O săptămână de armată la munte

Micii cercetaşi, împreună cu cercetaşii din  Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti", gata pentru programul unei noi zile de tabără militară la munte
Locotenent Mirela GHEORGHE
Publicat pe 11.08.2015

În perioada 3-9 august, la Soveja s-a desfăşurat a II-a ediţie a taberei "O săptămână de armată" cu copiii cadrelor militare din Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti", având vârste cuprinse între 10 şi 12 ani.

Desfăşurată sub deviza: "Buturuga mică răstoarnă carul mare", tabăra a avut ca scop dezvoltarea calităţilor fizice şi afective, a spiritului de competiţie şi a celui de echipă, dar şi promovarea profesiei de militar în rândul a 51 de copii dornici să cunoască aventura.

Timp de şapte zile, micii cercetaşi au avut parte de un program de instruire atractiv, desfăşurat în paralel cu tabăra de instrucţie la munte a Companiei 349 Cercetare şi au simţit gustul vieţii de militar, stând departe de tentaţiile vieţii moderne: telefoane mobile, PC sau tablete.

Succesul taberei a constat în faptul că cei mici au avut în faţa lor adevărate modele – cercetaşii brigăzii – pe care i-au urmat la tot pasul, iar lecţiile învăţate din experienţa primei ediţii i-au ajutat pe instructori să coordoneze mai bine activităţile, astfel încât participanţii să înveţe cât mai multe lucruri noi, dar să se şi distreze în acelaşi timp.

Plecând de la premisa că atunci când îţi doreşti, nimic nu este imposibil, cele patru echipe de juniori (Alfa, Beta, Charlie şi Eco)      s-au ambiţionat să ţină pasul cu adevăraţii cercetaşi, fără să facă rabat de la nicio activitate prinsă în grafic. Deşteptarea devreme, înviorarea sau apelul de seară au rămas pe ultimul loc, după ce participanţii au exersat mişcări de instrucţie de front şi pasul de defilare cu cântec.

Pe parcursul taberei, copiii şi-au îmbogăţit pregătirea de viaţă cu tehnici de supravieţuire în condiţii de izolare specifice cercetaşilor, confecţionarea adăposturilor şi a punctelor de observare, a capcanelor şi laţurilor, a focurilor şi filtrelor de apă improvizate. De asemenea, cei mici au învăţat, de la cei mai buni cercetaşi din brigadă, noţiuni teoretice şi practice de topografie, planimetrie, orientare în teren şi acordarea primului ajutor în caz de accidentări.

Provocările au fost multe şi la tot pasul, dar atât fetele cât şi băieţii au trecut peste toate. Deşi programul a fost destul de încărcat, activităţle s-au dovedit plăcute şi solicitante la un nivel mediu, iar copiii au uitat în scurt timp ce înseamnă dorul de casă şi părinţi. "Într-un cuvânt, chiar dacă cei mici au cam dus dorul gadgeturilor şi tabletelor, niciun copil nu s-a plâns de mâncare, de lipsa prietenilor şi – ce e mai important – nu a renunţat! La sfârşitul taberei efectivul a fost complet" – a precizat plutonierul-major Viorel Vizireanu.

În puţinul timp liber, juniorii s-au întrecut în demonstraţii sportive (fotbal, volei), au vizitat obiectivele turistice din zonă şi au oftat în ultima zi de tabără. "Copiii s-au acomodat rapid şi au facut faţă cu brio mediului vitreg din zona muntoasă Vrancea" - ne-a declarat sanitarul taberei, sergent-major Mădălin Ciobanu.

La sfârşitul activităţii, primirea diplomelor cu titlul de "Cercetaş junior" a adus zâmbete pe feţele copiilor şi speranţa că în anul ce vine se vor număra, din nou, printre participanţi.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 270

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 433
Hohenfels, prima provocare
Hohenfels, prima provocare
Publicat pe: 17.09.2021
Afişări: 155

PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 528

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 477

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 638

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 751

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 625

VM-iștii ciucani, instruire pe culmi înzăpezite
Publicat pe: 25.01.2021
Afişări: 410

SPOVEDANIA UNOR ÎNVINȘI
Publicat pe: 06.01.2021
Afişări: 548

RAPID FALCON
Publicat pe: 25.11.2020
Afişări: 706

Citeşte şi:

Comentarii