Pregătiţi pentru sprijin şi protecţie

Orice plecare din bază începe cu verificarea armamentului. Operaţiunea se repetă la sosirea din misiune.

În perioada 19-30 ianuarie, militarii Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada" au participat la un exerciţiu de pregătire şi evaluare, în Centrul de Instruire al Forţelor Terestre "Getica" din Cincu, în vederea participării la misiunea "Resolute Support", în teatrul de operaţii din Afganistan.

 

Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada" urmează a fi dislocat, în perioada următoare, în teatrul de operaţii din Afganistan, unde va executa operaţii în sprijinul păcii, sub comandă NATO, pentru securizarea Bazei Aeriene Kandahar (KAF). De asemenea, în cooperare cu celelalte forţe ale Alianţei Nord-Atlantice şi Forţele de Securitate Naţională Afgană, va asigura menţinerea securităţii, stabilităţii, extinderii autorităţii guvernamentale, precum şi susţinerea efortului de reconstrucţie în zona de dislocare.

"În această perioadă, vânătorii de munte argeşeni s-au aflat în proces de pregătire, având în dotare vehicule tactice similare celor din teatrul de operaţii, armament individual, şi au executat atât trageri de zi, cât şi de noapte" – a spus locotenent-colonelul Florin-Corneliu Şoltuz, comandantul batalionului. "De asemenea, vârful de sarcină în ceea ce priveşte instruirea s-a concretizat odată cu exerciţiul de repetare pentru misiune, din poligon" – a completat acesta. Exerciţiul s-a desfăşurat pe baza unui scenariu cât mai apropiat de realitatea cadrului tactic, care permite antrenarea obiectivă a forţelor.

Pentru o evaluare cât mai eficientă, exerciţiul a fost planificat pe trei module. Startul exerciţiului s-a dat printr-o simulare constructivă, pentru comandament, de pe calculatoarele din reţeaua de comandă-control, concomitent cu exerciţii situaţionale pentru forţele de manevră. Al doilea modul a constat într-o simulare reală, proiectată pentru tot batalionul, iar cel de-al treilea – în trageri de luptă cu armamentul din dotare. "Replica terenului şi jucătorii de rol – insurgenţi, forţele de securitate afgane şi populaţia locală – au fost elemente de scenariu, care au dat fluenţă şi dinamică pe principiul acţiune-reacţie-contrareacţie" – a mai spus locotenent-colonelul Florin-Corneliu Şoltuz.

Concret, misiunea militarilor Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada" va fi aceea de a interzice activitatea insurgentă în apropierea bazei militare a aeroportului Kandahar şi de a asigura protecţia punctului de acces, cunoscută ca obiectiv de importanţă strategică pentru forţele de coaliţie NATO în Afganistan. Prin acest punct are acces atât personalul bazei, cât şi populaţia afgană, iar din acest motiv, o femeie militar trebuie să fie prezentă permanent. "După cum ştim, în cultura afgană, bărbaţii nu au voie să intre în contact cu femeile, deci misiunea mea va fi aceea de a efectua controale de rutină populaţiei feminine" – a spus caporal Nicoleta Sescioreanu.

Prezent la exerciţiu, grupul 2 EOD al Diviziei 1 Infanterie "Dacica" a ajutat la depistarea dispozitivelor explozive improvizate şi la rezolvarea cu succes a situaţiilor critice, chiar dacă aceştia nu vor pleca în misiune alături de militarii Batalionului 33 Vânători de Munte. Totodată, o altă provocare în Afganistan o constituie atacarea bazei cu rachete. De aici rezultă o altă sarcină a militarilor argeşeni: descoperirea depozitelor de armament şi muniţie, respectiv distrugerea acestora, a materialelor explozive improvizate, precum şi identificarea membrilor reţelelor de insurgenţi şi reţinerea acestora.

"Este o misiune nouă, chiar dacă batalionul a mai participat la misiuni internaţionale în teatre de operaţii, iar evaluarea acţională a avut scopul de a verifica nivelul de pregătire al militarilor care urmează a fi dislocaţi în Afganistan. Rezultatele au fost bune şi foarte bune, iar concluzia este că militarii sunt instruiţi pentru îndeplinirea misiunii, procedurile operaţionale sunt elaborate în volum complet, sunt cunoscute şi pot fi puse în aplicare. De asemenea, statul major al batalionului este în măsură să planifice, organizeze şi controleze o operaţie de acest gen, iar subunităţile sunt capabile să-şi ducă la bun sfârşit misiunile încredinţate" – a concluzionat colonelul Ştefan Preda, reprezentantul Componentei Operaţionale Terestre.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 39
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 40
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 40
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 89
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 82
Curs intensiv de luptă urbană
Efort, motivaţie şi dorinţa de a fi cel mai bun
Publicat pe: 19.12.2022
Afişări: 56
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
Publicat pe: 28.11.2022
Afişări: 87

L.F.X. “TOMIS 22.11.2”
Publicat pe: 18.11.2022
Afişări: 113

Citeşte şi:

Exerciţiul de repetare a misiunii desfăşurat în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre (CILFT) "Getica", a constituit testul final de verificare a nivelului de instruire pentru militarii Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni" înaintea dislocării în teatrul de operaţii Afganistan
Publicat pe 22.01.2016
Structură emblematică a Armatei Române, Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni" a executat până în prezent misiuni în şase teatre de operaţii, pe trei...

Comentarii