Șaptezeci şi unu de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe

Garda de Onoare prezintă onorul

”Ziua eliberării oraşului Sfântu Gheorghe”, eveniment sărbătorit în fiecare an în data de 8 septembrie, a fost marcat şi în 2015 printr-un  ceremonial militar şi religios, la placa comemorativă din faţa Primăriei din localitate.

Aniversarea  celor şaptezeci şi unu de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe de sub dominaţia hortysto-fascistă a reunit un număr mare de militari şi civili, locuitori ai municipiului reşedinţă de judeţ. Programul ce a debutat cu întâmpinarea oficialităţilor: prefectul judeţului, Sebastian Cucu,  însoţit de comandantul garnizoanei, locotenent-colonel Ion Nicolae Popescu, a continuat cu acordarea onorului militar de către Garda de Onoare, urmat de salutul drapelelor de luptă şi intonarea Imnului naţional.

Anul acesta au fost prezenţi la eveniment şi membrii ”Ștafetei Veteranilor”, care fac parte din Grupul de iniţiativă INVICTUS, grup format în anul 2014 din pasionaţi de sport, ce şi-a propus participarea la diferite evenimente, menite să creeze o punte de legătură între armată şi societatea civilă.

Prima parte a traseului ”Ștafetei Veteranilor”, cu o lungime de 200 de kilometri, a inclus localităţile: Bucureşti, Ploieşti, Braşov şi Sfântu Gheorghe, iar în fiecare localitate unde s-au dat lupte, purtătorii ştafetei au înmânat un drapel naţional veteranilor de război din cea de a doua conflagraţie mondială.

”Am alergat alături de tata pentru a omagia eroii” - ne-au mărturisit la finalul cursei, cu atâta seninătate, Valentin Mihail Neagu şi Alexandra Codruța Neagu, doi fraţi plini de energie care au ales să-şi urmeze tatăl  (plutonierul-major Petre Neagu), şi de această dată, în frumoasa iniţiativă INVICTUS.

”Sacrificiul impune respect”

 În discursul pe care l-a rostit cu ocazia sărbătoririi „Zilei eliberării oraşului Sfântu Gheorghe”, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a spus, printre altele: „Serbăm astăzi, 8 septembrie, una dintre cele mai importante zile din istoria oraşului nostru, Sfântu Gheorghe fiind primul oraş din Ardealul de nord eliberat de sub ocupaţia hortysto-fascistă (…). Cei care au pornit la luptă, acum 71 de ani, pentru eliberarea oraşului nostru şi apoi a Ardealului de nord nu erau mai lipsiţi de griji  de problemele vieţii decât suntem noi, cei de astăzi, însă dorinţa de libertate şi dragostea de ţară au stat mai presus de orice altceva şi i-a transformat în eroi. Noi, cei de astăzi, avem datoria sfântă de a aduce un pios omagiu tuturor celor care şi-au dat viaţa pentru apărarea libertăţii şi integrităţii ţării, celor care cu preţul vieţii au plătit şansa cetăţenilor de azi ai României de a se bucura de toate drepturile şi libertăţile pe care statele moderne ale lumii contemporane le oferă cetăţenilor lor (...). Doresc, pe această cale, să mulţumesc membrilor <Ștafetei Veteranilor> şi tuturor care s-au alăturat acestei acţiuni, deopotrivă militari şi voluntari, în semn de recunoştinţă faţă de cei care au luptat ori au murit pe front.”

Nu putem trece cu vederea prezenţa la activitate a veteranilor de război din judeţ, care au ţinut să participe la acest eveniment, în ciuda vârstei înaintate şi a inerentelor probleme pe care aceasta le aduce.

În aplauzele celor prezenţi, sărbătoarea  „Zilei eliberării oraşului Sfântu Gheorghe” s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Tabără de instrucție la munte - vara
Tabără de instrucție la munte - vara
Publicat pe: 02.09.2022
Afişări: 18

Spectacolul tinerilor artilerişti
Publicat pe: 14.07.2022
Afişări: 135

Trageri în premieră, cu sistemul HIMARS
Publicat pe: 10.06.2022
Afişări: 33

Exercițiul PUMA - 22
Publicat pe: 23.03.2022
Afişări: 389

Antrenamentul preciziei
Publicat pe: 22.03.2022
Afişări: 284

Exercițiul multinațional JUSTICE EAGLE 22.1
Publicat pe: 11.03.2022
Afişări: 182

ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 718

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 937
Hohenfels, prima provocare
Hohenfels, prima provocare
Publicat pe: 17.09.2021
Afişări: 466

PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 691

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 827

Citeşte şi:

Militarii organizaţi voluntar în grupul " Invictus România " au luat startul vineri, 4 septembrie, în a doua ediţie a "Ştafetei Veteranilor". De data...
Un pios omagiu pentru eroii români
Publicat pe 11.11.2015
Miercuri, 11 noiembrie, la Monumentul eroilor căzuţi în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, din faţa Palatului Naţional al Copiilor, a...
Invictus Team România
Publicat pe 03.10.2017
„Invictus” provine din latină și înseamnă neînfrânt, neînvins sau necucerit. În anul 1875, William Ernest Henley a compus un poem cu același nume,...

Comentarii