor, iar în partea finală, alături de subordonaţii mei am îndeplinit mai multe misiuni, patrulare pe linia de frontieră administrativă, constituirea unor puncte de observare. Antrenamentele sunt binevenite pentru poliţiştii militari, sunt specifice pentru noi şi pentru misiunile ce le realizăm în teatrul de operaţii. Consider că este un mare avantaj pentru noi participarea la acest exerciţiu, un plus de experienţă atât pentru mine, cât şi pentru militarii pe care îi comand.”
Locotenent Eugen Nistor – comandant pluton Vânători de Munte:„Conform scenariului exerciţiului, pe parcursul zilei de azi am executat o misiune de patrulare pe linia de frontieră administrativă dintre Kosovo şi Serbia. Ziua a început cu pregătirea misiunii, în parteneriat cu echipa americană, urmând deplasarea la locul de executare a misiunii şi patrularea propriu-zisă pe traseul stabilit. Pe parcursul misiunii am avut de atins anumite puncte de coordonare, în care a trebuit să intensificăm observarea activităţii din zonă, pentru a preveni activităţi ilegale de trecere a frontierei sau de trafic cu diferite materiale. Am avut şi incidente, de exemplu tăieri ilegale de lemne, dar incidentul a fost gestionat corespunzător, conform procedurilor operaţionale în vigoare, în parteneriat cu poliţia din Kosovo. Cred că ne-am descurcat foarte bine. E şi normal, după antrenamentul de care am avut parte, fiecare îşi ştie rolul în cadrul patrulei şi sarcinile pe care le are de rezolvat.”În cadrul scenariului, un rol important îl au observatorii-controlori (OC), cei care observă modul de reacţie al militarilor şi îi corectează acolo unde greşesc. Tot militari, dar cu o bogată experienţă în participarea la misiuni în teatrele de operaţii, OC-iştii sunt instruiţi să urmărească aplicarea procedurilor de operare stabilite pentru fiecare situaţie în parte. Pe tot parcursul exerciţiului, fiecare subunitate din cadrul companiei a fost observată de un OC român şi unul american.
Maiorul Mircea Matiş este ofiţer de stat major în comandamentul Diviziei 4 Infanterie GEMINA: "Sunt aici în calitate de şef al delegaţiei române de observatori-controlori. Rolul nostru a fost de a monitoriza activităţile desfăşurate de militarii companiei destinată ca rezervă pentru teatrul de operaţii din Balcani, precum şi de a interveni acolo unde este cazul pentru îmbunătăţirea performanţelor. Am desfăşurat activităţi în echipe mixte româno-americane de observatori-controlori, astfel că la finalul exerciţiului concluziile au fost comune. Împreună am apreciat că militarii din compania românească au desfăşurat cu rezultate foarte bune antrenamentele în cadrul acestui exerciţiu.”De asemenea, un rol deosebit au avut jucătorii de rol, ei replicând pe rând patrule ale forţelor armate sârbeşti, manifestanţi, membri ai poliţiei kosovare sau civili care desfăşoară acţiuni ilegale. Majoritatea dintre ei sunt militari americani, dar şi civili din zona Hohenfels, instruiţi astfel încât să „pună probleme” militarilor pe timpul exerciţiului.Căpitanul Ira Jordan a fost şeful echipei de observatori, controlori şi antrenori de la JMTC - Centrul multinaţional întrunit de pregătire Hohenfels, care a avut în coordonare contingentul românesc: „În cadrul rotaţiei 20 a exerciţiului KFOR, compania românească a executat mai multe antrenamente. Militarii s-au descurcat foarte bine. Este clar că au o experienţă bogată, au funcţionat ca un întreg şi au atins toate punctele urmărite de noi la un standard înalt. Este îmbucurător pentru noi să vedem nivelul eficienţei lor. Este foarte confortabil să ne antrenăm cu această unitate şi mai ales să ştim că i-am putea avea ca parteneri în Kosovo.”Tradiţia cere ca, la finalul fiecărui exerciţiu, unul dintre militarii fiecărui contingent să fie desemnat „cel mai bine pregătit militar”.
Caporalul Dacian Negru din Batalionul 26 Vânători de Munte „Avram Iancu” a dovedit că întruneşte calităţile pentru a merita acest titlu, oferit de şeful echipei americane.„Cred că am câştigat acest titlu datorită pregătirii temeinice pe care am făcut-o în ţară. M-am format ca bun militar la cursurile de pregătire de specialitate, alpinism, ski, precum şi orele de instrucţie petrecute în câmpul tactic, misiunea efectuată în teatrul de operaţii Afganistan, probabil că toate acestea au contat în câştigarea acestui titlu. Aici, la Hohenfels, mi-am făcut doar datoria, am executat tot ce mi s-a ordonat de comandantul de grupă şi cel de pluton, am încercat să-mi fac cât mai bine treaba atât în teren, cât şi în afara instrucţiei”- a spus militarul român.Maiorul Florentin Lazăr este comandantul companiei de infanterie destinată ca rezervă strategică pentru misiunea NATO KFOR din Kosovo şi rezervă intermediară pentru operaţia Uniunii Europene ALTHEA din Bosnia-Herţegovina şi a fost prezent la toate exerciţiile de repetare a misiunii din Hohenfels: „Acest exerciţiu a însemnat cea de a patra prezenţă a militarilor de la Batalionul 26 Vânători de Munte "AVRAM IANCU" din Brad la acest tip de pregătire, fiind încă o bună oportunitate de instruire în condiţiile specifice teatrului de operaţii din Balcani. Exerciţiul a fost structurat pe trei etape. Prima dintre ele a constat în cursuri de specialitate şi antrenamente privind reacţia în diferite situaţii specifice (răsturnarea cu un autovehicul, atacul cu foc); al doilea modul a cuprins o serie de exerciţii tactice (acţiuni de combatere a revoltelor, patrulare pe lina de frontieră administrativă, organizare a unor posturi de observare).
Cea de a treia etapă s-a constituit într-un exerciţiu integrat în care au fost implicate toate forţele prezente din toate ţările participante, pe baza unui scenariu fictiv, cu jucători de rol pentru forţele destabilizante, ale căror acţiuni trebuiau contracarate de către forţele KFOR. Subunitatea pe care o conduc este destinată ca rezervă strategică şi este menţinută în această stare pentru a putea fi dislocată în cazul producerii unor incidente foarte grave în teatrele de operaţii din Bosnia-Herţegovina sau Kosovo. Speranţa noastră este să nu fim puşi niciodată în situaţia de a interveni, dar, dacă este nevoie, o putem face în orice moment, pentru că avem pregătirea necesară de a executa misiuni în aceste teatre de operaţii.”
Comentarii