Interoperabilitatea – un obiectiv esenţial al exerciţiului "Combined Resolve V"

Partenerul american, în sprijinul acţiunilor batalionului multinaţional
Sublocotenent Anamaria SCARLAT
Publicat pe 11.11.2015

 

În data de 9 noiembrie, după nouă zile de instrucție în comun, pe timpul cărora creşterea nivelului de interoperabilitate a fost un obiectiv esenţial, infanteriştii arădeni au încheiat cea de-a doua fază a exerciţiului "Combined Resolve V", aceea de force-on-force, ce a presupus simularea unei lupte reale, bazată pe un scenariu fictiv şi în dublă partidă, BLUEFOR (forţele proprii) – OPFOR (forţele adverse).

Dacă în prima parte a acestui exerciţiu, au desfăşurat o simulare a unei lupte reale, în contra-partidă, forţe proprii - forţe inamice, în cea de-a doua parte, militarii albanezi, americani, bulgari, georgieni şi români s-au instruit ca batalion multinaţional în cadrul unei brigăzi americane, privind tehnicile, tacticile şi procedurile specifice manevrelor ofensivei din mişcare.

Sub presiunea inamicului


Interoperabilitate – un obiectiv esenţial vizat de militarii participanţi la exerciţiu
Foto: Nicuşor COMĂNESCU

"Exerciţiul s-a desfăşurat într-un mediu operaţional foarte apropiat de cel real, militarii folosind armamentul şi tehnica din dotare pentru a simula evenimentele precizate în scenariu. De asemenea, am acţionat într-un mediu multinaţional, batalionul fiind format din militari din 5 naţiuni, iar cel mai important este faptul că fiecare şi-a găsit locul în operaţiile desfăşurate" - ne-a precizat comandantul batalionului multinaţional, locotenent-colonel Claudiu Topor.

Această parte a fazei de force-on-force presupune desfăşurarea tuturor forţelor batalionului în teren, pentru a nimici forţele inamicului, în sprijinul acţiunilor brigăzii în care batalionul multinaţional este integrat.

"Obiectivele acestui exerciţiu au fost bine stabilite şi le putem împărţi în două categorii: pentru comandament – am exersat şi ne-am antrenat privind procesul de planificare a operaţiilor, de luare a deciziilor, precum şi operaţiile curente, iar pentru subunităţi – obiectivele au vizat procesul de luare a deciziilor la nivel companie, precum şi tehnicile, tacticile şi procedurile specifice, aplicabile în climat multinaţional" - ne-a mai declarat comandantul batalionului 191 Infanterie, locotenent-colonel Claudiu Topor.

Pe parcursul celor nouă zile de force-on-force, au fost evaluate acţiunile comandamentului batalionului multinaţional privind modul de primire a ordinelor emise de către brigadă şi transmiterea acestora către companiile de infanterie, reacţia la situaţiile tactice inserate de observatorii-controlori americani (foc indirect, mediu contaminat, scoaterea din luptă a militarilor cu funcţie de decizie, solicitarea sprijinului cu foc), precum şi tehnicile, tacticile şi procedurile pe care militarii le-au aplicat în teren.

De asemenea, modul de evacuare medicală a răniţilor, acordarea primului-ajutor, asigurarea din punct de vedere logistic (apă, hrană, combustibil, muniţie) au fost alte aspecte urmărite de evaluatori.

Deşi obiectivele vizate de observatorii-controlori, enumerate mai sus, sunt teme de instrucţie deja învăţate în poligoanele de instrucție din ţară, pe parcursul celor nouă zile, acestor activităţi li s-au adăugat oboseala, stresul şi focul inamicului, care le-au testat militarilor atât limitele fizice, cât şi cele psihice.

Colonel Barry Carlson: "Instruirea în comun cu militarii români, ca şef al OPFOR, mi-a creat o impresie extraordinară"


Locotenent-colonelul Claudiu Topor, comandantul batalionului multinaţional, alături de şeful observatorilor-controlori americani, locotenent-colonelul Barry Carlson
Foto: Nicuşor COMĂNESCU

Şeful observatorilor-controlori americani, locotenent-colonelul Barry Carlson, a mai lucrat în exerciţiile anterioare cu militari români, însă ca şef al OPFOR (forţe adverse), și ne-a precizat următoarele: "Instruirea în comun cu militarii români, ca şef al OPFOR, mi-a creat o impresie extraordinară despre aceştia. La această rotaţie, sunt şef al observatorilor-controlori, iar comandantul batalionului, locotenent-colonelul Claudiu Topor, s-a descurcat foarte bine, sunt chiar impresionat, având în vedere că a primit provocarea de a integra militarii din cele patru naţiuni participante la exerciţiu".

În data de 10 noiembrie, precum şi în 11 noiembrie, au avut loc analizele post-acţiune finale ale activităţilor desfăşurate până acum, atât la nivel de batalion, cât şi la nivel de brigadă, pe timpul cărora au fost analizate atât punctele forte, cât şi cele slabe, precum şi modalităţile de îmbunătăţire a instruirii într-un cadru multinaţional întrunit, în viitoarele exerciţii.

La finalul primei etape a exerciţiului "Combined Resolve V", locotenent-colonelul Claudiu Topor ne-a mai spus: "Este un câştig real faptul că ne-am antrenat în comun cu militari din alte ţări şi am reuşit să atingem un nivel de interoperabilitate ridicat. Interoperabilitatea nu înseamnă doar comunicaţii, staţii radio şi legături radio cu eşalonul superior, ci şi modul de a transmite ordinele şi cum sunt acestea înţelese. De asemenea, sunt diferenţe culturale între naţii, însă limbajul militar, precum şi procedurile standard de operare realizează această interoperabilitate."

După această primă etapă a exerciţiului "Combined Resolve V", infanteriştii arădeni se vor deplasa, în data de 13 noiembrie, în Centrul de Instruire Multinaţional din Grafenwöhr, Germania, unde vor executa exerciţii tactice cu trageri de luptă de nivel grupă, pluton şi companie, precum şi un exerciţiu tactic multinaţional întrunit, cu trageri de luptă (CALFEX).

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 31
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 115
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 92
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 86

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 117
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 84
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 84
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 152
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 138

Citeşte şi:

Comentarii