Exerciţiile tactice de tip STX au ajuns la final

Comandantul de companie îi prezintă situaţia actuală comandantului de batalion
Sublocotenent Anamaria SCARLAT
Publicat pe 10.11.2015

Seria exerciţiilor tactice cu trupe în teren pentru rezolvarea unor situaţii (cunoscute sub denumirea de STX) s-a încheiat, în data de 30 octombrie, cu un exerciţiu tactic de nivel batalion, pe timpul căruia comandantul Batalionului 191 Infanterie a avut sub comanda sa atât militari români, cât şi pe cei din armatele Albaniei, Bulgariei şi Georgiei.

Exerciţiul tactic al batalionului multinaţional a vizat neutralizarea  inamicilor dintr-o localitate, lupta în mediul urban, angajarea liderului localităţii (key-lider engagement), evacuarea medicală a răniţilor sub focul inamicului, precum şi sprijinul cu foc pentru executarea manevrei.

Obiectivul acestui STX a fost menţinerea unui nivel ridicat de interoperabilitate, întărirea parteneriatului între statele participante la acest exerciţiu, precum şi antrenarea militarilor într-un cadru multinaţional.

Fiecare dintre componentele participante la acest STX a avut misiuni stabilite de comandantul Batalionului 191 Infanterie, locotenent-colonel Claudiu Topor.

Astfel, dacă militarii români, albanezi şi georgieni au asigurat sprijinul cu foc pentru executarea manevrelor subunităţilor, militarii bulgari au fost cei care au executat lupta în mediul urban.

Locotenentul Ivan Lilov, din cadrul Batalionului 3 Mecanizat din Bulgaria, se află la primul exericiţiu în comun cu militarii români: "Exerciţiile în comun cu vecinii noştri, militarii români, reprezintă o experienţă extraordinară, deoarece reuşim să învăţăm tehnicile şi tacticile pe care le folosesc aceştia. Deja am învăţat multe de la ei, deşi suntem doar la mijlocul exerciţiului «Combined Resolve V», şi  sper că  şi ei au învăţat ceva de la noi."

 "Acest exerciţiu reprezintă o oportunitate pentru că fiecare militar poate învăţa ceva de la alt militar prin schimbul de experienţă  şi, de asemenea, putem învăţa care sunt procedurile cu care partenerii noştri operează în anumite situaţii" - ne-a declarat locotenentul Levan Koduva, din cadrul Batalionului 1 Infanterie Uşoară din armata Georgiei.

Plutonierul-adjutant Mircea Bonţ, din cadrul batalionului român, are însă şi experienţa misiunilor în teatrele de operaţii, precum şi în alte exerciţii multinaţionale: "Exerciţiul «Combined Resolve V» ne oferă oportunitatea unui transfer de experienţă atât nouă, cât şi partenerilor cu care lucrăm. Faptul că relieful din Hohenfels este diferit de cel din România ne ajută să ne îmbunătăţim deprinderile pentru manevrarea tehnicii de luptă pe care o avem în dotare. Deşi facem parte din armate diferite, bariera lingvistică nu este un impediment în a ne executa misiunile, deoarece toţi suntem militari, cunoaştem semnele şi semnalele şi ne înţelegem prin acestea".

Exerciţiile de tip STX au constituit cele mai importante activităţi de pregătire de până acum, sistemele MILES instalate pe transportoarele amfibii blindate şi pe echipamentele şi armamentul militarilor oferind posibilitatea simulării tragerilor reale şi executarea exerciţiilor tactice cât mai aproape de realitate.

În data de 31 octombrie a avut loc analiza post-acţiune a activităţilor desfăşurate până acum, pe timpul căreia au fost analizate atât punctele forte, cât şi cele slabe, precum şi modalităţi de îmbunătăţire a instruirii într-un cadru multinaţional întrunit.

Începând cu data de 1 noiembrie, militarii români îşi vor instala tabăra de instrucţie într-o altă locaţie şi vor participa, timp de nouă zile, la faza a doua a acestui exerciţiu, aceea de force-on-force, ce presupune simularea unei lupte reale bazată pe un scenariu fictiv şi în dublă partidă, BLUEFOR (forţele proprii) – OPFOR (forţele adversare).

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Exercițiul PUMA - 22
Publicat pe: 23.03.2022
Afişări: 164

Antrenamentul preciziei
Publicat pe: 22.03.2022
Afişări: 209

Exercițiul multinațional JUSTICE EAGLE 22.1
Publicat pe: 11.03.2022
Afişări: 135

ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 654

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 877
Hohenfels, prima provocare
Hohenfels, prima provocare
Publicat pe: 17.09.2021
Afişări: 419

PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 671

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 771

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 1,029

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 1,029

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 784

Citeşte şi:

Comentarii