Exerciţiul "KFOR 20": Pregătire pentru exerciţiu

Cursul "Roll-over" îi pregăteşte pe participanţii la exerciţiu să acţioneze corect în cazul răsturnării vehiculului cu care se deplasează

 

Pentru militarii români ce încadrează compania destinată ca rezervă strategică pentru teatrul de operaţii din Balcani, aflaţi la pregătire în Centrul de instruire al armatei SUA din Hohenfels-Germania, programul primei săptămâni a debutat cu instruirea teoretică privind regulile şi măsurile de siguranţă specifice bazei.

Prima activitate de pregătire practică a fost instruirea privind comportamentul în caz de răsturnare cu un autovehicul militar "Heat Roll-Over Training". Deşi pare un lucru banal, instructorii americani dau o mare importanţă acestor module de pregătire, deoarece, din experienţa teatrelor de operaţii s-a constatat că fiecare detaliu în astfel de situaţii poate face diferenţa între o rană uşoară şi ceva irecuperabil. Instruirea se face pe simulatoare ale tipurilor de maşini utilizate în fiecare zonă de dislocare, astfel că militarii români "s-au dat peste cap", la propriu, cu autovehiculele HUMVEE, folosite în teatrul de operaţii din Balcani. Este vorba de un sistem alcătuit dintr-o caroserie reală prinsă într-un dispozitiv rotativ, care imită, controlat, înclinarea la limită şi chiar răsturnarea unei maşini, putând reproduce oprirea în diferite poziţii după rostogolire. Instructorii americani au realizat în primă fază o prezentare teoretică, în care au arătat importanţa acestei pregătiri şi modul de reacţie în diferite situaţii, au prezentat instalaţia-simulator, după care, fiecare echipaj, respectând poziţia fiecărui militar în maşină, a trecut la exersarea privind modul de comportare şi evacuare a maşinii în caz de răsturnare.

Sergent-major Liviu Vârteiu, comandant de grupă în Batalionul 26 VM, este la a patra participare la exerciţiu şi îl apreciază ca un plus pentru pregătire şi în acelaşi timp un antrenament pentru misiunea ce ar putea să urmeze. Este încântat de condiţii, de baza materială, de instructorii bine pregătiţi, de la care are multe de învăţat. "Prin participarea la cursul de roll-over, având în vedere faptul că în orice moment maşina cu care ne deplasăm s-ar putea răsturna, am fost instruiţi cum să ieşim din această situaţie, cu pierderi minime, fără răniri, fără pierderi umane şi materiale. În cadrul exerciţiului, prima etapă a fost de pregătire teoretică şi cunoaşterea unor măsuri de siguranţă, după care ni s-a prezentat macheta cu care s-a desfăşurat exerciţiul, punctele critice de înclinare în timpul mersului, apoi răsturnarea. Am rămas cu roţile în sus! Băieţii s-au descurcat foarte bine. Am ieşit din centurile de siguranţă, am verificat uşile pe care să putem evacua vehiculul, am ieşit toţi, a fost foarte bine."

Şi pentru sergentul-major Laurenţiu Mic, comandant de grupă în Batalionul 26 VM, participarea la pregătirea de la Hohenfels înseamnă o nouă experienţă, un plus de cunoştinţe acumulate în pregătirea efectuată în comun cu militari din mai multe ţări, cu diferiţi instructori, pe mai multe tehnici de luptă, axate pe controlul mulţimii, patrulă, misiuni de menţinere a păcii. "La cursul de roll-over ni s-au prezentat măsuri de siguranţă şi ce ar trebui să facem în cazul în care ne-am răsturna cu o maşină. Nu am păţit-o niciodată ,dar am văzut acum pe simulator şi e foarte importantă mai ales centura, dar şi casca, pentru că asigură o protecţie în plus. Am reuşit să-i mobilizez pe băieţii din echipaj pentru că este a treia misiune la Hohenfels şi ne cunoaştem destul de bine. Grupul trebuie să fie unit, să-ţi cunoşti oamenii!".

Caporalul Mihaela Toma este pistolar în Batalionul 265 Poliţie Militară: "Sunt pentru a treia oară la Hohenfels. Antrenamentul roll-over a fost o experienţă aproape ca un caz real. A trebuit să încercăm şă ieşim cât mai repede de acolo şi cred că ne-am descurcat foarte bine. Nu ne-am mai lovit de astfel de situaţii niciodată şi pe viitor vom şti ce să facem în cazul în care ne răsturnăm. Faptul că sunt femeie nu minimizează riscul într-o astfel de situaţie; ce face un bărbat face şi o femeie. Suntem o echipă şi acţionăm cot la cot, împreună."

Plutonierul Adrian Niţă-Ştefănescu, comandant grupă în Batalionul 265 Poliţie Militară, a remarcat că "atât pentru mine cât şi pentru colegii mei este un plus, un atu în experienţa noastră, întrucât ne ajută să ne familiarizăm cu diferite situaţii atunci când suntem îmbarcaţi pe tehnică. Simulatorul, o machetă de HUMVEE, după ce a atins punctele de maxim balans către stânga şi dreapta, s-a răsturnat printr-o mişcare de rotaţie în jurul axului longitudinal. A trebuit să urmăm procedurile, să ieşim din centuri, să căutăm locul cel mai bun pe unde să evacuăm maşina şi apoi să mă asigur că toţi oamenii din echipaj sunt bine. Ne-au fost prezentate teoretic procedurile de urmat, dar în practică intervine panica şi tocmai acesta este rolul acestui antrenament: de a prevedea ce urmează să se întâmple şi paşii de urmat. Consider foarte importantă partea practică, deoarece ne pune în situaţia reală."

Tot în primele zile, un grup de ofiţeri şi subofiţeri din echipa de comandă a companiei a participat la instruirea teoretică privind istoricul conflictului, cronologia şi situaţia de securitate actuală din teatrul de operaţii Kosovo,

Căpitanul Sever Manea face parte din echipa de comandă a companiei: "Fiecare exerciţiu de repetare a misiunii efectuat în baza militară din Hohenfels a început cu anumite cursuri, foarte importante pentru noi, membrii comenzii, şi mai departe, de la noi informaţiile ajungând la militarii companiei. Cursurile sunt prezentate atât de cadre militare, americane de obicei, cât şi de foşti militari, toţi foarte buni cunoscători ai situaţiei actuale din Kosovo. Au fost prezentate evoluţia politică a ţării, actualii conducători şi apartenenţele politice ale acestora, evoluţia forţelor de securitate ale Kosovo, armata, poliţia şi jandarmeria, precum şi elemente de interoperabilitate ale forţelor de securitate KFOR. Aceste informaţii sunt binevenite pentru militarii din companie, în vederea documentării cu situaţia actuală din Kosovo. Consider că este o pregătire foarte bună şi cooperarea cu celelalte forţe este benefică pentru ducerea, dacă este cazul, a unei misiuni la bun sfârşit".

Plutonierul-major Daniel Boglea este subofiţerul de companie şi participă la al treilea exerciţiu de repetare a misiunii la Hohenfels: "Una din temele pregătirii teoretice la care am participat a fost «Principiile regulilor de angajare a forţei multinaţionale în teatrul de operaţii Kosovo». Am constatat la toate exerciţiile o bună înţelegere a acestora pe timpul executării misiunilor de către militarii subunităţii şi o creştere a colaborării şi a coeziunii în cadrul subunităţii. Fiecare exerciţiu de repetare a misiunii aduce o acumulare de experienţă, de la exerciţiu la exerciţiu observându-se o îmbunătăţire a modului de înţelegere şi îndeplinire a misiunii. Aş mai dori să remarc seriozitatea cu care militarii au înţeles că aici, în Hohenfels, reprezentăm România şi Armata Română."

Locţiitorii comandanţilor de plutoane şi comandanţii de grupe, împreună cu locţiitorul comandantului de companie, căpitanul Ioan Ţimonea, au participat la cursuri de prezentare referitor la specificul operaţiilor de stabilitate în teatrul de operaţii Kosovo. "Cursul aduce o actualizare a sarcinilor cuprinse în misiunea pe care o avem, în scopul asigurării libertăţii de mişcare şi a creării unui mediu de securitate stabil în Kosovo, alături de forţa multinaţională din zonă. S-a făcut o prezentare la subiect cu ceea ce înseamnă principalele surse de ameninţare din zonă, pe care noi ca militari trebuie să le identificăm, în scopul îndeplinirii misiunii cu succes" - spune căpitanul  Ţimonea.

De asemenea, în acest timp transmisioniştii au realizat instalarea sistemului de comunicaţii şi conducere a companiei pe timpul exerciţiului şi un scurt instructaj privind reamintirea modului de operare a staţiilor radio. "Rolul nostru aici este de a facilita asigurarea legăturilor în cadrul echipajului, dintre echipaje şi de la echipaje, la comanda companiei. Pentru asta avem la dispoziţie staţii radio, compatibile cu cele ale partenerului american. După ridicarea antenelor am făcut o verificare a întregului sistem, am stabilit frecvenţele de lucru şi de rezervă, pe care le-am comunicat colegilor în cadrul unui instructaj pe care-l facem la începutul fiecărei activităţi de acest gen. Sigur vor avea colegii legături!" - ne spune încrezător în tehnica şi oamenii lui plutonierul-major Petru Raţ, comandant grupă comunicaţii şi informatică.

În paralel, mecanicii-conductori şi şoferii companiei au luat în primire tehnica asigurată de partenerul american pentru a fi folosită pe timpul desfăşurării exerciţiului; vorbim despre 27 de maşini militare HUMVEE, dotate cu sistemele de urmărire şi coordonare pe timpul exerciţiilor tip MILES, sistem prezent şi asupra fiecărui militar în parte.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 49

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 66
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 50
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 54
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 109
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 101
Curs intensiv de luptă urbană
Efort, motivaţie şi dorinţa de a fi cel mai bun
Publicat pe: 19.12.2022
Afişări: 73
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
Publicat pe: 28.11.2022
Afişări: 108

Citeşte şi:

Comentarii