Șaptezeci şi unu de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe

Garda de Onoare prezintă onorul

”Ziua eliberării oraşului Sfântu Gheorghe”, eveniment sărbătorit în fiecare an în data de 8 septembrie, a fost marcat şi în 2015 printr-un  ceremonial militar şi religios, la placa comemorativă din faţa Primăriei din localitate.

Aniversarea  celor şaptezeci şi unu de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe de sub dominaţia hortysto-fascistă a reunit un număr mare de militari şi civili, locuitori ai municipiului reşedinţă de judeţ. Programul ce a debutat cu întâmpinarea oficialităţilor: prefectul judeţului, Sebastian Cucu,  însoţit de comandantul garnizoanei, locotenent-colonel Ion Nicolae Popescu, a continuat cu acordarea onorului militar de către Garda de Onoare, urmat de salutul drapelelor de luptă şi intonarea Imnului naţional.

Anul acesta au fost prezenţi la eveniment şi membrii ”Ștafetei Veteranilor”, care fac parte din Grupul de iniţiativă INVICTUS, grup format în anul 2014 din pasionaţi de sport, ce şi-a propus participarea la diferite evenimente, menite să creeze o punte de legătură între armată şi societatea civilă.

Prima parte a traseului ”Ștafetei Veteranilor”, cu o lungime de 200 de kilometri, a inclus localităţile: Bucureşti, Ploieşti, Braşov şi Sfântu Gheorghe, iar în fiecare localitate unde s-au dat lupte, purtătorii ştafetei au înmânat un drapel naţional veteranilor de război din cea de a doua conflagraţie mondială.

”Am alergat alături de tata pentru a omagia eroii” - ne-au mărturisit la finalul cursei, cu atâta seninătate, Valentin Mihail Neagu şi Alexandra Codruța Neagu, doi fraţi plini de energie care au ales să-şi urmeze tatăl  (plutonierul-major Petre Neagu), şi de această dată, în frumoasa iniţiativă INVICTUS.

”Sacrificiul impune respect”

 În discursul pe care l-a rostit cu ocazia sărbătoririi „Zilei eliberării oraşului Sfântu Gheorghe”, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a spus, printre altele: „Serbăm astăzi, 8 septembrie, una dintre cele mai importante zile din istoria oraşului nostru, Sfântu Gheorghe fiind primul oraş din Ardealul de nord eliberat de sub ocupaţia hortysto-fascistă (…). Cei care au pornit la luptă, acum 71 de ani, pentru eliberarea oraşului nostru şi apoi a Ardealului de nord nu erau mai lipsiţi de griji  de problemele vieţii decât suntem noi, cei de astăzi, însă dorinţa de libertate şi dragostea de ţară au stat mai presus de orice altceva şi i-a transformat în eroi. Noi, cei de astăzi, avem datoria sfântă de a aduce un pios omagiu tuturor celor care şi-au dat viaţa pentru apărarea libertăţii şi integrităţii ţării, celor care cu preţul vieţii au plătit şansa cetăţenilor de azi ai României de a se bucura de toate drepturile şi libertăţile pe care statele moderne ale lumii contemporane le oferă cetăţenilor lor (...). Doresc, pe această cale, să mulţumesc membrilor <Ștafetei Veteranilor> şi tuturor care s-au alăturat acestei acţiuni, deopotrivă militari şi voluntari, în semn de recunoştinţă faţă de cei care au luptat ori au murit pe front.”

Nu putem trece cu vederea prezenţa la activitate a veteranilor de război din judeţ, care au ţinut să participe la acest eveniment, în ciuda vârstei înaintate şi a inerentelor probleme pe care aceasta le aduce.

În aplauzele celor prezenţi, sărbătoarea  „Zilei eliberării oraşului Sfântu Gheorghe” s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 186
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 54
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 128
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 106
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 96

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 128
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 93
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 170

Citeşte şi:

Militarii organizaţi voluntar în grupul " Invictus România " au luat startul vineri, 4 septembrie, în a doua ediţie a "Ştafetei Veteranilor". De data...

Comentarii