Decoraţii pentru militarii români din Detaşamentul ROU AIAT

Ceremonia organizată şi condusă de către colonelul britanic Neil Unsworth a reprezentat încheierea celor şase luni de misiune

Baza militară NKC (New Kabul Compound), Afganistan, a fost gazda ceremoniei de medaliere a detaşamentului român şi danez din cadrul AIAT (Army Institutional Advisory Team).

Detaşamentul ROU AIAT, dislocat de la începutul lunii februarie în teatrul de operaţii din Afganistan, face parte din misiunea "Resolute Support", menită să conducă tânăra armată afgană pe lungul drum al construcţiei şi transformării într-o armată modernă, capabilă să furnizeze singură un mediu de securitate stabil şi sigur pentru populaţia Republicii Islamice Afganistan.

Ceremonia organizată şi condusă de către colonelul britanic Neil Unsworth a reprezentat încheierea celor şase luni de misiune pentru personalul celor două naţiuni. În semn de recunoştinţă pentru munca şi efortul depus, militarilor români li s-a acordat medalia NATO "Non Articol 5" în prezenţa comandantului contingentului român, colonel Alexandru Militaru. Acesta a fost impresionat de cuvintele de admiraţie ale membrilor Coaliţiei, referitoare la munca desfăşurată de către personalul contingentului românesc, adresând mulţumirile sale fiecărui ofiţer din cadrul detaşamentului pentru modul în care şi-a desfăşurat activitatea şi a înţeles să reprezinte România pe parcursul celor şase luni de misiune.

Totodată, pe baza rezultatelor obţinute şi pentru contribuţia adusă la îndeplinirea obiectivelor fazei I a misiunii "Resolute Support", cei 14 ofiţeri de stat major aflaţi sub conducerea locotenent-colonelului Daniel Pop au fost propuşi, de către conducerea CJ 7, comandantului misiunii "Resolute Support", pentru acordarea "Army Commendation Medal" şi "Army Achievement Medal".

Pregătită şi desfăşurată după modelul britanic, ceremonia a emoţionat deopotrivă militarii participanţi, cât şi audienţa. Zgomotul tobelor Batalionului 2 al Regimentului de Infanterie Britanic a creat o atmosferă specifică curţii regale. Întreaga activitate s-a desfăşurat la lumina torţelor, fiind un prilej de atracţie pentru întreaga comunitate din NKC.

Generalul german Michael Podzus, comandantul CJ7, a mulţumit tuturor pentru activitatea desfăşurată şi efortul depus în cadrul misiunii "Resolute Support", evidenţiind contribuţia personalului român la consolidarea şi dezvoltarea misiunii de consiliere a Forţelor de Securitate Afgane. În plus, a mulţumit militarilor pentru modul cum şi-au reprezentat ţara şi, în acelaşi timp, în mod oficial, a mulţumit fiecărei naţiuni pentru modul în care şi-a selectat oamenii pe care i-a trimis în acest gen de misiune.  Generalul Podzus şi-a exprimat admiraţia pentru oportunitatea de a avea în subordine militarii români, fiind plăcut impresionat de calitatea umană şi profesionalismul ridicat al acestora şi a transmis salutări familiilor militarilor care au fost tot timpul cu sufletul şi gândul alături de ei, subliniind faptul că  efortul şi sacrificiul cerut de această misiune a fost deopotrivă şi al acestora.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 31
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 115
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 92
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 85

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 116
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 152
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Comentarii