În data de 18 august, Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan" a organizat ceremonia prilejuită de primirea Detaşamentului Army Institutional Advisory Team (AIAT), în urma misiunii executate în teatrul de operaţii din Afganistan.

La eveniment au participat prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Alexandru Pugna, viceprimarul municipiului Bistriţa, George Avram, comandantul Diviziei 4 Infanterie "Gemina", general de brigadă Ioan Manci, comandantul Brigăzii 81 Mecanizate "General Grigore Bălan", general de brigadă Ovidiu-Liviu Uifăleanu, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, chestor Marius Linul, reprezentanţi ai sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din municipiul Bistriţa, comandanţii unităţilor şi reprezentanţii militarilor din garnizoanele de dislocare la pace, familiile militarilor, invitaţi.

Activitatea a început cu acordarea onorului militar persoanei oficiale, oficierea serviciului religios de către un sobor de preoţi şi alocuţiunile comandantului detaşamentului, locotenent-colonel Daniel Pop, comandantului Diviziei 4 Infanterie "Gemina" şi prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea militarilor, în acordurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistriţa.

Echipa ROU AIAT a planificat, organizat şi executat  consilierea instituţiilor de învăţământ ale sistemului militar afgan, respectiv activităţi majore de asistenţă la principalele comandamente ale Sistemului de Instruire Afgan Central şi de la nivelul corpurilor de armată.

În acelaşi timp, analizele şi evaluările efectuate de militarii români le-au permis acestora să organizeze, cu o participare multinaţională lărgită, zece seminarii de profil, în vederea promovării noului mod de abordare a programelor de implementat la nivel de sistem şi de instituţie.

Printr-o colaborare atent direcţionată spre lacunele sistemului militar afgan, împreună cu ceilalţi militari din cadrul forţelor Coaliţiei, echipa românească a identificat structurile optime necesare declanşării procesului de elaborare a doctrinelor şi manualelor necesare Armatei Naţionale Afgane, iniţiind şi sincronizând totodată activităţile responsabililor din domeniu.

De asemenea, detaşamentul românesc a organizat  grupuri de lucru în cadrul bazei de dispunere, reuşind să implementeze această modalitate de abordare a cooperării cu Armata Naţională Afgană. Aceste grupuri de lucru au avut ca obiectiv final pregătirea documentelor şi paşilor necesari trecerii structurilor şi responsabilităţilor pe care acestea le au în cadrul misiunii "Resolute Support" la următoarea fază. Activităţile au avut la bază o serie de evaluări majore ale nivelului de funcţionalitate post-tranziţie executate la şcolile militare afgane. De asemenea, printr-o colectare eficientă a nevoilor şi necesarului de implementat la nivelul sistemului militar afgan, militarii români au dezvoltat catalogul cursurilor de nivel şi carieră pe anul în curs, susţinând  în acelaşi timp  în mod activ procesul de acreditare al Academiei Militare Afgane.

Unul dintre obiectivele fundamentale stabilite la începutul misiunii a fost îndeplinit cu succes, reuşindu-se încheierea procesului de tranziţie la toate şcolile situate în localitatea Mazar-e-Sharif din nordul ţării şi transferul total al acestora către autorităţile afgane.

Urăm cu acest prilej un călduros "Bun venit!" colegilor noştri şi, totodată, îi felicităm pentru profesionalismul şi dăruirea de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor primite în teatrul de operaţii din Afganistan.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 31
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 115
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 92
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 85

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 116
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 152
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Comentarii