Divizia 4 Infanterie "Gemina" îşi desfăşoară forţele în Cincu

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 18.09.2015

În perioada 7-18 septembrie 2015, în facilităţi de instruire ale Forţelor Terestre, dispuse în zonele localităţilor Dud-Tauţ, Turda, Cincu, Rotunda şi Jigodin, unităţi şi mari unităţi din compunerea Diviziei 4 Infanterie "Gemina" participă la exerciţiul "Someş-15".

Acţiunile militare planificate în scenariul "Someş-15" sunt integrate în cadrul operaţional dat de desfăşurarea în aceeaşi perioadă a exerciţiului inter-instituţional, de nivel strategic, "Histria 15", condus de Ministerul Apărării Naţionale, prin Statul Major General.

În organizarea structurală, divizia este întărită cu structuri operaţionale puse la dispoziţie de alte categorii de forţe ale armatei, iar în vederea realizării instruirii într-un mediu multinaţional aliat, alături de militarii români se antrenează şi o subunitate de infanterie marină a United States Marine Corps Forces Europe din cadrul "Black Sea Rotational Force 15-2".

Cadrul geostrategic al exerciţiului "Someş-15" este imaginat într-o zonă în care, de-a lungul unei perioade de aproximativ un an şi jumătate, o situaţie cu potenţial de criză s-a dezvoltat până la atingerea nivelului de agresiune armată. Exerciţiul "Someş-15" are la bază un scenariu fictiv, complex, adaptat mediului de securitate actual, în conformitate cu legislaţia naţională în domeniul apărării şi securităţii naţionale şi internaţionale. Reale sunt doar structurile armate jucate, astfel încât, în baza pregătirii anterioare şi a celei acumulate prin desfăşurarea exerciţiului, acestea să fie în măsură ca, în situaţii de criză sau pe timp de război, să îşi îndeplinească misiunile pentru care au fost destinate. Principiul fundamental operaţional este cel al apărării colective, al cooperării mutuale între state suverane aliate, pentru asigurarea indivizibilităţii aliaţilor în parte.

Apărare pe aliniamente succesive

Potrivit scenariului, în faza critică a dinamicii conflictului, forţe inamice au declanşat ofensiva terestră, încercând forţarea frontierei şi ocuparea de teritorii. În baza ordinului de operaţii primit, forţele Diviziei 4 Infanterie, dispuse în zona de responsabilitate repartizată, desfăşoară acţiuni de întârziere, amenajând aliniamente de apărare succesive, produc pierderi însemnate inamicului şi opresc ofensiva acestuia pe aliniamentul ordonat, până la introducerea în luptă a structurilor operaţionale aliate.

Colonelul Cornel Scurt, comandantul Batalionului 812 Infanterie, se află din nou, cu subordonaţii, în poligonul din Cincu al Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre. "Încă din prima săptămână de dislocare am executat exerciţii tactice fără trageri de luptă şi exerciţiul tactic de simulare (SIMFTX), ocazie cu care militarii batalionului şi-au perfecţionat tehnicile, tacticile şi procedurile privind abordarea diverselor forme de luptă, în special întârzierea inamicului pe aliniamente succesive, lupta de apărare, dar şi acţiuni ofensive specifice luptei de apărare. Activităţile noastre se vor finaliza cu exerciţiul tactic cu trageri de luptă, care este planificat astăzi, unde vom beneficia de sprijinul artileriei, geniului, tancurilor şi apărării antiaeriene ale diviziei, precum şi al aviaţiei".

"Vulturilor Carpaţilor", cum sunt cunoscuţi militarii bistriţeni în teatrele de operaţii, nu le sunt străine dealurile din Cincu, deoarece aici au executat toate exerciţiile de repetare a misiunii înainte de a pleca în Irak sau Afganistan. Iar dacă la această dată execută alt tip de exerciţii, pentru ei, susţine colonelul Scurt, nu este nicio problemă. "Formele de luptă de bază – apărarea şi ofensiva – nu sunt excluse din cadrul operaţiilor de stabilitate. După cum cunoaşteţi, în teatrul de operaţii structurile care execută misiuni de patrulare pot fi angajate cu foc; ca atare, pot trece imediat la apărare. La fel, misiunile de scotocire pe care le-au executat militarii noştri se înscriu în spectrul ofensivei. Este adevărat că, în acest an, ne-am concentrat atenţia pe operaţia de apărare, însă ţin să amintesc faptul că misiunea de bază a militarilor este aceea de apărare a teritoriului naţional, singuri sau împreună cu aliaţii" - a încheiat comandantul Batalionului 812 Infanterie, colonel Cornel Scurt.

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre: "Instrucţia în teren este cea mai importantă"

La exerciţiul "Someş-15", faza desfăşurată în poligonul din Cincu, au fost prezenţi ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, comandantul Diviziei 4 Infanterie "Gemina", general de brigadă Ioan Manci, precum şi comandanţi ai marilor unităţi subordonate diviziei. La sfârşitul exerciţiului, şeful Statului Major al Forţelor Terestre a avut amabilitatea să ne dea o scurtă declaraţie: "Vreau  să vă spun că acest exerciţiu a fost unul dintre cele mai importante pe care le-am desfăşurat în forţele terestre. Am angajat în acest exerciţiu, mai mult ca până acum, un comandament operaţional, ambele comandamente de divizii şi şase brigăzi în toate poligoanele pe care forţele terestre le au la dispoziţie. În aceste poligoane am avut un număr semnificativ de ostaşi care s-au instruit şi, vreau să vă spun, ca de fiecare dată: instrucţia în teren este cea mai importantă. Într-un fel te instruieşti la simulatoare, în sălile de specialitate, şi altfel te instruieşti în teren. Iar ostaşii din forţele terestre, de la soldat la general, au demonstrat că ştiu foarte bine ce au de făcut. Apreciez foarte mult efortul care s-a făcut pentru desfăşurarea acestor exerciţii, apreciez seriozitatea militarilor şi a personalului civil care a fost parte la acest exerciţiu şi modul cum acesta s-a derulat".

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, a mai precizat că pe timpul exerciţiilor cu o astfel de anvergură se identifică multe lecţii, iar la analiza postacţiune se reia fiecare secvenţă şi ceea ce a fost identificat ca disfuncţie, de la eşalonul pluton şi până la nivel categorie de forţe, va fi analizat şi se vor căuta soluţii pentru rezolvare. "Din ceea ce am văzut până acum, nu sunt diferenţe foarte mari, trebuie să lucrăm numai la lucruri de fineţe. Procedurile se cunosc, limbajul tactic este cunoscut, trebuie doar să intrăm în profunzimea fiecărui subiect, astfel încât la următoarele exerciţii să pregătim şi mai bine tot ceea ce se întâmplă în teren."

Activităţile de instruire desfăşurate în cadrul exerciţiul "Someş-15" în poligonul Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre din Cincu, dar şi în celelalte poligoane din zona de responsabilitate a Diviziei 4 Infanterie "Gemina" sunt de cea mai mare complexitate organizatorică şi anvergură operaţională desfăşurate până acum de divizie. Ele conduc, pe de o parte, la creşterea capacităţii operaţionale a structurilor noastre militare şi, pe de alta, la promovarea de către România a stabilităţii regionale. Mai mult, antrenarea alături de militari români a unei subunităţi de infanterie marină americană este dovada permanentizării acestei cooperări în domeniul operaţional şi se adăugă, la acest nivel, eforturilor aliate de asigurare a securităţii regionale.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 189
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 57
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 128
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 106
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 96

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 128
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 93
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 170

Citeşte şi:

ATENŢIE... TRAG "ŞOIMII"!
Publicat pe 19.08.2014
La începutul lunii august, un pluton din compania KAF GDA a executat trageri cu armament uşor de infanterie în poligonul de pe baza KAF, alături de...

Comentarii