Eficienţa poliţiştilor afgani creşte

În primele zile ale lunii iunie, o companie românească a desfăşurat o operaţie deliberată în sudul districtului Damand din provincia Kandahar, operaţie condusă de către militari din cadrul Poliţiei de Frontieră Afgană
Căpitan Ovidiu CIOBANU
Publicat pe 17.06.2015

 

Parteneriatul dintre vânătorii de munte argeşeni din Batalionul de Infanterie Protecţia Forţei/KAF şi Poliţia Afgană a fost unul benefic pentru aceştia din urmă, rezultatele neîntârziind să apară.

În primele zile ale lunii iunie, o companie românească a desfăşurat o operaţie deliberată în sudul districtului Damand din provincia Kandahar, operaţie condusă de către militari din cadrul Poliţiei de Frontieră Afgană.

Alături de misiunea de asigurare a prezenţei şi interzicerea libertăţii de mişcare a ameninţărilor la adresa protecţiei forţei, operaţia a avut ca scop şi angajarea liderilor locali din zonă pentru a avea o imagine cât mai clară asupra situaţiei de securitate a mediului în care îşi desfăşoară activitatea localnicii şi pentru identificarea nevoilor acestora. Operaţia a fost de un real succes, întrucât nu numai că şi-a atins toate obiectivele, dar în cadrul ei s-a descoperit un număr semnificativ de elemente de muniţie, care au fost distruse apoi la faţa locului, fapt ce a condus la creşterea încrederii populaţiei din zonă în Forţele de Securitate Afgane, datorită asigurării unui climat de securitate mai stabil în care aceştia să-şi desfăşoare activităţile zilnice.

Un alt exemplu de eficienţă a fost implicarea Poliţiei Naţionale Afgane în anihilarea unei încercări de pătrundere în Baza Kandahar cu o maşină-capcană destinată pentru angajarea unei patrule a Forţelor de Coaliţie sau crearea unei breşe în sistemul de securitate al bazei militare. Poliţiştii afgani, pe baza informaţiilor deţinute, au reuşit să identifice autovehiculul suspect şi au procedat la urmărirea acestuia, obligându-l astfel pe sinucigaş să se detoneze prematur, fără a-şi atinge obiectivul.

"Evoluţia profesională a poliţiştilor afgani este semnificativă dacă ne raportăm la anul 2012, când batalionul pe care îl comand a executat ultima misiune în teatrul de operaţii din Afganistan. Este de remarcat cunoaşterea mediului operaţional de către aceştia, reacţia rapidă la incidente şi modul în care îşi desfăşoară misiunile, în majoritatea lor pe baza unor informaţii primite de la sursele din sate sau de la centrul de coordonare districtual. Populaţia locală din zona Kandaharului sprijină acţiunile forţelor de poliţie şi pe cele ale armatei afgane, şi nu puţine au fost situaţiile în care fermieri afgani au adus rachete sau elemente ale dispozitivelor explozive improvizate, găsite pe terenurile agricole sau pe rutele de comunicaţii secundare, către posturile de poliţie din district, unde au fost colectate şi distruse. Încurajăm prin mijloacele non-kinetice, proiectele şi iniţiativele CIMIC, această abordare pro-guvernamentală, şi contribuim la diminuarea riscului asupra militarilor noştri aflaţi zi de zi în aria de responsabilitate" – a subliniat comandantul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei/KAF, locotenent-colonelul Florin-Corneliu Şoltuz.

Forţele Armatei Afgane şi cele ale Poliţiei Afgane sunt actorii principali în asigurarea unui climat de securitate stabil pentru populaţia locală, prin patrule de proximitate atât pe timp de zi, cât şi de noapte, astfel încât ameninţările forţelor insurgente la adresa locuitorilor să fie reduse sau chiar eliminate. În ultima perioadă, datorită prezenţei şi implicării mult mai active a Poliţiei, locuitorii districtelor Dand şi Daman au prins încredere în capacitatea acestora de a le oferi protecţie şi siguranţă, ducând implicit la o creştere a nivelului de trai şi de educaţie.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


BIZONUL NEGRU 20.11
Publicat pe: 11.09.2020
Afişări: 162

Medic stomatolog în Afganistan
Publicat pe: 13.08.2020
Afişări: 280

C.O. VID
Publicat pe: 11.08.2020
Afişări: 270

Călătorie până la țintă
Publicat pe: 30.06.2020
Afişări: 471

ÎNAPOI ÎN VIITOR
Publicat pe: 13.05.2020
Afişări: 434
Emblema ”Black Vipers” şi drapelul românesc
Emblema "Black Vipers" şi drapelul românesc
Publicat pe: 06.05.2020
Afişări: 450
Datorie și altruism
Datorie și altruism
Publicat pe: 16.04.2020
Afişări: 278

Transfer de autoritate în Kandahar
Publicat pe: 20.02.2020
Afişări: 901

Citeşte şi:

Militarii din Compania 2 Protecţia Forţei KAF/GDA, în cooperare cu militarii americani şi din forţele de securitate afgane, interacţionează cu liderii locali din aria de responsabilitate
Publicat pe 30.03.2015
Începând cu 3 martie, Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada" a început integrarea în Batalionul de Protecţia Forţei pentru Baza Militară Kandahar,...

Comentarii