Un om sănătos are mii de dorinţe, însă cel bolnav are una singură: aceea de a se face bine

Evaluarea răniţilor
Sublocotenent Anamaria SCARLAT
Publicat pe 06.11.2015

În general, conştientizăm necesitatea prezenţei medicilor în două situaţii: atunci când ne îmbolnăvim, şi avem nevoie de ajutorul lor, sau în cazul unor accidente majore, când intervin pentru salvarea vieţilor celor răniţi. Dar a fi medic militar pe câmpul de luptă înseamnă mai mult decât atât: în timp ce salvează vieţi, el trebuie să aibă grijă şi de propria-i viaţă, fiindcă acţionează sub focul inamicului... iar stresul creşte exponenţial.

Pe medicul militar Emil Coman, şef compartiment asigurare medicală în comandamentul Diviziei 4 Infanterie "Gemina", l-am întâlnit pe timpul celei de-a doua faze a  exerciţiului "Combined Resolve V", aceea de force-on-force (simularea unei lupte reale, în contra-partidă), la care participă militarii din Batalionul 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu".

După evacuarea medicală a "răniţilor" din "câmpul de luptă", aceştia au ajuns în grija medicului Emil Coman, precum şi a sanitarilor pe care îi are în subordine, atât români, cât şi albanezi, bulgari şi georgieni, care, după o triere a pacienţilor în funcţie de gravitatea stării de sănătate, le-au acordat primul-ajutor, toate acestea contra-cronometru şi sub atenta supraveghere a observatorului-controlor care îi evaluează.

Fiecare secundă a contat, aşa că evaluarea pacienţilor s-a efectuat foarte repede, toţi militarii ştiind exact care le sunt responsabilităţile. Am rămas plăcut impresionată când am observat că, deşi este o simulare a unei lupte reale (care include şi militari răniţi), aceştia au acţionat ca într-o situaţie reală.

După ce toţi pacienţii au fost evaluaţi, am încercat să aflu de ce Emil Coman a devenit medic şi nu şi-a ales altă meserie.

— Ce v-a determinat să alegeţi cariera de medic?
— Din clasa a VI-a mi-am dorit să fiu doctor, iar pentru acest lucru am făcut tot posibilul. Deşi am picat de patru ori la admiterea la Facultatea de Medicină, după ce am reuşit, am avut norocul, cum s-ar spune, de a o şi termina (râde). Mi-am dorit să ajut o persoană să fie sănătoasă.

— Ce calităţi îl caracterizează pe un medic desăvârşit?
— Fiecare om sănătos are mii şi mii de dorinţe, însă omul bolnav are una singură: aceea de a se face bine. Şi noi, medicii, am fost bolnavi la rândul nostru şi ştim cât de greu ne-a fost şi, de aceea, principalul nostru obiectiv este de a îi ajuta pe oameni.

— Ce reprezintă pentru dumneavoastră exerciţiul "Combined Resolve V"?
— Exerciţiul "Combined Resolve V" este o experienţă extenuantă, însă ştiu că la sfârşitul acestuia voi învăţa ceva folositor pentru mine şi voi putea transmite asta şi altor militari ce vor urma cariera de medic sau sanitar.

Locotenent-colonelul Emil Coman nu este doar medic, ci şi militar, iar astăzi am observat că spiritul de camaraderie este o calitate comună a acestor două meserii.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Exercițiul PUMA - 22
Publicat pe: 23.03.2022
Afişări: 160

Antrenamentul preciziei
Publicat pe: 22.03.2022
Afişări: 205

Exercițiul multinațional JUSTICE EAGLE 22.1
Publicat pe: 11.03.2022
Afişări: 134

ZIUA CÂRTIȚEI
Publicat pe: 29.09.2021
Afişări: 654

ABONAȚI LA LOCUL I
Publicat pe: 28.09.2021
Afişări: 875
Hohenfels, prima provocare
Hohenfels, prima provocare
Publicat pe: 17.09.2021
Afişări: 415

PERFORMANȚE, EMOȚII ȘI MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Publicat pe: 15.06.2021
Afişări: 669

RADIOGRAFII
Publicat pe: 19.04.2021
Afişări: 769

Umăr la umăr, pentru securizarea Bazei Aeriene Bagram
Publicat pe: 06.04.2021
Afişări: 1,027

Filme, la sfârșit de munte
Publicat pe: 26.03.2021
Afişări: 1,027

SECRETE PENTRU PERFORMANŢĂ
Publicat pe: 04.03.2021
Afişări: 782

Citeşte şi:

Pătrunderea într-o clădire
Publicat pe 29.10.2015
Militarii arădeni care participă la exerciţiul multinaţional "Combined Resolve V" au executat, în data de 28 octombrie, un exerciţiu de nivel...

Comentarii