Un detaşament format din zece poliţişti militari pleacă în Afganistan

Se execută apelul solemn la Detaşamentul ROIMP (Romanian International Military Police)
Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 24.07.2015

Un detaşament format din zece poliţişti militari bucureşteni este gata pentru a pleca în Afganistan, unde aceştia vor executa misiuni în cadrul International Military Police.

În conformitate cu angajamentele pe care România şi le-a asumat, în cadrul operaţiei "Resolute Support" din Afganistan, Statul Major al Forţelor Terestre destină o structură de valoare grupă de poliţie militară (10 militari) pentru a executa misiuni specifice de securizare a Bazei Aeriene Baghram (BAF) în cadrul structurii multinaţionale de poliţie militară, constituită în acest sens.

Ceremonia militară şi religioasă organizată cu ocazia plecării detaşamentului în teatrul de operaţii a reunit, pe platoul din centrul cazărmii, familiile şi apropiaţii celor zece poliţişti militari, precum şi reprezentanţi ai eşaloanelor superioare Batalionului 265 Poliţie Militară: colonelul Marian Botea, împuternicit la comanda Comandamentului Forţelor Întrunite, şi colonelul Laurenţiu Grigoraş, comandantul Componentei Operaţionale Terestre. De la Şcoala de Aplicaţie pentru Ofiţeri "Mihai Viteazul" a Jandarmeriei Române – unde poliţiştii militari au parcurs module de pregătire – au fost invitaţi comandantul instituţiei, colonel Liliana Traşcă, împreună cu şeful Catedrei misiuni internaţionale, locotenent-colonel Gabriel Oanţă.

Ordine şi disciplină în Baza Aeriană Baghram

După patru luni de pregătire specifică, poliţiştii militari bucureşteni au fost în măsură să raporteze că sunt gata pentru îndeplinirea misiunii. Militarii noştri vor acţiona, împreună cu partenerul american, pentru menţinerea securităţii şi a unui climat de ordine şi disciplină în baza de la Baghram, precum şi pentru prevenirea şi investigarea activităţilor infracţionale, implementarea regulilor de circulaţie în interiorul bazei şi a celorlalte misiuni specifice poliţiei militare. "Am parcurs o perioadă de operaţionalizare predislocare care a constat în pregătire teoretică şi practică desfăşurată în cadrul batalionului, completată cu module de pregătire în cadrul unor structuri din Sistemul Naţional de Apărare, Siguranţă şi Ordine Publică, precum Brigada de Poliţie Rutieră din Bucureşti şi Şcoala de Aplicaţie pentru Jandarmerie – a declarat comandantul detaşamentului, locotenentul Răzvan Matran. Prin aceste module s-a completat experienţa profesională a militarilor noştri cu aspecte pe care le vom întâlni în teatrul de operaţii, însă nu sunt specifice poliţiei militare la pace." Misiunea în cadrul International Military Police va fi prima pe care locotenentul Matran o execută într-un teatru de operaţii, iar în detaşament sunt atât militari aflaţi, ca şi el, la prima misiune, dar şi militari cu mai multe misiuni la activ, desfăşurate în teatrele de operaţii din Kosovo, Irak sau Afganistan.

Caporalul Bianca Săndulescu şi-a ales meseria de poliţist militar pentru că misiunile pe care le execută sunt diferite faţă de ceea ce fac militarii în mod curent, dar şi pentru că în acest fel are ocazia să interacţioneze cu foarte mulţi oameni. Ea revine în Afganistan după o misiune pe care a executat-o în perioada februarie-iulie 2011, pe timpul căreia a desfăşurat activităţi specifice în punctele de control instalate în FOB Bullard (FOB – Foward Operational Base). Ştiind dificultatea cu care bărbaţii reuşesc să-şi convingă familia că este necesar să plece într-o astfel de misiune, am întrebat-o cum este în cazul femeilor. Răspunsul a venit cu un zâmbet: "Un pic mai rău! Am avut nevoie de multă putere de convingere să-i fac să înţeleagă că sunt pregătită pentru misiune şi că totul o să se termine cu bine".

Maistrul militar clasa a IV-a Viorel Iancu este la prima misiune într-un teatru de operaţii. Dintre activităţile practice pe care le-a executat pe timpul pregătirii misiunii, cea mai solicitantă a fost "Fire Fobia" din Hohenfels, unde instructori portughezi i-au învăţat cum să acţioneze la atacurile cu cocktail-uri Molotov. "Însă, în afara acestora, ne-am antrenat şi pentru executarea misiunilor de patrulare, de culegere a informaţiilor sau pentru asigurarea libertăţii de mişcare. Acum, la sfârşit, pot spune că perioada de pregătire a fost foarte grea, dar sunt sigur că putem face faţă oricărei situaţii cu care ne-am întâlni într-un teatru de operaţii".

Pregătire specifică în structuri ale Ministerului Afacerilor Interne

"V-aţi instruit – şi, cu această ocazie, doresc să le mulţumesc colegilor de la Jandarmerie pentru sprijinul acordat – iar acum urmează ca, în teatrul de operaţii, să aplicaţi tot ceea ce aţi învăţat în perioada de pregătire" -  le-a spus militarilor comandantul Componentei Operaţionale Terestre, colonel Laurenţiu Grigoraş. "Chiar dacă nu veţi mai executa misiuni în afara bazei, aşa cum aţi făcut în misiunile anterioare, să reţineţi că fiecare misiune şi fiecare zonă are un specific aparte şi are un grad ridicat de pericol. Puneţi în practică tot ceea ce aţi învăţat şi nu uitaţi că reprezentaţi Forţele Terestre şi Armata României!".

Detaşamentul a fost pregătit atât pe baza misiunilor pe care le execută pe teritoriul naţional, cât şi pe baza misiunilor primite în ordinul de operaţionalizare. "Dacă la primul detaşament am fost presaţi de timp şi l-am operaţionalizat într-o perioadă scurtă, de numai o lună, pentru acesta am avut o perioadă de patru luni de pregătire – explică locţiitorul comandantului Batalionului 265 Poliţie Militară, locotenent-colonel Valentin Condruz. În această perioadă am reuşit să ne relaţionăm cu structuri din Ministerul Afacerilor Interne: Brigada de Poliţie Rutieră şi Şcoala de Aplicaţie pentru Ofiţeri a Jandarmeriei Române. Acolo ei au executat misiuni de investigare a activităţilor infracţionale şi de culegere şi raportare a datelor preliminare privind accidentele de circulaţie. Manualele şi documentele noastre de pregătire au prevăzute şi aceste aspecte, sunt cunoscute de militarii noştri la nivel teoretic, însă am putut beneficia de experienţa poliţiştilor şi a jandarmilor". Locotenent-colonelul Condruz apreciază că, pe întreaga durată a pregătirii, militarii au fost receptivi şi au insistat pe latura practică a activităţilor, fiind evaluaţi cu calificative foarte bune.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 182
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 54
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 120
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 105
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 95

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 128
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 86
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 169

Citeşte şi:

Liniştea dinaintea furtunii. Poliţiştii militari aşteaptă semnalul comandantului, pentru a putea pătrunde peste ceilalţi insurgenţi care se adăpostesc într-o casă
Publicat pe 02.07.2015
Joi, 2 iulie, la sediul Batalionului 265 Poliţie Militară a avut loc o evaluare statică şi acţională a Detaşamentului de poliţie militară care...

Comentarii