O altă misiune îndeplinită cu succes de vânătorii de munte argeşeni

Locotenent-colonel Florin-Corneliu Şoltuz, comandantul Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada" primeşte raportul de la comandanţii de companie în urma executării apelului nominal

 

Ceremonia de repatriere din Afganistan a militarilor Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada" s-a desfăşurat  joi, 10 septembrie, în Piaţa Centrală din municipiul Curtea de Argeş.

După şase luni de misiune în teatrul de operaţii, cei 420 de militari argeşeni au raportat: "Misiune îndeplinită!" în prezenţa ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa, a şefului Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ionel Ciucă, a şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, şi a reprezentanţilor eşaloanelor superioare. De asemenea, familiile şi apropiaţii militarilor sosiţi din teatrul de operaţii au fost prezenţi la ceremonia de repatriere.

După trecerea în revistă a formaţiei,  efectuarea apelului solemn a  constituit evocarea eroilor batalionului  şi prezentarea împrejurărilor în care aceştia au dat jertfa supremă pentru Patrie, retrăind prin acest moment emoţiile şi tensiunea specifică teatrului de operaţii: sublocotenent post-mortem Aurel Marcu, sublocotenent post-mortem Florin Bădiceanu, sublocotenent post-mortem Dan Ciubotaru, sublocotenent post-mortem Paul Caracudă, sublocotenent post-mortem Valerică Leu. Cinste şi onoare memoriei lor!

"Suntem astăzi la ceas de bilanţ, după o nouă provocare la care am răspuns cu determinare şi curaj, respectiv misiunea «Resolute Support» pentru protecţia bazei militare din Kandahar şi a zonei de proximitate" - şi-a început alocuţiunea sa, comandantul Batalionului 33 Vânători de Munte,  locotenent-colonel Florin-Corneliu Şoltuz.

"Am constituit pentru o perioadă de şase luni o structură de forţe combinate, româno-americană, iar centrul de greutate al acţiunilor noastre a fost populaţia locală. Împreună cu militarii americani am reuşit să atingem starea finală dorită, mai precis, nicio rachetă nu a lovit baza Kandahar, militarii forţelor de coaliţie nu au căzut în luptă, iar forţele de securitate afgane sunt pregătite pentru preluarea responsabilităţilor în arie, în vederea asigurării climatului de stabilitate necesar menţinerii  legitimităţii guvernării provincial-locale."

Pe timpul desfăşurării misiunii din Afganistan, în perioada februarie-septembrie 2015, militarii români au avut ca principale sarcini asigurarea protecţiei bazei militare de la Kandahar şi consilierea militarilor din forţele de securitate afgane, contribuind astfel la realizarea unui climat de securitate necesar stabilităţii politice şi sociale în zonă.

Ministrul apărării naţionale a apreciat că "prezenţa militarilor Batalionului 33 Vânători de Munte în teatrul de operaţii din Afganistan, alături de celelalte structuri ale Armatei României, constituie un factor de stabilitate şi, împreună cu partenerii americani,  misiunile încredinţate au fost îndeplinite cu succes, dovedind că sunt o structură de elită a Armatei Române."

Militarii Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada" au participat, până în prezent, la cinci misiuni externe: în teatrele de operaţii din Irak (UNAMI - septembrie 2005–martie 2006) şi Afganistan (ISAF III în iunie 2007 – ianuarie 2008 şi în ianuarie-august 2010, ISAF IV în iulie 2012–februarie 2013, RESOLUTE SUPPORT – în februarie-septembrie 2015).

După ceremonie, în onoarea vânătorilor de munte, pianistul Adrian Leonard Mociulschi şi naistul Nicolae Voiculeţ au susţinut un concert la Centrul de Cultură şi Arte "George Topârceanu" din Curtea de Argeş, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu".

Concertul susţinut în faţa militarilor români a fost organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale, iar cei doi muzicieni au interpretat lucrări de George Enescu, Johann Sebastian Bach şi Ludwig von Beethoven.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 34
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 116
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 95
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 87

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 118
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 153
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Comentarii