PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
O nouă zi de provocări la "European Best Squad Competition"

Publicat pe 20.10.2015
După o noapte petrecută în pădurile Bavariei, la o temperatură de -3 grade Celsius, pe timpul căreia concurenţii la competiţia "Cea mai bună grupă de infanterie" au dormit trei ore, la ora patru dimineaţa infanteriştii arădeni au pornit spre o nouă zi de provocări.
Frig, umezeală, oboseală şi ore nedormite – aşa ar descrie militarii români noaptea petrecută în teren, noapte în care aceştia au dormit trei ore, datorită regulilor impuse de competiţie.
În cea de a doua zi a concursului, i-am găsit pe reprezentanţii noştri obosiţi şi înfriguraţi, însă motivaţi să încheie cu succes această misiune şi încrezători în forţele propri şi în cele ale camarazilor. O nouă zi, începută cu un marş de aproximativ 18 kilometri, pornit din raionul de campare până la poligonul unde avea să se desfăşoare prima probă, şi anume şedinţa de tragere cu pistolul calibru 9 mm, ceea ce, însă, nu i-a pus în dificultate pe militarii români. O probă terminată, un alt marş de executat, pe o distanţă de aproximativ 3 kilometri, şi o nouă provocare cu care aveau să se întâlnească.
Nici cea de-a doua zi a competiţiei nu a fost lipsită de o cursă cu obstacole, însă, de această dată, militarilor le-a fost încredinţată o sarcină: au primit un ou la începutul probei, pe care trebuiau să îl "apere", astfel încât, la final, acesta să nu fie spart; altfel, primeau o penalizare de 10 minute. Au fost nevoiţi să meargă prin tunele, au avut ziduri pe care să se caţere sau să le sară, să meargă pe sfoară şi să se deplaseze folosind mâinile pe un aparat cu bare alunecoase, pe o distanţă de 10 metri. Oul buclucaş a reuşit să le dea de furcă arădenilor la anumite obstacole, însă, şi de această dată, cele trei calităţi pe care le-am enumerat în prima zi au fost evidente şi la această probă: camaraderie, motivaţie şi lucru în echipă.
O următoare provocare a fost doborârea unor inamici, materializaţi prin ţinte mişcătoare, şi salvarea unui rănit din câmpul de luptă, în situaţie tactică, ceea ce însă, pentru ai noştri, a reprezentat un moment obişnuit al unei zile de instrucţie, şi nu o probă care să le creeze probleme.
După o probă uşoară, a urmat o misiune de rezolvare a mai multor situaţii, precum: căratul unor canistre de 10 litri pe anumite distanţe, deplasări târâş pe sub concertină, transportarea unor răniţi până într-un raion de evacuare medicală, împingerea unor roţi de camion şi a unei cisterne de apă, precum şi transportarea unor lovituri de artilerie; toate acestea pe timpul parcurgerii unei distanţe de aproximativ 2 kilometri. Transportarea unui rănit, de aproximativ 90 de kilograme, într-un mediu urban, prin clădiri, pe acoperişul unei clădiri, de la al doilea etaj al unei clădiri până afară, au pus la încercare inventivitatea şi munca în echipă a militarilor, aceştia fiind nevoiţi să păşească prin ferestre înguste şi să urce pe scări de incendiu (înconjurate cu cercuri metalice), având asupra lor raniţele şi armamentul.
Ziua a continuat cu altă probă fizică, unde concurenţii au transportat greutăţi, saci, buşteni, roţi de tractoare, au tractat un vehicul tip HUMVEE pe o distanţă de 300 de metri, pe un teren înclinat. Şi proba nu s-a încheiat aici: arădenii au transportat un rănit în mediu contaminat, cu masca contra gazelor pe figură. Cea din urmă provocare a acestei zile a fost simularea unei trageri pentru a testa acurateţea vizuală şi selectivă a militarilor. În contra timp, aceştia trebuiau să selecteze ţintele care li se prezentau la începutul simulării din grila care li se afişa pe panou.
A doua zi a competiţiei reprezintă pentru militarii români încă un pas spre consolidarea încrederii în forţele lor, precum şi spre finalul acestui concurs, însă, pentru alte echipe concurente, înseamnă un abandon în echipă sau accidentări. Două dintre echipele americane au rămas fără un om după ce aceştia au decis că au ajuns la limita rezistenţei fizice şi psihice, ceea ce înseamnă penalizări foarte mari, mai puţină forţă şi mai multă motivare pentru militarii români.
Ultima zi a concursului va începe după încă o noapte petrecută în teren, privare de somn, umezeală şi temperaturi scăzute, şi nu va fi lipsită de provocările care vor pune la încercare rezistenţa fizică şi psihică a militarilor arădeni.
"European Best Squad Competition" este un concurs multinaţional găzduit de USAREUR (US Army in Europe – Forţele Terestre Americane dislocate în Europa), la care participă 17 echipe din 13 state membre NATO, având ca scop demonstrarea profesionalismului, întărirea spiritului de camaraderie şi promovarea parteneriatului între participanţi.
Comentarii