Militari din Batalionul 500 Sprijin i-au vizitat pe copiii de la Corabia

O promisiune onorată: căpitanul Mirabela Tănase i-a adus în dar, micuţului David, o bicicletă
Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 14.07.2015

Aproape că s-au demonetizat acţiunile prin care militarii vin în sprijinul unor persoane defavorizate, majoritatea dintre acestea fiind copii instituţionalizaţi. Cu diferite ocazii, militarii le aduc, de cele mai multe ori, alimente de bază.

Pentru că statul, care-i ocroteşte, nu se îndură să rupă prea mult din buget pentru ei, iar meniurile şi caloriile pe care acestea trebuie să le asigure, cu greu pot fi acoperite din ceea ce se poate cumpăra, fiindcă banii ajung, de regulă, numai pentru strictul necesar şi acela, cât mai aproape de nivelul de bază.

Noi, personalul din Statul Major al Forţelor Terestre şi din Batalionul 500 Sprijin, avem o colaborare de aproape două decenii cu copiii instituţionalizaţi din Corabia. Iniţial a început ca o colaborare cu fostul centru de plasament, la nivelul unei chete în rândul personalului (sume modice, cam cât preţul unei cutii de bere), dar care reuşeau să acopere o parte din cheltuielile pentru utilităţi. Apoi iniţiativa noastră a căpătat consistenţă odată cu înfiinţarea Fundaţiei "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă". Sprijinul material a fost mai consistent şi, parcă, iniţiativele personalului s-au coagulat mai bine: am reuşit să umplem rafturile bibliotecilor cu cărţi din donaţii (de câţiva ani vechiul centru de plasament s-a desfiinţat, copiii stau în case de tip familial, mobilate ca orice altă locuinţă), iar donaţiile s-au diversificat: de la aparatură electrocasnică şi calculatoare, la detergenţi, materiale de construcţii sau jucării.

Vacanţă la Casele de tip familial "Sfânta Elena"

În toţi aceşti ani i-am văzut cum au crescut. Oricât de "duri" am încerca să părem (ca în imaginile-şablon despre militari), o parte din noi rămâne permanent acolo, lângă copiii "noştri". Şi ne bucurăm atunci când aflăm că, unii dintre ei, au terminat liceul, universitatea şi, câţiva, chiar un masterat în străinătate. Iar vizitele noastre la Corabia sunt, an de an, tot mai dese şi de fiecare dată bucuria revederii este la fel de mare de ambele părţi.

Aşa s-a întâmplat şi pe 14 iulie, când iniţiativa de a merge la Corabia a aparţinut, de această dată, în exclusivitate Batalionului 500 Sprijin. Pur şi simplu au vrut să vadă ce ne mai fac copiii. Ce rezultate au obţinut la şcoală, pentru că unii dintre ei au terminat clasa a opta iar alţii au dat bacalaureatul, ce le mai este de trebuinţă şi... ce fac ei în vacanţă? Unii dintre ei s-au dus la familie, alţii şi-au găsit câte ceva de lucru, sezonier, iar cei mai mulţi (şi mai mici) au rămas "acasă". Pentru că "acasă" spun ei locuinţelor de tip familial.

Luminiţa Băiescu, asistent social la Casele de tip familial (CTF) "Sfânta Elena", ne-a dat toate lămuririle necesare: "Avem trei elevi care au terminat clasa a VIII-a, rezultatele sunt satisfăcătoare, sperăm că doi dintre ei vor intra la Colegiul Naţional «Alexandru Ioan Cuza» din Corabia, iar celălalt la o şcoală profesională. Rezultatele şcolare ale celorlalţi copii au fost, de asemenea, bune. Avem copii care au luat şi premiul I. Pe timpul vacanţei au un program mult mai lejer. Se trezesc la ora 9, apoi mai lucrează după caietele de vacanţă pe care le-am cumpărat la sfârşitul anului şcolar, mergem la plimbare în parc sau ne strângem la una dintre case şi jucăm cărţi... cam acestea sunt activităţile zilnice, asemănătoare cu cele care se desfăşoară şi într-o familie."

O cameră care zâmbeşte

Îmi amintesc de prima mea vizită, în 2007, în preajma Crăciunului, la fostul centru de plasament – un bloc de tip cămin, cu patru niveluri, parcă, aflat lângă sediul Poliţiei. Directorul centrului ne-a invitat să facem un tur al câtorva camere din cămin, ca să ne facem o idee despre cazarea copiilor. Când am ieşit din ultima, o fetiţă m-a luat de mână şi mi-a spus: "Vreau să vezi şi camera mea!". Am mers în capătul unui hol lung şi întunecos (tipul de holuri pe care cei care-am stat la internat le cunoaştem bine), a deschis uşa şi am văzut o cameră mică, tip studenţesc, cu un pat în partea stângă, o masă nu prea mare pe partea dreaptă, parcă un dulap de haine şi, drept în faţă, fereastra. Camera era curată, dar pereţii cu urme evidente de igrasie. Fetiţa s-a aşezat pe pat, cu palmele-n poală, s-a uitat la mine, cu ochii ei albaştri, şi mi-a spus: "Asta e!". "Este frumos la tine" i-am spus, în lipsă de altceva. "Nu este frumos, este friguroasă, dar este a mea!" - mi-a replicat, subliniind astfel că are privilegiul de a locui singură.

Fetiţa de atunci, Mariana Alina, are acum 22 de ani. Nu-şi cunoaşte mama, cu toate că şi-ar dori, are probleme de sănătate – probleme mari – , dar are un suflet cum rar poţi întâlni. Are talent la desen – a încercat şi pictură pe sticlă – şi, împreună cu încă o fată, a decorat camerele din case şi din apartamente. În camerele celor mici au lipit pe pereţi cifre şi litere din hârtie colorată, astfel încât lor să le vină mai uşor să înveţe a număra şi să înveţe alfabetul.  "Îmi place să desenez dar n-am vrut să mâzgălesc pereţii. Aşa că m-am apucat să le decorez camerele celor mici cu litere şi cifre, ca să le înveţe mai uşor, în joacă, uitându-se pe pereţi. Ideea mea a dat rezultate: le-a plăcut mult, au învăţat alfabetul şi au învăţat să numere. Apoi am început să le aduc personaje din desenele animate. Le-a plăcut foarte mult, s-au bucurat." De la litere şi cifre din carton colorat şi personaje de desen animat a trecut la fluturi. Pe pereţii camerei sale sunt roiuri întregi de fluturi frumos decupaţi din carton şi coloraţi în bleu pal. Din camera sa fluturii "au migrat" şi în camerele vecine, spre bucuria colegilor de apartament. Dintr-un sertar scoate o icoană pe sticlă lucrată de ea. Talentul nativ există şi, cu îndrumarea potrivită, ar fi putut face progrese remarcabile. "Icoana am pictat-o în clasa a opta, însă nu am mers în direcţia aceasta pentru că, între timp, am descoperit origami şi quilling. Mi-a plăcut mai mult să lucrez cu hârtia." Quillingul este, de altfel, o pasiune comună copiilor din CTF "Sfânta Elena", iar de roadele sale ne bucurăm şi noi, de sărbători, când primim frumoasele felicitări confecţionate de ei. Prin tehnica origami, Mariana a făcut animale, păsări, chiar şi un Moş Crăciun, iar unele dintre aceste obiecte împodobesc camerele colegilor săi. Mariana şi-ar dori să picteze frescă, însă nu se încumetă de una singură. Ştie că este o tehnică foarte pretenţioasă, care implică inclusiv tratarea peretelui, de aceea şi-ar dori să găsească pe cineva care să o îndrume: "Îmi doresc mult să învăţ pictura pe perete. Le-aş picta copiilor personaje din poveşti. I-ar bucura mult şi ar înveseli încăperea. Camera ar «zâmbi»."

Tabără de vară pentru copiii cu rezultate bune la învăţătură

După cum relatam mai devreme, Fundaţia "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă" se preocupă de copiii din CTF "Sfânta Elena" de la Corabia, locotenent-colonelul (r) Gabriel Petre fiind nelipsit de la fiecare vizită pe care o facem în orăşelul de la malul Dunării. Cu această ocazie, l-am rugat să ne spună ce program le-a făcut micilor noştri prieteni pentru vacanţa de vară. "Fundaţia participă la toate activităţile care se desfăşoară în sprijinul copiilor din CTF «Sfânta Elena». A fost o reală plăcere să ne întâlnim din nou cu copiii şi tinerii de la Corabia, iar cu această ocazie – chiar dacă, de data aceasta, nu a fost o activitate planificată de noi – am analizat rezultatele şcolare ale elevilor şi studenţilor şi ne-am pus de acord cu conducerea în privinţa taberei de vară pe care noi o organizăm în parteneriat cu Statul Major al Forţelor Terestre". Tabăra de vară este o iniţiativă a Fundaţiei "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă", se derulează de şapte ani şi la ea participă cincisprezece copii care au obţinut cele mai bune rezultate la învăţătură. "Şi în acest an va fi o tabără de vis, aşa cum a fost şi până acum. Deocamdată am analizat mai multe variante iar programul va fi cât mai diversificat, astfel încât copiii să fie cât mai mulţumiţi" - a precizat locotenent-colonelul (r.)Gabriel Petre.

Spuneam că, de această dată, iniţiativa vizitei la Corabia a aparţinut, în totalitate, Batalionului 500 Sprijin. Ofiţerul de relaţii publice al unităţii, căpitan Mirabela Tănase, a fost pentru prima dată la copiii din CTF "Sfânta Elena" la începutul lunii trecute, pentru a aduce daruri copiilor de 1 Iunie, iar acum a revenit pentru a onora o promisiune: i-a adus o bicicletă micuţului David. "Unitatea noastră, având acordul şi sprijinul Statului Major al Forţelor Terestre şi, implicit, al domnului general-maior Dumitru Scarlat, şeful SMFT, a organizat şi întreprins activităţi de sprijin pentru copiii din CTF «Sfânta Elena». Am colectat alimente neperisabile, îmbrăcăminte, încălţăminte, pe care le-am donat copiilor şi tinerilor de acolo. A fost pentru prima dată când am mers acolo şi am văzut copii care nu cer nimic altceva decât afecţiune, o simplă îmbrăţişare, iar lucrul acesta m-a marcat. Mi-aş dori să pot face mai mult pentru ei. Cu siguranţă, voi mai merge la ei şi voi mai întreprinde acţiuni caritabile prin care să-i sprijin, să-i ajut şi, din puţinul nostru, să-i ajutăm în continuare". Într-o discuţie, căpitanul Mirabela Tănase îmi spunea că s-a uitat pe un meniu dintr-o casă şi a văzut că, la micul dejun, copiii aveau pateu cu unt şi ceai. Fără să vrei, te întrebi în câte dimineţi or fi mâncat acea felie de pâine cu pateu şi unt, iar gândul te duce, inevitabil, la frigiderul de-acasă, devenit neîncăpător... frigiderul a cărui uşă o deschizi, strâmbi nemulţumit din nas şi o închizi la loc...

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 153

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 276

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 264

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 471

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 434
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 448
Datorie și altruism
Datorie și altruism
Publicat pe: 16.04.2020
Afişări: 277

Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 897

Citeşte şi:

Copiii Caselor de tip familial din Corabia
Publicat pe 20.04.2016
Miercuri, 20 aprilie, o delegaţie a SMFT, cu sprijinul B.500 Sprijin, a efectuat tradiţionala misiune caritabilă la Casele de Tip Familial "Sfânta...

Comentarii