Geniştii brăileni întind poduri peste Dunăre

Traversarea tehnicii militare pe bac
Maior George POPA
Publicat pe 18.09.2015

Prin participarea structurilor Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos" la fazele exerciţiului din raionul Feteşti şi poligonul Vărsătura comanda marii unităţi a avut în intenţie să verifice şi, totodată,  să demonstreze capabilităile de trecere peste fluviul Dunărea.

 

În desfăşurarea activităţilor au fost implicaţi peste 600 de militari şi 150 de mijloace tehnice aparţinând Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos", structurilor din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, Statului Major al Forţelor Navale, precum şi altor structuri din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În programul activităţilor desfăşurate în poligonul Vărsătura au fost incluse: amenajarea şi deservirea unor puncte de trecere peste fluviul Dunărea folosind mijloacele tehnice din dotarea Batalionului Nave Treceri Fluviale, pe pod de pontoane şi mijloace din dotarea Batalionului 72 Geniu "Matei Basarab", trecerea peste obstacole folosind tehnică specifică, acţiunea militarilor din structurile specializate pentru înlăturarea potenţialelor pericole stabilite prin scenariul exerciţiului.

La acest exerciţiu s-a acţionat, în primul rând, cu comandamentul brigăzii, care planifică şi conduce sprijinul de geniu la nivel operativ, şi cu structurile de geniu dislocate în teren din cadrul Batalionului 72 Geniu "Matei Basarab", Batalionului Nave Treceri Fluviale, Batalionului 3 Geniu "General Constantin Poenaru", Batalionului 110 Sprijin Logistic "Mareşal Constantin Prezan", Grupurilor 4 şi 5 EOD,  subunităţilor de brigadă, în raioanele Feteşti şi Vărsătura, şi  Batalionului 52 Geniu "Tisa" în poligonul Cincu. La efectivul participant la acest exerciţiu din partea Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos", s-au adăugat peste 600 de militari din toate structurile sistemului naţional de apărare şi 150 echipamente (tancuri, infanterie, marină, aviaţie, artilerie, geniu, artilerie antiaeriană, NBC, comunicaţii, EOD, mentenanţă, asigurare medicală, logistică).

Acest exerciţiu a reprezintat o mare provocare pentru comandamentul brigăzii şi unităţile subordonate, care vor au acţionat întrunit cu structuri din cadrul tuturor categoriilor de arme şi cu celelalte structuri din sistemul naţional de apărare şi un bun prilej de verificare şi evaluare a comenzii şi controlului la nivelul brigăzii, având planificate concomitent exerciţii cu batalioanele subordonate precum şi modul de cooperare între structurile brigăzii şi celelalte structuri participante la exerciţiu. Pe perioada derulării exerciţiului s-au verificat şi evaluat: deplasarea şi redislocarea structurilor de pontonieri pe roţi şi pe apă cu sprijinul batalionului de nave, pe o distantă de peste 200 km, planificarea, organizarea şi realizarea a două sectoare de treceri,  concomitent,  pe toate tipurile de puncte de treceri pe care le poate organiza brigada şi asigurarea instruirii şi  mobilităţii a peste 100 mijloace din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, Brigăzii 1 Mecanizate, Brigăzii 15 Mecanizate, Regimentului 53 Rachete Antiaeriene şi structurilor logistice din Comandamentul Logistic Întrunit. În atenţia evaluatorilor s-au aflat, de asemenea, dislocarea structurilor de geniu din cadrul Batalionului 3 Geniu şi Batalionului 52 Geniu pe distanţe de peste 200 km în vederea amenajării raioanelor sectoarelor de treceri şi pentru realizarea sprijinului genistic în cooperare cu structura de geniu a Brigăzii 81 Mecanizate, în poligonul Cincu, capacitatea Batalionului 110 Sprijin Logistic şi Secţiei 110 Mentenanţă de a realiza cazarea, hrănirea, transportul, aprovizionarea cu materiale, muniţii şi CL şi achiziţia de servicii pentru forţele participante în raioanele Vărsătura şi Feteşti; capacităţile actuale ale poligonului de treceri Vărsătura şi nevoile de dezvoltare în vederea omologării poligonului şi întrebuinţării sale pentru instruirea la apă a tuturor structurilor din zona de sud-est. 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 187
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 57
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 128
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 106
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 96

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 128
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 93
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 170

Citeşte şi:

Fluviul Dunărea – braţul Borcea • Gata pentru luptă
Publicat pe 17.09.2015
În perioada 8-18 septembrie, Regimentul 53 Rachete Antiaeriene "Tropaeum Traiani", din garnizoana Medgidia, a participat la exerciţiul inter-...
Sublocotenent Andreea Ciontu, la tragere cu pistolul pe timpul exerciţiului "Histria-15"
Publicat pe 12.10.2015
Era o zi de toamnă liniştită, care părea normală pentru majoritatea dintre noi, însă nu şi pentru mine. Era data de 7 septembrie 2015 şi cu toţii...
Cercetaşii traversează braţul Arapu al fluviului Dunărea cu transportoarele amfibii blindate TABC-79
Publicat pe 08.09.2016
Poligonul Vărsătura, de la marginea Brăilei, a fost timp de aproape o lună "teatrul de operaţii" al cercetaşilor din Batalionul 528 Cercetare, al...

Comentarii