Instrucţie pentru asalt aerian şi evacuare medicală

Militarii dejeni au parcurs o serie de exerciţii practice, cu scopul de a creea deprinderi individuale şi colective, pentru acţiunile tactice la îmbarcarea şi debarcarea din elicopter
Maior Mihai PINTILICIUC
Publicat pe 04.11.2015

Pregătirea pentru misiune a "Dragonilor Transilvani" desfăşurată în ultimele săptămâni a avut ca scop general ridicarea capacităţii de reacţie prin diminuarea timpului de răspuns la incidente şi creşterea mobilităţii. Astfel au intrat în joc elicopterele Sikorsky UH-60 ”Black Hawk” din dotarea partenerilor americani, deservite de adevăraţi profesionişti.

Întinsă pe durata a câteva săptămâni, instrucţia la elicopter a avut două componente: Air assault/movement – asaltul aerian şi Air MEDEVAC – evacuarea medicală aeriană. "Dragonii" au fost ochi şi urechi la instructorii americani şi la maiorul Marius Butilă, care a coordonat îndeaproape toată această activitate de instruire, de altfel plină de noutăţi şi de-a dreptul captivantă.

Să începem, aşadar, cu partea de instruire, care a cuprins asaltul aerian, prima activitate executată şi pe heliodrom. Au fost prezentate, pentru început, principalele caracteristici ale aparatelor de zbor, descrierea compartimentelor acestora, reguli de îmbarcare/debarcare şi modul de poziţionare a militarilor în elicopter, pe locurile special destinate.

După partea teoretică, militarii dejeni au parcurs o serie de exerciţii practice, cu scopul de a creea deprinderi individuale şi colective, pentru acţiunile tactice la îmbarcarea şi debarcarea din elicopter. Aparent simplu, odată pornită elicea, lucrurile devin mai complicate, deoarece comunicarea între militarii din grupă este afectată şi automatismele rămân cel mai eficient mijloc prin care procedurile sunt puse în aplicare aşa cum le-au cerut instructorii.

Ne-am apropiat de militarii noştri şi auzeam indicaţiile comandaţilor de grupă: "Băieţi, nu e bine... voi doi mergeţi în stânga şi asiguraţi partea de vest, eu cu tine mergem pe mijloc, după care vii tu în dreapta mea, dar mai repede...", de partea cealaltă a elicopterului, unul dintre băieţi: "Eu, dacă mă dispun acolo, nu prea am vizibilitate. Cred că e mai bine în dreapta!", comandantul de grupă: "Exact, vă alegeţi locul astfel încât să aveţi vizibilitate maximă, pentru că am nevoie de sprijin de foc imediat după ce debarcăm!". A treia grupă "a  furat" din experienţa celorlalţi.  Comandantul de grupă: "Voi doi veţi debarca primii în dreapta mea şi sprijiniţi cu foc, noi doi în stânga, după ce au ajuns ei, iar tu vii ultimul şi acoperi toată partea stângă."

Aproape de finalul etapei de instrucţie militarii dejeni şi-au însuşit semnele şi semnalele comune stabilite cu piloţii, astfel că activităţile de debarcare şi securizare a zonei de aterizare s-au executat ca la carte.


Instrucţia pentru evacuarea medicală aeriană, una dintre operaţiile importante din mediul afgan, întrucât salvează vieţi, la propriu.
Foto: Mihai PINTILICIUC

După o scurtă pauză, schimbăm locul şi ne pregătim să începem instrucţia pentru evacuarea medicală aeriană, probabil una dintre cele mai importante operaţii din mediul afgan, întrucât salvează vieţi, la propriu. Două cuvinte: repede şi fără greşeală. Evacuarea şi salvarea unui rănit în condiţiile de aici este permanent o chestiune de timp şi, evident, de profesionalism. Cele două plutoane prezente la această etapă de pregătire s-au strâns în jurul echipei MEDEVAC.

Barierele lingvistice au fost depăşite imediat, mulţumită sergentului Birane Dioum, care a dovedit o deschidere deosebită şi o atitudine extrem de prietenoasă şi familiară faţă de militarii noştri. Colegii americani nu s-au sfiit deloc să folosească termeni româneşti pe care i-au deprins pe loc, de altfel de apreciat încercarea acestora de a insera în discursul lor cuvinte din graiul românesc – "please remember – picioare faţă."

Au fost descrise pe rând: targa, modul de folosire a acesteia, evacuarea rănitului folosind targa, pregătirea acestuia pentru evacuare şi, evident, a fost prezentat interiorul elicopterului de evacuare medicală. Transportul răniţilor pe targă de la locul de evacuare, până la elicopter necesită coordonare până la cele mai mici detalii.

"Dragonii" au învăţat repede semnele şi semnalele echipajului, pentru ca apoi să treacă la exersarea acestora. Din nou, avem nevoie de automatisme care, prin multiple exersări, ne ajută să parcurgem toate etapele procedurii, pentru ca în câteva secunde preţioase, targa să ajungă în mâinile paramedicilor din elicopter. S-a exersat până la cel mai mic detaliu, de la ridicarea tărgii de pe pământ până la desprinderea elicopterului de la sol.

Două mâini ridicate de şeful echipei de evacuare şi targa a pornit, cu patru dejeni putere, spre elicopter. Toţi cei patru care duc targa sunt cu privirea după şeful echipei care, fără a scoate un cuvânt, coordonează totul cu precizie. Încă un semn şi cei patru militari, legaţi unul de celălalt ca un miriapod, se deplasează înapoi în cadrul grupei.

La finalul activităţii, am stat de vorbă cu maiorul Marius Butilă şi sergentul Biran Dioum.

Sergent Biran Dioum:
Fac parte din personalul medical care încadrează unitatea de elicoptere MEDEVAC aici, în KAF. Unul dintre cele mai importante scopuri ale antrenamentului este ca aceşti militari să înţeleagă motivul pentru care suntem noi aici. Dacă unii dintre ei încă nu ştiu ce este MEDEVAC, acum e momentul să afle. Să înţeleagă cum pot beneficia de serviciile noastre. Noi avem multiple posibilităţi pentru acordarea ajutorului şi, cel mai important, suntem aici pentru ei. Deci, acest exerciţiu este conceput pentru a le arăta ceea ce putem face în situaţiile critice şi a-i antrena în acţiunile ce le putem desfăşura împreună atunci când vor avea nevoie de noi.

În primul rând îi apreciem pentru că au venit să se antreneze cu noi, pentru că şi-au dorit să participe la acest exerciţiu. Este foarte important ca, la finalul lui, să fim cu toţii la acelaşi nivel de cunoştinţe şi de experienţă. Sunt militari bine pregătiţi, cu un nivel bun de cunoştinţe. Chiar dacă a existat bariera lingvistică, am reuşit să comunicăm foarte bine.

Maior Marius Butilă:
Am parcurs o perioadă de aproximativ patru săptămâni în care tot personalul din structurile de manevră care execută misiuni în aria de operaţii a desfăşurat pregătirea pentru asalt aerian şi evacuare medicală aeriană. Militarii noştri au fost receptivi la acest tip de pregătire, întrucât sunt lucruri noi pe care au reuşit să le cunoască: de exemplu, caracteristicile aparatelor de zbor din dotarea partenerilor americani. De asemenea, foarte importante au fost procedurile pe care trebuie să le folosească pentru a opera în zona de dislocare a batalionului. Pe timpul instruirii, am avut parte de o deschidere totală din partea echipajelor de zbor pentru a ne învăţa tot ce trebuie să ştim despre asaltul aerian şi evacuare medicală. De altfel, au reuşit să menţină un nivel ridicat al atenţiei şi, chiar dacă nu toţi militarii vorbesc limba engleză, am depăşit bariera lingvistică, pentru ca băieţii noştri să asimileze toate cunoştinţele. A fost o perioadă extrem de benefică, în care "Dragonii" au luat contact nu numai cu aparatele de zbor, ci şi cu personalul care le deserveşte.

 

 

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Combined Resolve XIX
Exercițiul multinațional "Combined Resolve XIX"
Publicat pe: 08.11.2023
Afişări: 29
Zimbru 23
Instrucţie întrunită la ZIMBRU 23
Publicat pe: 05.10.2023
Afişări: 113
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
GATA PENTRU ÎNDEPLINIREA MISIUNII
Publicat pe: 02.10.2023
Afişări: 91
SB 23
SABER GUARDIAN 23 – Un exerciţiu multinaţional de succes
Publicat pe: 12.06.2023
Afişări: 83

Anakonda-23, misiune îndeplinită
Publicat pe: 12.05.2023
Afişări: 113
Justice Eagle-23.1
JUSTICE EAGLE – 23.1
Publicat pe: 10.04.2023
Afişări: 83
Scutul de foc 23.1
SCUTUL DE FOC 23.1
Publicat pe: 07.04.2023
Afişări: 81
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
"Ţintă prinsă" în poligonul Capu Midia
Publicat pe: 03.03.2023
Afişări: 149
Tabără de instrucţie iarna
Tabără de instrucţie iarna
Publicat pe: 10.02.2023
Afişări: 133

Citeşte şi:

Generalul de brigadă Paul Bontrager şi locotenent-colonelul Adrian-Nicolae Costaru au schimbat gradele de maior cu cele de locotenent-colonel pentru Liviu Şoric
Publicat pe 01.10.2015
Miercuri, 30 septembrie, în Baza Aeriană Kandahar s-a desfăşurat ceremonia de înaintare în grad a "Dragonilor Transilvani". Plutonierul Emil Marius...
"Oficializarea" revenirii în ţară a "Dragonilor Transilvani" s-a realizat vineri, 11 martie, prin ceremonia militară şi religioasă organizată în...
În cadrul unui tur în teatrul de operaţii Afganistan, Generalul de armată Frank J. Grass şi generalul-locotenent Stephen Lanza s-au aflat joi, 26...

Comentarii