PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
CALFEX – provocare finală pentru infanteriştii arădeni

Publicat pe 21.11.2015
Pentru infanteriştii arădeni, ziua de 19 noiembrie a reprezentat o altă zi de provocare a exerciţiului "Combined Resolve V", aceştia executând, într-un cadru multinaţional întrunit, un exerciţiu tactic complex cu trageri de luptă (CALFEX), în complexul de poligoane din Centrul de Instruire Multinaţional din Grafenwöhr.
La primele ore ale dimineţii, în ciuda unei ploi ce nu mai contenea de două zile, roţile transportoarelor amfibii blindate TAB-77 "s-au învârtit" către poligonul unde militarii urmau să execute misiunea stabilită prin ordinul de operaţii al CALFEX-ului.
În vreme ce transportoarele "torceau", calme dar sigure, militarii şi-au ocupat poziţiile de apărare, fiecare cunoscându-şi sarcinile pe care trebuia să le îndeplinească.
"A apărut obiectivul! Foc!", iar liniştea din poligon a fost spartă de "recitalul" mitralierelor de pe transportoarele amfibii blindate şi al armamentului militarilor.
"Trage mai în stânga!", corecţii primite de ochitorii din transportoare din partea comandanţilor de grupă şi a comandantului de pluton, corecţii ce au avut ca scop îmbunătăţirea preciziei asupra ţintelor pentru doborârea acestora.
Locotenentul Dănuţ Surcel, comandant pluton infanterie, consideră că exerciţiul "Combined Resolve V" este cel mai amplu exerciţiu la care a participat până acum, iar pentru subordonaţii lui a avut obiective clar definite: "Pentru acest exerciţiu, mi-am propus ca subordonaţii mei să treacă la un nivel de instruire mai ridicat decât cel la care erau până acum şi să realizăm coeziunea în cadrul plutonului. Totodată, mi-am dorit ca fiecare comandant de grupă sau de echipă să îşi comande subordonaţii, dându-le misiuni, repere, sectoare de tragere şi să îşi identifice obiectivele din teren, ceea ce au şi realizat, de altfel."
"Acest exerciţiu mi-a oferit oportunitatea de a mă instrui la nivel multinaţional, având posibilitatea de a învăţa multe de la parteneri. La nivel personal, mi-am propus să duc la bun sfârşit misiunile încredinţate de către comandanţii de grupă, pluton şi companie, iar în viitor îmi doresc să putem desfăşura aceste tipuri de exerciţii şi în ţară" - ne-a precizat caporalul Vasile Moşiese, puşcaş-lunetist în cadrul grupei de lunetişti a companiei.
Pe timpul CALFEX-ului, a fost "jucată" şi subunitatea de geniu, care a executat culoare în câmpul de mine prin detonarea explozibilului.
De asemenea, în data de 20 noiembrie, trăgătorii şi servanţii aruncătoarelor de grenade AG-7, precum şi piesele aruncătoarelor calibru 82 mm au oferit un spectacol "pe cinste" partenerilor americani prezenţi la CALFEX alături de militarii români.
În sunetul asurzitor al aruncătoarelor de grenade AG-7, conducătorul tragerii dădea comenzi clare şi precise: "Trage AG-7! Liber spatele!"; trăgătorii şi servanţii la aruncătoarele de grenade AG-7 şi-au îndeplinit misiunea de a nimici obiectivele materializate prin machete blindate.
Nici piesele de aruncătoare calibru 82 mm nu s-au lăsat mai prejos. Acţiunile subunităţilor de infanterie depind de sprijinul cu foc al pieselor de aruncătoare calibru 82 mm, iar sprijinul cu foc depinde de primirea coordonatelor exacte ale inamicului din partea infanteriştilor.
Despre ce obiective şi-a stabilit pentru piesele de aruncătoare calibru 82 mm, ne-a precizat comandantul plutonului, locotenentul Marius Zaharia: "Pentru CALFEX, ne-am propus să obţinem calificativul «Foarte bine», adică încadrarea obiectivului din cinci lovituri, ceea ce, în mare parte am şi reuşit să realizăm. Acest exerciţiu a reprezentat o oportunitate pentru a ne antrena, deoarece tragerile cu muniţie reală mi-au oferit posibilitatea de a observa cum acţionează fiecare militar şi, mai ales, am putut vedea cum s-a materializat toată instrucţia prin efectul la ţintă."
Totodată, poligoanele de tragere aferente şedinţelor de tragere au fost vizitate şi de către comandantul brigăzii americane, colonelul Winston P. Brooks, acesta fiind impresionat de puterea de foc, eficacitatea, precum şi aptitudinele de operare a armamentului din dotarea detaşamentului românesc de către infanteriştii arădeni.
CALFEX-ul este un exerciţiu tactic complex, ce presupune desfăşurarea tuturor forţelor participante, care să execute trageri cu muniţie reală, cu toate categoriile de armament din dotarea subunităţilor de infanterie, tancuri, aruncătoare de bombe şi sprijin de aviaţie. "Cred că cel mai important obiectiv al CALFEX-ului a fost înţelegerea modului în care partenerul american, împreună cu partenerii internaţionali organizează acest tip de exerciţiu combinat, de arme întrunite, la nivel de brigadă, lucru care pentru noi a constituit o premieră. Pentru statul major a fost important procesul de luare a deciziei, deoarece acest CALFEX a fost «jucat» ca un exerciţiu tactic, chiar dacă, de regulă, se prezintă destul de liniar (ai un câmp de ţinte pe care îl ordonezi, aranjezi şi angajezi în mod tactic). Concepţia exerciţiului a fost foarte bine gândită şi «orchestrată», toate elementele de la nivel brigadă până la nivel companie fiind implicate în repetiţii şi în scenariul tactic, în aşa fel încât acţiunea să decurgă fluent, fără sincope, cu integrarea tuturor categoriilor de armament. Facilităţile de instruire din Grafenwöhr stimulează creativitatea ofiţerului de stat major, dorinţa de a se instrui a subofiţerului şi oferă condiţii optime luptătorului de a pune în practică ceea ce a exersat în cadrul STX-urilor din Hohenfels, precum şi în poligoanele din ţară" - ne-a precizat şeful de stat major al Batalionului 191 Infanterie, locotenent-colonelul Ciprian Filimon.
A fost "Combined Resolve V", un exerciţiu complex, desfăşurat într-un cadru multinaţional întrunit, de către 10 ţări membre NATO şi trei ţări partenere, având ca scop creşterea nivelului de interoperabilitate între forţele participante, întărirea parteneriatului, exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor specifice, precum şi perfecţionarea procedurilor de lucru.
Comentarii