PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Exerciţiile tactice de tip STX au ajuns la final

Publicat pe 10.11.2015
Seria exerciţiilor tactice cu trupe în teren pentru rezolvarea unor situaţii (cunoscute sub denumirea de STX) s-a încheiat, în data de 30 octombrie, cu un exerciţiu tactic de nivel batalion, pe timpul căruia comandantul Batalionului 191 Infanterie a avut sub comanda sa atât militari români, cât şi pe cei din armatele Albaniei, Bulgariei şi Georgiei.
Exerciţiul tactic al batalionului multinaţional a vizat neutralizarea inamicilor dintr-o localitate, lupta în mediul urban, angajarea liderului localităţii (key-lider engagement), evacuarea medicală a răniţilor sub focul inamicului, precum şi sprijinul cu foc pentru executarea manevrei.
Obiectivul acestui STX a fost menţinerea unui nivel ridicat de interoperabilitate, întărirea parteneriatului între statele participante la acest exerciţiu, precum şi antrenarea militarilor într-un cadru multinaţional.
Fiecare dintre componentele participante la acest STX a avut misiuni stabilite de comandantul Batalionului 191 Infanterie, locotenent-colonel Claudiu Topor.
Astfel, dacă militarii români, albanezi şi georgieni au asigurat sprijinul cu foc pentru executarea manevrelor subunităţilor, militarii bulgari au fost cei care au executat lupta în mediul urban.
Locotenentul Ivan Lilov, din cadrul Batalionului 3 Mecanizat din Bulgaria, se află la primul exericiţiu în comun cu militarii români: "Exerciţiile în comun cu vecinii noştri, militarii români, reprezintă o experienţă extraordinară, deoarece reuşim să învăţăm tehnicile şi tacticile pe care le folosesc aceştia. Deja am învăţat multe de la ei, deşi suntem doar la mijlocul exerciţiului «Combined Resolve V», şi sper că şi ei au învăţat ceva de la noi."
"Acest exerciţiu reprezintă o oportunitate pentru că fiecare militar poate învăţa ceva de la alt militar prin schimbul de experienţă şi, de asemenea, putem învăţa care sunt procedurile cu care partenerii noştri operează în anumite situaţii" - ne-a declarat locotenentul Levan Koduva, din cadrul Batalionului 1 Infanterie Uşoară din armata Georgiei.
Plutonierul-adjutant Mircea Bonţ, din cadrul batalionului român, are însă şi experienţa misiunilor în teatrele de operaţii, precum şi în alte exerciţii multinaţionale: "Exerciţiul «Combined Resolve V» ne oferă oportunitatea unui transfer de experienţă atât nouă, cât şi partenerilor cu care lucrăm. Faptul că relieful din Hohenfels este diferit de cel din România ne ajută să ne îmbunătăţim deprinderile pentru manevrarea tehnicii de luptă pe care o avem în dotare. Deşi facem parte din armate diferite, bariera lingvistică nu este un impediment în a ne executa misiunile, deoarece toţi suntem militari, cunoaştem semnele şi semnalele şi ne înţelegem prin acestea".
Exerciţiile de tip STX au constituit cele mai importante activităţi de pregătire de până acum, sistemele MILES instalate pe transportoarele amfibii blindate şi pe echipamentele şi armamentul militarilor oferind posibilitatea simulării tragerilor reale şi executarea exerciţiilor tactice cât mai aproape de realitate.
În data de 31 octombrie a avut loc analiza post-acţiune a activităţilor desfăşurate până acum, pe timpul căreia au fost analizate atât punctele forte, cât şi cele slabe, precum şi modalităţi de îmbunătăţire a instruirii într-un cadru multinaţional întrunit.
Începând cu data de 1 noiembrie, militarii români îşi vor instala tabăra de instrucţie într-o altă locaţie şi vor participa, timp de nouă zile, la faza a doua a acestui exerciţiu, aceea de force-on-force, ce presupune simularea unei lupte reale bazată pe un scenariu fictiv şi în dublă partidă, BLUEFOR (forţele proprii) – OPFOR (forţele adversare).
Comentarii