PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
"Bizonul" şi "Abramsul" au luptat "şenilă la şenilă" în poligonul Smârdan

Publicat pe 29.10.2015
Pe parcursul a două săptămâni, începând cu data de 26 octombrie, în Valea Mălinei se desfăşoară exerciţiul interarme "Justice Sword 15-2", la care participă militari români din Divizia 2 Infanterie "Getica" şi militari americani din Batalionul 5 al Regimentului 7 Cavalerie din forţele terestre ale SUA care sunt dislocate în Europa.
Poligonul de instrucţie Smârdan oferă posibilitatea instruirii în comun a militarilor din diferite arme şi categorii de forţe, iar prin participarea militarilor americani la exerciţiu s-a urmărit verificarea gradului de interoperabilitate între cele două armate, precum şi validarea procedurilor de operare conform standardelor, armonizării tacticilor şi procedurilor de operare, pentru creşterea încrederii în armamentul din dotare şi a coeziunii de grup. Totodată, s-a urmărit a demonstra capabilităţile NATO de a răspunde eficient în situaţie de criză.
La exerciţiul "Justice Sword 15-2" – al şaselea, ca amploare, în cadrul exerciţiilor executate în cadrul misiunii "Atlantic Resolve" – participă 1.800 de militari români din forţele terestre, cu 450 de mijloace tehnice, precum şi 300 de militari americani, cu 90 de mijloace tehnice. Militarii români fac parte din Brigada 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor" şi sunt sprijiniţi de structuri de artilerie, vânători de munte, paraşutişti, informaţii militare, PSYOPS şi aeronave aparţinând forţelor aeriene române. Militarii americani fac parte din Batalionul 5 al Regimentului 7 Cavalerie din forţele terestre ale SUA şi vor acţiona, în premieră, în România, cu tancuri Abrams, maşini de luptă Bradley şi tunuri autopropulsate Paladin.
O temă mai puţin abordată la exerciţii: lupta în încercuire
![]() FOTO: Cristian LENGA |
"Ziua Distinşilor Vizitatori" a fost organizată în data de 29 octombrie, pe Dealul Frumos din poligonul Smârdan, la care au participat şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior dr. Dumitru Scarlat, prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, comandantul Diviziei 2 Infanterie, general-maior dr. Petrică-Lucian Foca, comandanţii marilor unităţi şi unităţilor participante la exerciţiu.
Pentru această zi, invitaţilor li s-a prezentat acţiunea Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, organizată pentru luptă pe structuri organice de nivel batalion, în compunerea cărora au intrat subunităţi de manevră şi de sprijin prin foc din cadrul forţelor terestre române şi al celor americane, în cadrul unui exerciţiu de instruire în comun pe cadrul de misiune – operaţia de apărare. Acţiunile tactice desfăşurate de militarii români şi americani au pus în evidenţă efortul comun de a duce la îndeplinire misiunile de luptă prin acţiuni cu caracter interarme şi întrunit, manevra brigăzii fiind realizată de batalioane de infanterie mecanizată, vânători de munte, tancuri, artilerie, apărare antiaeriană şi geniu, desfăşurate cu sprijinul aeronavelor Bazelor 86, 95 Aeriene şi 90 Transport Aerian, în cooperare cu paraşutişti din Batalionul 620 Operaţii Speciale.
Conform scenariului exerciţiului, inamicul dezvoltă ofensiva şi este oprit temporar de forţele brigăzii pe un anumit aliniament. Exploatând avantajele terenului şi efectele superiorităţii aeriene, inamicul a devansat subunităţile proprii pe timpul luptei de întârziere, reuşind să treacă la încercuirea unei companii de infanterie a Batalionului 280 Infanterie Mecanizat, de pe direcţia principală de efort, care a trecut în grabă la apărarea circulară pentru ducerea luptei în încercuire în punctul de sprijin.
În teren, în apropierea locului în care ne aflam, se puteau vedea un pluton de tancuri dispus în poziţii de apărare, unul dintre plutoanele de infanterie ale companiei încercuite şi unul dintre punctele de sprijin fortificate pregătite din timp pentru acţiunile de întârziere. Din punctul în care a fost amplasată tribuna oficială nu se putea vedea în întregime dispozitivul adoptat de compania de infanterie (terenul fiind compartimentat de Valea Mălinuţa), motiv pentru care organizatorii au afişat, în apropierea tribunei, o planşă de dimensiuni mari, pe care au fost reprezentate fazele exerciţiului. Nouă, ziariştilor militari, ne-a fost utilă.
Paraşutiştii şi FOS dezorganizează eşalonul 2 al inamicului
![]() FOTO: Cristian LENGA |
Exerciţiul a început prin acţiunile aviaţiei inamicului, care a fost combătută cu focul complexurilor antiaeriene "Gepard", timp în care s-a creat momentul medical: evacuarea unui militar rănit prin utilizarea tehnicii de evacuare blindate pe şenile, respectiv MEDEVAC MLI 84.
În sprijinul companiei încercuite intervin eşaloanele superioare care, câştigând temporar superioritatea aeriană, lovesc ţinte din adâncimea dispozitivului inamic cu aviaţia şi artileria, fiind vizate, în principal, punctele de comandă, coloanele în deplasare şi artileria. Astfel, inamicul pierde posibilitatea de a interveni cu eşalonul doi în lupta de la contact. În aceste condiţii, în operaţia curentă, eşalonul superior a dispus executarea de acţiuni în adâncimea dispozitivului inamic folosind forţe din Batalionul 630 Paraşutişti, desantate din aeronavele C-27 J SPARTAN ale Bazei 90 Transport Aerian. Desantarea s-a executat de la altitudinea de 300 m, prin două treceri succesive, din cauza situaţiei aeriene şi a timpului limitat avut la dispoziţie. În adâncimea dispozitivului inamic a acţionat şi un detaşament de forţe pentru operaţii speciale, infiltrat pe calea aerului cu un elicopter IAR 330 PUMA, care a atacat şi a scos din funcţiune temporar un centru de comunicaţii, determinat a fi vital pentru inamic, reuşind, astfel, să-i dezorganizeze conducerea. Din păcate (pentru noi, ziariştii), nu am văzut decât prima fază, cea a infiltrării cu elicopterul IAR 330 PUMA.
Atacuri false pentru ieşirea din încercuire
![]() FOTO: Cristian LENGA |
Folosind avantajul tactic oferit de superioritatea aeriană şi de ritmul superior al sprijinului prin foc al artileriei proprii, comandantul brigăzii pune în practică planul de scoatere din încercuire a companiei de infanterie rămasă în dispozitivul inamicului. Acest plan prevede executarea coordonată a unui atac fals, desfăşurat de o grupare de forţe de nivel companie întărită, asupra unui flanc al inamicului, simultan cu atacul fals al forţelor companiei încercuite executat din centrul sectorului încercuirii către acelaşi flanc. Executarea cât mai veridică a acestui atac fals l-a determinat pe inamic să reacţioneze, concentrând forţele şi focul la flancul atacat. În caz real, această acţiune simultană este deosebit de dificilă din cauza pericolului foarte mare a fratricidului prin foc direct sau indirect, de aceea cunoaşterea de către toţi militarii a reperelor şi aliniamentelor de încetare a focului este esenţială pentru evitarea unei astfel de situaţii.
Atacurile prentru scoaterea din încercuire organizate din afară, de către eşalonul superior, sunt executate în acelaşi mod ca şi acţiunile ofensive obişnuite, surpriza şi viteza de acţiune fiind de o importanţă deosebită. La aceste acţiuni au participat, alături de infanterie, subunităţile româneşti de tancuri, subunităţi americane cu maşini de luptă model "Bradley", elicoptere antiblindate IAR 330 SOCAT şi un pluton american de tancuri din Batalionul 5, Regimentul 7 Cavalerie, înzestrat cu tancuri "Abrams".
La "Justice Sword 15-2", americanii au venit pentru prima dată cu tehnică grea
![]() FOTO: Cristian LENGA |
Fiind vorba de un exerciţiu, activitatea din Valea Mălinei a avut un scop de învăţământ şi a fost un mod de verificare a unor proceduri şi a interoperabilităţii dintre tehnica românească şi cea americană. Nu în ultimul rând, s-a verificat (şi consolidat) acţiunea în comun a militarilor din armatele celor două ţări aliate.
La sfârşitul exerciţiului, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior dr. Dumitru Scarlat, a apreciat modul în care au acţionat militarii ambelor armate şi l-a felicitat pe comandantul Batalionului 5, Regimentul 7 Cavalerie, locotenent-colonelul Chrisopher Majaffy, pentru modul în care au acţionat subordonaţii săi. "Apreciez efortul ostaşilor – şi români şi americani – pentru că este foarte multă muncă în pregătirea acestor exerciţii şi tot ceea ce s-a planificat, s-a executat în condiţiuni foarte bune" - a declarat generalul-maior dr. Dumitru Scarlat, iar în semn de apreciere, i-a oferit locotenent-colonelului Christopher Mahaffy moneda simbolică a şefului Statului Major al Forţelor Terestre.
Referitor la primele concluzii asupra modului în care s-a desfăşurat activitatea din Smârdan, generalul-maior dr. Dumitru Scarlat a precizat: "Acest exerciţiu s-a executat în cooperare cu partenerii noştri strategici – aliaţii noştri din armata SUA – şi pe acestă cale doresc să-i transmit mulţumiri generalului-locotenent Ben Hodges, comandantul forţelor terestre americane din Europa, pentru faptul că a decis să trimită la acest exerciţiu şi tehnică grea. Exerciţiul acesta a demonstrat, încă o dată, faptul că partenerii noştri strategici sunt alături de noi. Am desfăşurat împreună exerciţii în poligoanele ţării, iar pentru noi aceste activităţi sunt foarte importante, deoarece înseamnă, în primul rând, interoperabilitate." Generalul-maior dr. Dumitru Scarlat a precizat că militarii noştri comunică cu partenerii, acţionează după aceleaşi proceduri, ceea ce ne ajută foarte mult. "Cunoaşteţi că sunt diferenţe între ceea ce se învaţă la sala de clasă şi ceea ce se întâmplă într-un poligon. Mişcările de tehnică militară, precum cele de astăzi, trebuie pregătite foarte bine, atât de către noi, cât şi de către colegii noştri din forţele aeriene." Generalul-locotenent dr. Dumitru Scarlat a explicat de ce este importantă pentru noi prezenţa tehnicii grele americane la exerciţiu: "Partenerii americani au venit de fiecare dată cu tehnica militară proprie şi ne-am instruit în comun, însă acum este pentru prima dată când aduc tehnică grea. Este important pentru noi fiindcă până acum nu ne-am instruit pe acest tip de tehnică, însă, având-o la exerciţii, militarii noştri vor înţelege mult mai bine posibilităţile sale şi modul în care poate fi folosită în câmpul tactic".
Şeful Statului Major al Forţelor Terestre a ţinut să sublinieze, cu această ocazie, două aspecte privitoare la exerciţiu. Primul dintre acestea se referă la faptul că au fost folosite aliniamente false, pentru inducerea inamicului în eroare, iar al doilea este legat de mascare, care s-a folosit mai mult faţă de exerciţiile precedente.
Comentarii