Schimbare de comandă în cadrul misiunii "Resolute Support"

Comandantul Companiei 4, locotenentul Gabriel Ion, trasând sarcini militarilor
Căpitan Ovidiu CIOBANU
Publicat pe 09.07.2015

 

Militarii Companiei 4 Protecţie Forţă (Control Acces) din cadrul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei KAF "POSADA" îndeplinesc această misiune din data de 21.03.2015, misiune  pe care au preluat-o de la o companie americană.

Printre sarcinile/misiunile Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei KAF "POSADA" se află controlul accesului/ieşirii la poarta principală, care se detaşează din punct de vedere al diminuării riscului atacului din interior.

Activitatea se desfăşoară pe trei schimburi, presupune verificarea tuturor autovehiculelor şi persoanelor care solicită accesul în baza militară şi este organizată pe posturi fixe şi mobile de control, cu sarcini specifice pentru fiecare post, şi anume: aspectare persoane şi autovehicule, verificare documente identitate personală şi auto, verificare documente de acces, verificare documente însoţire materiale, scanare cu aparatură performantă, verificare corporală, reţinere şi returnare la ieşirea din bază a aparaturii electronice cu posibilităţi de filmare, fotografiere şi înregistrare, coordonare deplasare în interiorul punctului de acces, supraveghere persoane ce urmează a fi însoţite de escorte.

 Componenta cea mai importantă a misiunii o constituie identificarea de substanţe şi materiale interzise, ce pot fi utilizate la confecţionarea dispozitivelor explozive improvizate.

În sprijinul militarilor români acţionează în acest sens o echipă specializată, dotată cu câini bine antrenaţi, care răspunde permanent solicitărilor, cel mai des la verificarea autovehiculelor de mare tonaj, încărcate cu mărfuri.

"Nu avem voie să greşim, precizează comandantul companiei, locotenentul Gabriel Ion. Pericolul poate fi atât din exterior, cât şi din interior. Orice autovehicul, orice persoană care aşteaptă să intre în ECP reprezintă un potenţial pericol. Abia după ce se face scanarea cu raze X şi mai apoi verificarea anti-bombă şi anti-drog, răsuflăm uşuraţi. Pe lângă verificarea autovehiculelor şi personalului care intră în Baza Militară Kandahar, militarii Companiei 4 Protecţie Forţă (Control Acces) au sarcina de a face şi verificarea celor care ies din bază. Pe lângă materialele aprobate pentru a fi scoase din bază, diverşi contractori încearcă să scoată şi alte materiale, în vederea comercializării ulterioare a acestora. Pentru a ne fi mai uşor, am fost nevoiţi să învăţăm foarte multe expresii în pashto sau dari, dialectele vorbite de majoritatea celor de aici".

"Printre cei care tranzitează poarta de acces principală se află şi reprezentanţi ai Guvernului afgan sau lideri şi seniori din cadrul Forţelor de Securitate Afgane, persoane considerate VIP-uri. Militarii Forţelor de Securitate Afgane se supun aceloraşi reguli de verificare, nefiind permis accesul în baza militară cu armamentul din dotare. Acest aspect presupune mult tact din partea noastră, întrucât aici, în Afganistan, nu este deloc uşor să-i iei arma unui militar aparţinând altei ţări şi să-i înmânezi un tichet în schimb. Trebuie să le explici regulile şi să-i faci să le înţeleagă în acelaşi timp" - spune şeful de stat major, maiorul Constantin Cîrjan, responsabil cu protecţia interioară a bazei militare Kandahar.

La toate aceste măsuri concură structurile de contrainformaţii specializate în identificarea documentelor de acces false sau a persoanelor care au un trecut îndoielnic în baza de date existentă.

Importanţa misiunii este confirmată de consilierul comandantului Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei KAF "POSADA" pentru probleme de maiştri militari şi subofiţeri, plutonierul adjutant principal Lucian Talpazan: "O singură greşeală poate să conducă către cursul cel mai periculos de acţiune al insurgenţilor, şi anume atacul din interior, care poate produce efecte majore asupra militarilor cartiruiţi şi un impact evident asupra îndeplinirii misiunii «Resolute Support» în partea de sud a Afganistanului".       

Ca toate aceste activătăţi să se desfăşoare în ritmul impus de importanţa misiunii, militarii Companiei 4 Protecţie Forţă (Control Acces), prin rotaţie, după un grafic întocmit de comandantul companiei, asigură liniştea şi protecţia punctului de acces, prin executarea serviciului de pază în turnurile de protecţie, amenajate şi dispuse în aşa fel încât să permită vizibilitate maximă, ziua şi noaptea, spre zona din afara bazei militare.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 163

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 280

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 270

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 471

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 434
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 450
Datorie și altruism
Datorie și altruism
Publicat pe: 16.04.2020
Afişări: 278

Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 901

Citeşte şi:

Parteneriatul dintre vânătorii de munte argeşeni din Batalionul de Infanterie Protecţia Forţei/KAF şi Poliţia Afgană a fost unul benefic pentru...
Militarii din Compania 2 Protecţia Forţei KAF/GDA, în cooperare cu militarii americani şi din forţele de securitate afgane, interacţionează cu liderii locali din aria de responsabilitate
Publicat pe 30.03.2015
Începând cu 3 martie, Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada" a început integrarea în Batalionul de Protecţia Forţei pentru Baza Militară Kandahar,...

Comentarii