Prima aplicaţie

Sublocotenent Andreea Ciontu, la tragere cu pistolul pe timpul exerciţiului "Histria-15"
Sublocotenent Andreea CIONTU
Publicat pe 12.10.2015

Era o zi de toamnă liniştită, care părea normală pentru majoritatea dintre noi, însă nu şi pentru mine. Era data de 7 septembrie 2015 şi cu toţii eram adunaţi în parcul auto, unde se făceau ultimele verificări şi instructaje pentru începerea marşului pe roţi, în vederea participării la exerciţiul "Histria-15".

Pentru majoritatea persoanelor din jurul meu era ceva firesc, nu era prima aplicaţie la care participau, însă eu eram foarte emoţionată, curioasă, gata  pentru o nouă provocare, şi anume: primul meu exerciţiu tactic în cadrul unui batalion de infanterie.

Experienţa trăită a fost inedită, prin prisma căreia am reuşit să-mi creez o imagine clară asupra a ceea ce presupune o situaţie reală de război şi a modului de acţiune într-un asemenea context. Am învăţat aici că un lucru esenţial în cadrul instituţiei militare îl reprezintă coeziunea grupului  şi că numai împreună putem acţiona în mod eficient. Este minunat  modul în care cu toţii ne îndreptăm spre un obiectiv comun, ştiind că în orice moment, lângă noi se află un camarad pe care ne putem baza. Prin urmare, secretul reuşitei este echipa.

În tot acest timp, care a vizat  pregătirea şi instrucţia militarilor, aceştia au dat dovadă de un real profesionalism, fiecare dintre ei ştiind exact atribuţiile pe care le are de îndeplinit,  unde şi cum trebuie să acţioneze. Printre altele, m-a surprins în mod plăcut pregătirea şi capacitatea de comandă şi coordonare a comandanţilor de plutoane. Deşi mulţi dintre ei, asemeni mie, nu se desprinseseră de mult timp de băncile şcolii, au demonstrat totuşi  că s-au adaptat rapid şi pot comanda fără niciun fel de probleme un pluton de infanterie. De asemenea, au convins că pot face faţă provocărilor şi situaţiilor inopinate, fiind în măsură să ia cele mai bune decizii într-un timp oportun.

Un alt câştig pe care consider că mi l-a adus participarea la acest exerciţiu a fost legarea unor noi prietenii. În cele două săptămâni petrecute în garnizoanele Topraisar şi Feteşti am avut posibilitatea de a comunica mai mult, de a petrece mai mult timp împreună; altfel spus, de a ne cunoaşte mai bine. Situaţiile tactice în care am fost plasaţi cu toţii, necesitatea  de a lua decizii şi de a  acţiona împreună au contribuit la apropierea noastră şi la închegarea colectivului.

Exerciţiul "Histria-15" a reprezentat o provocare atât pentru mine, cât şi pentru colegii mei. Acest lucru s-a datorat faptului că exerciţiul a fost unul de tip întrunit, cu unităţi din cadrul tuturor categoriilor de forţe. Ceea ce m-a impresionat în mod deosebit a fost traversarea Dunării de către forţele şi tehnica îmbarcate pe portiţă şi bac. Această acţiune a avut ca scop demonstrarea capacităţii de traversare a unui curs de apă, precum şi a mobilităţii trupelor proprii.

Exerciţiul în sine a fost cu adevărat spectaculos datorită situaţiei tactice create. A fost folosită muniţie de manevră de către aviaţia care a survolat zona, sistemul antiaerian şi vedeta dragoare. Totodată, au avut loc trageri cu mitralierele dispuse pe TAB-uri, dar şi cu armamentul de infanterie aflat în dotarea militarilor. Toate acestea au dat naştere unui scenariu care, preţ de câteva minute, m-a determinat să trăiesc senzaţia câmpului de luptă real.

Faptul că exerciţiul nu s-a desfăşurat într-un poligon, ci într-o  zonă situată în apropierea podului de la Feteşti, a adus plus valoare şi din perspectiva transparenţei către societatea civilă în privinţa activităţilor de instruire desfăşurate de militari. La sfârşitul exerciţiului, am putut observa în ochii celor care au venit să ne vadă pe timpul Zilei Distinşilor Vizitatori mai multă încredere în militarii români,  în  capacităţile  noastre  de  apărare şi  convingerea  că  suntem   buni,  suntem profesionişti şi că pot conta pe forţa şi determinarea noastră.

Prin urmare, consider că participarea la un exerciţiu de o asemenea amploare a reprezentat un câştig pentru mine, pentru dezvoltarea mea pe plan profesional. Deşi, cu certitudine, voi mai participa la nenumărate alte exerciţii militare, am convingerea că acesta va rămâne unul memorabil, de care, peste ani, îmi voi aminti cu drag.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Orgolii
ORGOLII
Publicat pe: 15.03.2024
Afişări: 187
Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 57
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 128
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 106
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 96

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 128
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 90
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 93
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 170

Citeşte şi:

Fluviul Dunărea – braţul Borcea • Gata pentru luptă
Publicat pe 17.09.2015
În perioada 8-18 septembrie, Regimentul 53 Rachete Antiaeriene "Tropaeum Traiani", din garnizoana Medgidia, a participat la exerciţiul inter-...

Comentarii