"Prutul-15", un exerciţiu multinaţional unde s-a vorbit numai limba română

Cele două plutoane au cucerit punctul de sprijin de pluton al inamicului şi, cu sprijinul plutonului de paraşutişti, atacă un punct de sprijin de pluton din adâncimea companiei inamicului
Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 24.09.2015

Timp de o săptămână, un pluton de militari în termen din Brigada 3 Infanterie Motorizată "Dacia" a Armatei Naţionale a Republicii Moldova s-a instruit împreună cu militari din Batalionul 151 Infanterie "Războieni" din Iaşi.

Militarii ieşeni nu sunt la prima activitate de instruire în comun cu militarii din Armata Naţională a Republicii Moldova (ANRM). Cu doi ani în urmă, ei au participat la un exerciţiu similar, la Cahul, pe timpul căruia au făcut schimb de experienţă cu militarii moldoveni, iar aceştia au aplicat, în procesul de instrucţie, unele proceduri specifice armatelor NATO. "Suntem deosebit de onoraţi că am avut ocazia reciprocităţii şi organizării acestui exerciţiu – a declarat şeful de stat major al Batalionului 151 Infanterie, conducător al exerciţiului, locotenent-colonel Irinel Apostolescu. La planificarea exerciţiului ne-am propus obiective destul de îndrăzneţe deoarece vrem să verificăm compatibilităţile procedurale, să dezvoltăm relaţiile dintre cele două armate şi, bineînţeles, să ne cunoaştem la nivel de suflet pentru că, între cele două maluri ale Prutului există legături de suflet pe care nu le putem ignora. Ca un element inedit, pot spune că militarii din Republica Moldova sunt militari în termen – noi aproape că am uitat ce înseamnă să faci instrucţie cu militari conscripţi –, sunt foarte bine pregătiţi, cu vigoarea tinereţii celor 18-19 ani, sunt disciplinaţi, motivaţi şi, în pofida vârstei lor, am avut ceva de învăţat de la ei".

Un schimb de experienţă benefic pentru ambele părţi

Subunităţile din ANRM au fost integrate în plutoanele româneşti, câte o grupă la fiecare pluton de manevră, iar la comanda celor două plutoane a fost un ofiţer din Batalionul 151 Infanterie şi unul din Brigada 3 Infanterie Motorizată. "În acest fel, am făcut plutoane mixte, pentru a vedea dacă, la nivel acţional şi procedural, îi putem integra pe colegii noştri din Republica Moldova, ceea ce acum, la sfârşitul exerciţiului, s-a dovedit a fi un succes."

Maior Paul Curt, comandant de companie în Batalionul 151 Infanterie, consideră că militarii basarabeni s-au integrat foarte bine în cadrul subunităţii, chiar dacă timpul petrecut împreună a fost destul de scurt: "Sunt deschişi, bine intenţionaţi, dornici de a învăţa tactici şi proceduri pe care noi, cu experienţa câştigată în misiunile din teatrele de operaţii, le-am exersat şi perfecţionat, iar acum putem să-i învăţăm şi pe ei". Cu doi ani în urmă, maiorul Paul Curt a participat la o activitate asemănătoare în Republica Moldova, la Cahul, în cadrul operaţiunii "Scutul Păcii". "Sunt bucuros că aici, la Iaşi, am putut să mă întâlnesc cu vechi camarazi, pe care i-am cunoscut în Republica Moldova".

Locotenent-colonelul Vasile Lungu este comandantul Batalionului 31 Mecanizat, din care fac parte militarii moldoveni. "Scopul principal al exerciţiului, atât pentru noi cât şi pentru militarii din România, este standardizarea conducerii subunităţilor la nivel comandanţi de grupe, plutoane şi companie, şi antrenarea lor practică pentru executarea unor misiuni de luptă. Procesul de instruire al militarilor din Republica Moldova nu diferă faţă de cel din unităţile militare din România, însă militarii noştri au avut ocazia să înveţe ceva nou şi sper că acest schimb de experienţă se va realiza şi în viitor." Plutonierul Denis Sin este administratorul de subunitate al militarilor din ANRM care participă la exerciţiul "Prutul-15". "Ceea ce fac eu implică suportul logistic al contingentului de militari din Republica Moldova. Am avut condiţii foarte bune de cazare şi mi-a plăcut foarte mult organizarea dumneavoastră. Echipamentele pe care le avem, atât noi, cât şi dumneavoastră, sunt bune şi chiar dacă sunt unele diferenţe, eu cred că sunt compatibile şi nu pun probleme în folosirea în comun pe timpul îndeplinirii misiunilor."

În Mogoşeşti, s-au pus în aplicare toate procedurile învăţate şi exersate timp de o săptămână

La sfârşitul perioadei de instruire în comun, militarii români şi moldoveni au executat un exerciţiu de tip FTX (Field Training Exercise – Exerciţiu tactic fără trageri de luptă) în poligonul automatizat Mogoşeşti, din apropierea localităţii Iaşi. Exerciţiul a fost conceput pe baza unui scenariu semnificativ pentru a instrui subunităţile participante în planificarea şi desfăşurarea operaţiilor intermediare şi ofensive, complementar cu executarea întregii game de acţiuni militare, în conformitate cu misiunea primită.

În afara militarilor din Batalionul 151 Infanterie şi din Brigada 3 Infanterie Motorizată din Republica Moldova, au luat parte la exerciţiu: un pluton de paraşutişti din Batalionul 630 Paraşutişti "Smaranda Brăiescu" din Bacău, două aeronave IAR-99 "Şoim" şi un elicopter MEDEVAC de tip IAR-330L Puma SOCAT de la Baza 95 Aeriană din Bacău.

Exerciţiul a fost conceput astfel încât militarii să exerseze ofensiva din mişcare, cu sprijinul focului transportoarelor blindate, al armamentului greu de infanterie din dotarea companiei şi cu sprijinul aviaţiei. După ce plutonul de paraşutişti a atacat punctul de comandă al adversarului, pentru a dezorganiza conducerea trupelor, compania de infanterie comandată de maiorul Paul Curt s-a deplasat din raionul de staţionare pe aliniamentul de plecare la ofensivă. Două plutoane de infanterie (formate din militari români şi moldoveni) au atacat limita dinainte a apărării inamicului, beneficiind de sprijinul aviaţiei (CAS – Close Air Support/ Sprijin Aerian Apropiat), în timp ce un al treilea pluton a executat o manevră de învăluire pentru a cuceri punctul de sprijin al plutonului inamic. Ulterior, compania de infanterie a realizat joncţiunea cu plutonul de paraşutişti, a atacat punctul de sprijin de pluton din adâncimea companiei inamice şi, după cucerirea acestuia, au trecut la consolidarea aliniamentului atins. În desfăşurarea exerciţiului, pe timpul atacului limitei dinainte a apărării inamicului, a fost creat şi un moment MEDEVAC, în care un rănit a fost evacuat cu ambulanţa militară până în adâncimea dispozitivului propriu, de unde a fost preluat de către un elicopter IAR-330L Puma SOCAT.

Exerciţiul a fost foarte solicitant pentru infanterişti, atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere tactic, deoarece ei a trebuit să pună în practică toate procedurile învăţate şi exersate pe timpul STX-urilor (STX - Situational Training Exercise/ Exerciţiu pentru rezolvarea unei situaţii tactice) desfăşurate în poligonul Garofeanu. Sprijinul aerian şi cooperarea cu paraşutiştii au sporit complexitatea exerciţiului, angrenând şi militarii JTAC (Joint Terminal Attack Controller - Militar care indică ţintele aviaţiei/artileriei navale date în sprijin), cei care sunt interfaţa dintre militarii forţelor terestre (care duc acţiuni la sol), şi piloţii aeronavelor (care le asigură sprijinul aerian).

Un exerciţiu multinaţional, unde s-a vorbit numai limba română

Dacă la începutul articolului am prezentat opiniile militarilor noştri şi ale celor din Cahul privind săptămâna de instrucţie desfăşurată în Garofeanu, la sfârşitul FTX-ului i-am cerut părerea şi unui paraşutist care a acţionat în dispozitivul inamicului. "A fost un exerciţiu solicitant, bazat pe un scenariu foarte complex. Per total, din punctul nostru de vedere, considerăm că a fost o reuşită. Pentru mine a fost o experienţă inedită să fiu la un exerciţiu multinaţional unde se vorbeşte numai limba română. Mi-a plăcut mult de militarii din Republica Moldova: sunt foarte receptivi, deschişi la nou şi chiar mi-ar plăcea să mai particip la exerciţii în comun cu ei".

Comandantul Batalionului 151 Infanterie, colonelul Marius Iacobuţ, a supravegheat permanent desfăşurarea exerciţiilor de tip STX, cât şi pregătirea şi desfăşurarea exerciţiului FTX din poligonul Mogoşeşti. La sfârşitul activităţii, după analiza postacţiune cu participanţii la exerciţiu, a avut amabilitatea să ne prezinte concluzia dumnealui asupra modului în care s-a desfăşurat instrucţia militarilor români şi moldoveni, precum şi asupra desfăşurării FTX-ului în Mogoşeşti. "Efortul a fost constant şi de o intensitate mare, dat fiind faptul că subunităţile sunt dislocate de câteva zile în Mogoşeşti, timp în care au executat acţiuni intermediare, acţiuni de securitate a zonei de dispunere şi acţiuni ofensive pe secvenţe ale luptei, pentru că poligonul nu ne permite desfăşurarea normală a subunităţilor. Am reuşit să integrăm militarii moldoveni realizând nişte structuri mixte: fiecare pluton a fost constituit din două grupe de militari români şi o grupă de militari moldoveni. Aceasta ne-a permis să realizăm o coeziune şi o cooperare mai bună pe parcursul acestei perioade de instrucţie şi ne-a ajutat în atingerea obiectivelor pe care le-am avut, acelea de a ne coordona şi de a închega structurile privind aplicarea procedurilor acţionale, dar şi relaţiile umane care se creează pe timpul acţiunilor neîntrerupte preţ de 24 de ore".

Despre exerciţiul tactic în teren, care a încheiat instrucţia comună a militarilor din cele două armate, colonelul Iacobuţ consideră că acţiunile au fost conduse şi desfăşurate în condiţii foarte bune: "Am putut observa modalităţile în care structurile tip grupă şi pluton au acţionat în teren pentru rezolvarea unor incidente tactice, cât şi modalitatea de cooperare foarte bună cu aviaţia pentru sprijin cu foc şi evacuare medicală".

Camarazii moldoveni care s-au instruit împreună cu "Lupii Negri"  din Iaşi fac parte din Batalionul 31 Mecanizat din Brigada 3 Infanterie Motorizată "Dacia", dislocată în localitatea Cahul. Marea unitate a fost înfiinţată prin decret prezidenţial în data de 24 februarie 1992 şi până în prezent a participat la misiuni naţionale şi internaţionale precum: misiuni de menţinere a păcii în zona de est a Republicii Moldova, în urma conflictului de pe Nistru, misiune care continuă şi în prezent; căutarea şi neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate în teatrul de opeaţii din Irak; colectarea şi stocarea pesticidelor pe teritoriul Republicii Moldova; exerciţii multinaţionale în Ucraina şi  România.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 40
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 40
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 41
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 89
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 83
Curs intensiv de luptă urbană
Efort, motivaţie şi dorinţa de a fi cel mai bun
Publicat pe: 19.12.2022
Afişări: 56
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
”Sky Guardians”, prima piatră de hotar
Publicat pe: 28.11.2022
Afişări: 88

L.F.X. “TOMIS 22.11.2”
Publicat pe: 18.11.2022
Afişări: 115

Citeşte şi:

Marţi, 24 ianuarie, la Iaşi, locul unde s-a "plămădit" Unirea Principatelor, a fost sărbătorită, cu fast, împlinirea a 158 de ani de la ceea ce acest...

Comentarii